Nikos Panayotoupolos Handschrift Recensie

Nikos Panayotoupolos Handschrift Recensie

Nikos Panayotoupolos Handschrift Recensie
De verhalenbundel van de Griekse schrijver Nikos Panayotoupolos – Handschrift is een genot om te lezen. In de korte autobiografische verhalen die zo kort zijn, zoals Panayotopoulos zelf in de epiloog schrijft, dat je ze “in de nieuwe Atheense metrolijnen tot je kunt nemen, tussen twee haltes in,” vertelt hij waargebeurde verhalen over zoals hij ze zich herinnert. Verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in het gezin, de familie en mensen buurt waarin hij opgroeide en zijn belevenissen als jongeman. Vaak zijn de verhalen grappig, maar ook serieuze gebeurtenissen worden niet geschuwd. Maar in vrijwel alle verhalen is sprake van een gelaagdheid.

Prachtig beeld van Griekenland aan het eind van de 20e eeuw
De korte verhalen schetsen een beeld van een jongen die opgroeit gedurende de tweede helft van de jaren zestig van de vorige in een deelgemeente van Athene, Chalandri, een deelgemeente aan de rand van de Griekse hoofdstad Athene, met een dorps karakter. Gevolgd door zijn belevenissen en ervaringen als puber in de loop van jaren zeventig en schetsen van het soldatenleven van een jongeman in het Griekenland van begin jaren tachtig. Vrolijke anekdotes worden afgewisseld met aangrijpende verhalen over de moeilijke relatie met zijn vader die behoorlijk gewelddadig kon zijn en ziekte en overlijden van familieleden en buurtgenoten.

Luchtig, direct, met diepgang en veel verbeeldingskracht
Mooi zijn ook de foto’s uit het persoonlijk familiealbum van Panayotopoulos die als illustratie bij de verhalen zijn toegevoegd. Zijn vader was een enthousiast fotograaf die vele foto’s maakte. Handschrift geeft een prachtige inkijk in het Griekenland en de Grieken van de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw en eens niet gaat over de huidige crisis. De stijl van Nikos Panayotopoulos is luchtig, direct, met diepgang en veel verbeeldingskracht wat het lezen van Handschrift tot een groot genoegen maakt. De bundel met autobiografische verhalen van Nikos Panayotoupolos – Handschrift wordt beoordeeld met ++++ (uitstekend).

NIKOS PANAYOTOULOLOS – HANDSCHRIFT INFORMATIE
– Titel: Handschrift
– Schrijver: Nikos Panayotoupolos ♂ (Griekenland)
– Soort boek: autobiografische verhalen
– Origineel:
– Nederlandse vertaling: David Cohen
– Uitgever: De Geus
– Verschijnt: 14 maart 2017
– Omvang: 128 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 16,99 / € 9,99
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Inhoud Nikos Panayotoupolos Handschrift
In 67 zeer korte verhalen vertelt Nikos Panayotopoulos over zijn jeugd, zijn dorp en zijn familie in het Griekenland van de jaren zestig. Verhalen die lezen als een fotoalbum, dat je al bladerend met samengebalde, sterk geconcentreerde herinneringen confronteert. Deze verhalen zijn niet nostalgisch, maar universeel, dicht op de huid geschreven, en te lezen tussen twee bushaltes of treinstations in.

Bijpassende Boeken en Informatie
Griekse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Maart 2017