Hans Schippers – Technici en de totalitaire verleiding

Hans Schippers Technici en de totalitaire verleiding recensie en informatie over de inhoud boek over het Technisch Gilde en de ‘volkse gemeenschap’. Op 17 april 2023 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers het nieuwe boek van de Nederlandse historicus Hans Schippers.

Hans Schippers Technici en de totalitaire verleiding recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Technici en de totalitaire verleiding, Het Technisch Gilde en de ‘volkse gemeenschap’. Het boek is geschreven door Hans Schippers. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het nieuwe geschiedenisboek van de Nederlandse historicus en schrijver Hans Schippers.

Hans Schippers Technici en de totalitaire verleiding recensie

Technici en de totalitaire verleiding

Het Technisch Gilde en de ‘volkse gemeenschap’

  • Schrijver: Hans Schippers (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Walburg Pers
  • Verschijnt: 17 april 2023
  • Omvang: 160 pagina’s
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 19,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van het nieuwe boek van Hans Schippers

Voor de totalitaire ideologieën van de twintigste eeuw waren techniek en wetenschap en de mensen die daarbij betrokken waren van groot belang. Het communisme zag in techniek en wetenschap middelen om een klasseloze maatschappij te creëren. Fascisme en nationaalsocialisme wilden technologie gebruiken om een sterke staat tot stand te brengen die een leidende rol in de internationale gemeenschap kon spelen.

Dit boek gaat over de opvattingen over technologie en technici van de Nationaal-Socialistische Beweging, eind 1931 opgericht door Anton Mussert, civiel ingenieur bij de Utrechtse Provinciale Waterstaat. Om de maatschappelijke invloed van de NSB te vergroten, creëerde Mussert in 1940 en 1941 een aantal ‘Fronten’ en ‘Gildes’. Een ervan was het Technisch Gilde. Het doel was om organisaties van technici in totalitaire zin te hervormen.

Hans Schippers beschrijft onder meer de rol van deze organisatie en haar leden, de verhouding met het Koninklijke Instituut voor Ingenieurs (KIVI), de naoorlogse justitiële beoordeling en de onderwijshervormingen gebaseerd op ervaringen opgedaan in de oorlog.

Bijpassende boeken en informatie