Hayat Eindelijk gewoon Hayat Recensie

Hayat Eindelijk gewoon Hayat Recensie Waardering en Informatie. In mei 2018 is de bundel met columns van Hayat verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Op deze pagina kun je de Hayat Eindelijk gewoon Hayat recensie waardering en informatie over het boek met columns lezen.

Hayat Eindelijk gewoon Hayat Recensie

Hayat Eindelijk gewoon Hayat Recensie

Toen mij gevraagd werd of ik Eindelijk gewoon Hayat wilde lezen, was mijn eerste reactie “nee dank je.”. Niet omdat het me geen leuk boek leek, maar omdat er al een enorme stapel ligt. Uit nieuwsgierigheid las ik toch een column. En nog één. En nóg één. En nu is het boek uit. Balen. Ik heb genoten van Hayat (pseudoniem) haar scherpzinnige kijk op het leven, haar luchtige manier van schrijven, ook als ze kritische vragen stelt. Ik hoop dat ze ons nog veel meer kijkjes in haar persoonlijke mijmeringen.

De vrijheid om jezelf te mogen zijn

Hoewel Hayat er totaal niet op zit te wachten, heeft ze zich door de Volkskrant laten “strikken” om mensen een inkijkje te geven in hoe het is om met een dubbele afkomst op te groeien in Nederland. Zelf vraagt ze zich af hoe bijzonder dat eigenlijk is, er zijn zoveel mensen in Nederland met een dubbele afkomst (kijk maar naar het Koningshuis, zoals ze zelf terecht opmerkt). Wat wel een ding is, is dat ze is opgegroeid met twee culturen. Haar ouders zijn immigranten en wonen met hun hoofd eigenlijk nog altijd in Marokko. Ondertussen groeit Hayat op in Nederland en krijgt dus onherroepelijk ook met de Nederlandse cultuur te maken.  Dat zorgt soms voor bijzondere situaties;  bijvoorbeeld dat ze als jong meisje op de basisschool voor zichzelf een cadeautje met Sinterklaas kocht, zodat ze ook een schoencadeautje kon laten zien aan haar klasgenoten, en stomverbaasd was dat al die Nederlandse kinderen geloofden dat die man met mijter écht was. Maar haar columns gaan verder dan dat. Ze verhalen over de vrijheid jezelf te ontdekken en mogen zijn. Je eigen normen en waarden vinden en daarnaar leven.  

Kritisch, luchtig, nieuwsgierig, grappig en verdrietig tegelijk

Als iemand anders opgroeit dan jij zelf, is er een hoop te ontdekken. In dit geval zijn het verhalen van iemand die opgroeit met twee culturen. Hayat weet me meerdere keren te raken met haar verhalen. Bijvoorbeeld het gemak waarmee de leraar van de basisschool haar zus naar de mavo wilde sturen, want “daar gingen alle Marokkanen heen”. Dat zij een vwo-waardige CITO-score had, daar werd maar aan voorbij gegaan. Bizar. Maar Hayat gaat verder dan dat. Ze stelt vragen. Neemt niet alles zomaar voor waar aan. Niet vanuit een oordeel, maar vanuit een oprechte vraag. Een instelling die ik ieder mens zou toewensen. Ze heeft een prettige manier van schrijven. Open, luchtig, maar toch kritisch. Soms serieus, soms totaal niet. Het kan grappig en verdrietig tegelijk zijn. Gelukkig ben ik aan de eerste column begonnen! Eindelijk gewoon Hayat verdient het om gelezen te worden. Omdat het een leuk, intelligent geschreven boek is. En omdat het je ook nog eens een inkijkje geeft hoe het is om op te groeien met twee soms totaal verschillende culturen. Uiteindelijk deed het mij weer eens beseffen dat mensen meer gelijk dan verschillend zijn. Een ieder wil denk ik het liefst mogen leven zoals hij of zij dat goed en prettig vindt. De wens naar vrijheid om jezelf te mogen zijn en de zoektocht hiernaar, die hebben we toch eigenlijk allemaal? Hayat – Eindelijk gewoon Hayat is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Hayat – Eindelijk gewoon Hayat

Leven tussen twee werelden

  • Titel: Eindelijk gewoon Hayat
  • Schrijfster: Hayat (Nederland, Marokko)
  • Soort boek: columns
  • Uitgever: Atlas Contact
  • Verschenen: mei 2018
  • Omvang: 158 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Prijs: € 16,99 / € 9,99
  • Waardering★★★ (uitstekend) Jolien Dalenberg

Bijpassende Boeken en Informatie