Joanna Nylund Sisu Recensie Boek over Finse Levenskunst

Joanna Nylund Sisu Recensie Boek over Finse Levenskunst

Joanna Nylund Sisu Recensie Boek over Finse Levenskunst

De Finnen behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld volgens verschillende onderzoeken – niet zo vreemd dat er gezocht wordt naar typisch Finse eigenschappen en onderwerpen. Sisu – de Finse kunst om met kracht te leven is zo’n onderwerp. Joanna Nylund heeft er een leuk en vlot leesbaar boekje over geschreven, wat in 2018 in Nederlandse vertaling is uitgegeven. Een mooie gebonden editie met prachtige kleuren en foto’s, lekker om te lezen.

Sisu, een onvertaalbaar levenskrachtig Fins woord

Sisu – spreek uit als sie-soe – is een typisch Fins woord voor een typisch Finse eigenschap, eigenlijk onvertaalbaar. Joanna Nylund laat aan de hand van verschillende voorbeelden en onderwerpen zien wat Sisu nou eigenlijk inhoudt, hoe het vervlochten is met het dagelijks leven in Finland en waarom het belangrijk is.

“Sisu zou best het favoriete woord van het Finse volk kunnen zijn. Dit onvertaalbare woord werd populair in de jaren twintig van de vorige eeuw, maar stamt uit een mistig verleden en verwijst naar een mengsel van moed, veerkracht, lef, standvastigheid en doorzettingsvermogen – kenmerken die niet alleen het lot van onze natie hebben gevormd, maar ook het dagelijkse leven van elke Fin.”

Sisu heeft te maken met een aantal universele menselijke eigenschappen

Nylund laat ons onder andere zien dat Sisu te maken heeft met het extreme en contrastrijke Finse klimaat, en het karakter van de Finnen, wat mede daardoor is gevormd. Het boekje bevat onder andere een aantal adviezen om meer natuur in je leven te integreren, meer fitheid en een meer respectvolle communicatie op zakelijk en persoonlijk vlak. Er staan zelfs een aantal recepten in, voor o.a. brandnetelsoep of sparrentakjes-ijs. Helder is dat Sisu te maken heeft met een aantal universele menselijke eigenschappen als respectvol zijn naar anderen en naar de natuur, zelfredzaamheid en integriteit. Sisu zit in iedereen – maar een beetje meer bewustwording van de waarde van deze eigenschappen kan helemaal geen kwaad denk ik! En om die reden is dit een leuk en prettig boekje om te lezen. Joanna Nylund – Sisu is gewaardeerd met ★★★★ (goed).

Recensie: Monique van der Hoeven

JOANNA NYLUND – SISU
De Finse kunst om met kracht te leven

– Titel: Sisu
– Schrijfster: Joanna Nylund (Finland)
– Soort boek: boek over de Finse levenskunst
– Uitgever: Spectrum
– Verschenen: februari 2018
– Omvang: 160 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek
– Prijs: € 13,99
– Waardering: ★★★★ (goed) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie

Finland Reisgidsen
Finse Schrijvers Boeken en Info