Ayelet Gundar-Goshen Een nacht Markovitsj Recensie

Ayelet Gundar-Goshen Een nacht Markovitsj Recensie

Ayelet Gundar-Goshen Een nacht Markovitsj Recensie
Wat een boek! zijn de eerste woorden die bij mij boven komen als ik achter de computer ga zitten om een recensie te schrijven. WAT EEN BOEK! Een boek over onvoorwaardelijke vriendschap. Een boek over liefde in al haar facetten. Een boek over oorlog en de waanzin van oorlog. Een boek over de schoonheid van Israël. Een boek over de kracht van de natuur. Een boek over opgroeien. Over volwassen worden. Een boek over de zoektocht van de mens naar elkaar, naar verbinden. Een boek over de machteloze eenzaamheid van een mens. Kortom een boek om van te smullen.

Twee jonge mannen, Joden, die erop uit worden gestuurd om vrouwen naar Israël te halen
Twee mannen, Zeejef en Jacob, vrienden voor het leven. Zij verschillen van elkaar als dag en nacht. Wij volgen het levensverhaal van deze twee mannen. Twee jonge mannen, Joden, die erop uit worden gestuurd om vrouwen naar Israël te halen. Alleen even met hen trouwen als zij hen naar Israël hebben gehaald en dan meteen weer scheiden. Zeejef, de vrouwenjager weet ineens zeker dat Sonja, zijn achtergebleven vriendin de vrouw van zijn leven is en trouwt niet. Zeejef daarentegen, een onopvallende verschijning waarover de schrijfster zegt:” hij had een bijzonder onopvallend gezicht. En wel zo onbeduidend dat het oog van de kijker er niet op kon blijven rusten en meteen doorgleed naar andere objecten”, trouwt wel en is niet van plan dit huwelijk te verbreken terwijl dit wel part of the deal is. Bella, de vrouw die hem is toegewezen is zo bloedmooi dat hij niet van plan is afstand van haar te doen.

Natuurlijk gebeurt er nog van alles. Zeejef maakt ruzie met Sonja en Sonja met hem. Zo hebben zij elkaar lief. Een zeer onstuimige en vooral geurrijke relatie. Sonja ruikt naar sinaasappelen en wel op zo’n manier dat zij daarmee alle jonge mannen in haar dorp het hoofd op hol brengt. Jacob confisqueert zijn mooie Bella min of meer en hoewel hij hunkert naar haar liefde zowel geestelijk als fysiek ontaardt deze voor Bella gedwongen relatie in een levenslang koufront voor beide partijen. Jacob kan Bella niet laten gaan. Dit kost hem vriendschap met zijn beste vriend en de loyaliteit van het hele dorp. Bella verandert in een ijskoningin en Jacob verteert van verlangen. Hij blijft Bella koesteren en verwennen. Zij blijft al zijn toenaderingen verwerpen.

Gelukkig komt er oorlog!
Gelukkig komt er oorlog en beide mannen gaan erop uit om de vijand te verslaan. Jacob wordt moediger en steeds meer man. Zeejef begaat een grote fout en komt gebroken en volkomen verknipt terug van het front. Deze vergissing heeft grote gevolgen voor de rest van zijn leven.Intussen is Bella op zoek gegaan naar “haar grote dichter” waarvan ze al jaren mooie versregels meedraagt in een medaillon op haar borst. Zij raakt zwanger van haar dichter, ontdekt dat hij eigenlijk een eikel is en keert terug naar Jacob. Sonja blijkt zwanger geraakt van een ex rebellenleider, een goede vriend van haar man.Kortom, de schrijfster neemt ons mee door zeer gecompliceerde levens. Vol liefde, humor, onmacht, gespeelde onverschilligheid, respect,kracht, veel wachten, eenzaamheid.

Als het boek het leven van de kinderen van de hoofdpersonen beschrijft haak ik even af. Moest dat nou echt? Was dat nu echt nodig? Maar uiteindelijk wordt daarin in helder dat de onvoorwaardelijke vriendschap tussen deze twee heren zo goed als ongeschonden het verhaal overleeft. Dat is mooi. Terwijl voor mij dat laatste stuk niet echt nodig was.

Eén nacht, Markovitsj is een aangrijpende, meeslepende en uitstekend geschreven roman

Aan het slot van mijn verhaal wil ik enkele citaten uit het boek die mij behoorlijk raakten achterlaten in deze recensie;
“Het tegendeel van haat is stille onverschilligheid.”
“Wat jammer dacht hij, dat de mensen gewend zijn brieven te krijgen waarin alles wordt gezegd. Wat zou het leuk zijn een brief te krijgen waarin niets
gezegd wordt, waarin de lezer alles zelf moet raden.”
“Soms, ’s nachts, dacht hij aan zijn kind. Zou hij zijn vader nog herkennen als hij terugkwam? Nooit vroeg hij zichzelf af of hij zijn zoon nog zou
herkennen, die tenslotte erg veranderd was.”
“Er moet tien jaar in de tijd gesprongen worden. Dan zegt de schrijfster;” Hoe kan een enkel blanco blad tien hele jaren omvatten?”

Dit zijn enkele citaten die mij ontroerden. Er staan er velen in dit boek. Wat een schrijfster, wat een wijsheden, wat een groot hart, wat een inzichten, wat een zacht en toch rauw verhaal, wat een verhalen vertelster! Ayelet Gundar-Goshen – Eén nacht, Markovitsj is gewaardeerd met ++++ (uitstekend).

Recensie van: Mieke Koster

AYELET GUNDAR-GOSHEN – EEN NACHT, MARKOVITSJ INFORMATIE
– Titel: Eén nacht, Markovitsj
– Schrijfster: Ayelet Gundar-Goshen ♀ (Israël)
– Soort boek: psychologische roman
– Origineel: Laila echad, Markowitz (2012)
– Nederlandse vertaling: Shulamith Bamberger
– Uitgever: Atlas Contact
– Verschenen: 1 juni 2017
– Omvang: 368 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 22,50 / € 9,99
– Waardering: ++++ (uitstekend) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie

Israëlische Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie >
Nieuwe Boeken Juni 2017