Hitchcock Compleet Boek over Alfred Hitchcock

Hitchcock Compleet recensie en informatie boek over de films van Alfred Hitchcock. Op 15 september 2020 verschijnt bij Uitgeverij WBOOKS het boek over alle 57 films en 20 tv-films van Alfred Hitchcock.

Hitchcock Compleet Recensie en Informatie

Na eerst uitstekende boeken te hebben uitgegeven waarin alle liedjes van een aantal bands en muzikanten zoals The Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Bob Dylan en Jimi Hendrix tot in het kleinste detail zijn onderzocht en beschreven,  verschijnt bij uitgeverij WBOOKS nu een vergelijkbaar werk over het werk van de beroemde Britse filmregisseur Alfred Hitchcock.

“I enjoy playing the audience like a piano – Drama is life with the dull bits left out. – Some films are slices of life, mine are slices of cake.” (Alfred Hitchcock)

Ook nu weer is het zelfde en inmiddels beproefde stramien gevolgd van een chronologische beschrijving van al het werk. Zij het dat het deze keer gaat om alle bioscoopfilms en het werk voor televisie dat Alfred Hitchcock in zijn lange carrière, die ruim vijftig jaar omspande, maakte. Hij was voor het eerst co-regisseur in 1923, nog in het tijdperk van de stomme film. Zijn laatste speelfilm, Family Plot verscheen in 1976.

Hitchcock Compleet Recensie Boek over de films van Alfred Hitchcock

“Het leven is niet alleen ademhalen, maar ook je adem inhouden” volgens Alfred Hitchcock. Dit geldt zeker ook voor dit ook voor dit zeer omvangrijke uit het Frans naslagwerk Hitchcock Compleet, het verhaal van zijn 57 films en 20 tv films. Een prachtig boek is het geworden. De schrijvers nemen je als het ware mee op de set van elke Hitchcock film en laten de achter coulissen gluren. Uiteraard is veel informatie over elke film te vinden, inclusief kleine wetenswaardigheden die zelfs filmkenners kunnen verrassen; van verhaallijn tot ontvangst van de film; van rolverdeling tot hoe de productie uiteindelijk tot stand kwam.

De schrijvers nemen je mee op de set van elke Hitchcock film en laten de achter coulissen gluren

Alleen voor de filmaffiches zou je dit mooi uitgegeven en rijk geïllustreerde boek al kopen. De Franse schrijvers hebben een toegankelijke stijl en ook de Nederlandse vertaling is prima in orde. Je kunt het boek beschouwen als een inhoudelijke aanvulling op de documentaire uit 2015 van Kent Jones, een weergave van de interviews die de Franse regisseur François Truffaut had met Hitchock in 1962.

Je krijgt goed inzicht hoe de Meester van de Suspense te werk ging en een voorbeeld werd voor veel regisseurs na hem kwamen. Bovendien laat het zien hoe de speelfilm evolueerde van de stomme film uit de jaren twintig tot de filmcultuur van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hitchcock compleet is een prachtig naslagwerk dat zowel filmkenners als leken zal bekoren, gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Fons van Riet

Hitchcock compleet

Het verhaal van 57 films en 20 tv-films

  • Schrijvers: Bernard Benoliel, Gilles EspositoMurielle Joudet (Frankrijk)
  • Soort boek: biografie, filmboek
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 15 september 2020
  • Omvang: 648 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van het boek over Alfred Hitchcock

Hitchcock. De achternaam volstaat. Alfred Hitchcock is een van de meest productie en inventieve grootmeesters in de wereld van de film. Een geheel eigen, onvervalste stijl die doorsijpelde in zowel zijn werk op het witte doek als op de televisie. Psycho, Rear Window, Vertigo, Strangers on a Train, The Birds, North by Northwest. Zijn invloed op de popcultuur is onnavolgbaar.

Als schakel in een tijdperk van grote ontwikkelingen in de kunstvorm – van stomme film naar film met geluid, van zwart-wit naar full colour, van de studio’s in Londen naar de Hollywoodstudio’s – heeft hij generaties van regisseurs beïnvloed: Truffaut, Scorsese, De Palma, Fincher, en nog vele anderen.

In Hitchcock Compleet wordt het integrale oeuvre van de briljante bolleboos vanuit de verschillende kanten van het filmproces belicht. Van productie, casting en distributie tot de ontvangst in de pers en door het grote publiek. Aangevuld met veelzeggende én meer obscure details, anekdotes en achtergrondverhalen die duidelijk maken hoe geniaal deze cinemavernieuwer precies geweest is.

Bijpassende boeken en informatie