Trinus Riemersma Leven en dood volgens Jelke Bos

Trinus Riemersma Leven en dood volgens Jelke Bos Recensie ★★★★

Trinus Riemersma Leven en dood volgens Jelke Bos Recensie ★★★★ Waardering
Op 4 oktober 2017 is bij de sympathieke kleine uitgeverij Zirimiri Press, die zich richt op boeken uit kleine talen, een novelle verschenen van de Friese schrijver Trinus Riemersma – Leven en dood volgen Jelke Bos verschenen. Het is niet het eerste boek dat van de Friese schrijver in Nederlandse vertaling is verschenen. Maar het is goed dat Trinus Riemersma die in 2011 is overleden weer wat meer aandacht krijgt en beschikbaar is voor Nederlandstalige lezers.

Een geslaagde Friese novelle die terecht in het Nederlands is uitgegeven
Zirimiri Press heeft een goede keuze gemaakt om de filosofische novelle Leven en dood volgens Jelke Bos uit te geven dat in 2001 in het Fries is verschenen met de titel Tinzen oer it Libben en de Dea. De verteller van het verhaal is de 11-jarige hond Jelke. Hij is een labrador die kort ervoor bijna verdronken is. Jelke is zich ervan bewust dat zijn dood aanstaande is en hij reflecteert op zijn leven. Hij heeft een enigszins nihilistische levenshouding. Het zijn in het hier en nu is waar het leven om draait. Zijn baas, die hij “sukkel” noemt, is een schrijver met een drankprobleem die flauwe grappen maakt. Toch heeft Jelke wel wat mededogen met hem. Al met al is leven en dood volgens Jelke Bos een geslaagde novelle die terecht door de kleine uitgeverij Zirimiri Press in het Nederlands is uitgegeven. Hopelijk wordt er als het vervolg hierop meer werk van Trinus Riemersma in het Nederlands vertaald. Trinus Riemersma Leven en dood volgens Jelke Bos is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

TRINUS RIEMERSMA – LEVEN EN DOOR VOLGENS JELKE BOS
– Titel: Leven en dood volgens Jelke Bos
– Schrijver: Trinus Riemersma  (Friesland, Nederland)
– Soort boek: Novelle
– Origineel: Tinzen oer it Libben en de Dea (2001)
– Nederlandse vertaling: Harmen Wind, Jantsje Post
– Uitgever: Zirimiri Press
– Verschenen: 4 oktober 2017
– Omvang: 82 pagina’s
– Uitgave: Paperback
– Prijs: € 14,50
Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Trinus Riemersma Leven en dood volgens Jelke Bos
Een labrador vraagt zich na een bijna-doodervaring af of zijn baasje er wel goed aan heeft gedaan om hem te redden. Deze elf jaar oude hond Jelke Bos beweert dit boek zelf geschreven te hebben. Dus niet de bekende Friese auteur Trinus Riemersma, zoals op het omslag staat. Wat is de levensbeschouwing van deze labrador, die zegt atheïstisch te zijn, en waarom is die juist voor een mens zo interessant? Omdat er veel uit te leren valt: om te rouwen, om ieders drukke alledaagse bestaan draaglijker te maken.

Bijpassende Boeken en Informatie
Zirimiri Press Boeken
Friese Schrijvers Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Oktober 2017