Kader Abdolah – Voordat het laat wordt

Kader Abdolah Voordat het laat wordt. Op 1 november 2023 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus de nieuwe roman van de Iraans-Nederlandse schrijver Kader Abdolah. Hier kun informatie lezen over de inhoud van de roman. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan boekbesprekingen en de recensie van Voordat het laat wordt, de nieuwste roman van Kader Abdolah.

Kader Abdolah Voordat het laat wordt

Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, pseudoniem Kader Abdolah, werd op 12 november 1954 in Arak in Iran geboren. Hij groeide op in een streng Islamitische familie met een vader die  dove tapijtrestaurateur was met een verstandelijke beperking. Zijn jeugd was mede hierdoor verre van gemakkelijk. Maar Abdollah had een streven hij wilde net als zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni schrijver worden.

In 1977 studeerde hij af aan  de Universiteit van Teheran in de natuurkunde. Tijdens zijn studententijd sloot hij zich aan bij linkse politieke partij die zich verzette tegen het bewind van de sjah en later de ayatollahs. Hij werd directeur van een emballagefabriek en behield zijn linkse denkbeelden en moest hierdoor in 1985 vluchten uit Iran. Op uitnodiging van de Verenigde Naties kwam hij in Nederland terecht in een asielzoekerscentrum. Na zijn erkenning ging hij wonen in Zwolle.

Hij ging schrijver in het Nederlands. Zijn debuut de verhalenbundel De adelaar verscheen in 1993. Een aantal jaar later in 1997 verscheen zijn eerste Nederlandstalige roman De reis van lege flessen. Zijn tweede roman die autobiografisch van inhoud is, Spijkerschrift, verscheen in 2000. Hiervoor ontving hij de E. du Perronprijs in 2001. Daarna werd hij zeer productief en publiceerde bijna jaarlijks een nieuwe roman of andere boek.

Kader Abdolah Voordat het laat wordt

Voordat het laat wordt

  • Auteur: Kader Abdolah (Iran, Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 1 november 2023
  • Omvang: 352 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Prijs: € 24,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de nieuwe roman van Kader Abdolah

Er zijn boeken die je tijdens het lezen weglegt om aan je eigen pad te denken. Ze doen je ziel ontwaken. Deze roman neemt je mee naar de plek waar je zou moeten zijn.

Kader Abdolah wil terug naar huis, het is genoeg geweest. Maar terugkeren is onmogelijk: in Iran zal hij worden gearresteerd. Met een vals paspoort en onder een andere naam weet hij op sluwe wijze via Iraaks Koerdistan zijn vaderland binnen te komen en hij bereikt zijn ouderlijk huis, hoog in de bergen; maar zijn moeder, die alles is vergeten, herkent hem niet. Kader Abdolah is terug, maar nu hij daar eenmaal is, komt hij erachter dat hij zich heeft vergist. Zijn ouderlijk huis was niet de plaats waarnaar hij verlangde: die plaats was nog onbereikbaarder dan hij dacht.

Wandelend door de bergen en langs ravijnen komt hij terecht in het oude observatorium van de familie. Daar hebben zijn voorvaderen met zelfgemaakte telescopen de hemelen door de eeuwen heen geobserveerd. De schrijver neemt ons met die telescopen mee naar ons oorspronkelijke thuis, naar de plek waar we allemaal vandaan komen. Ook richt hij zijn kijker op de steden van het vaderland, waar vrouwen in opstand zijn gekomen tegen de geestelijke macht.

Met Voordat het laat wordt snijdt Kader Abdolah een belangrijk thema van deze tijd aan. Het is een boek dat alleen hij kon schrijven. Dit werk is opnieuw het bewijs van zijn enorme literaire verbeeldingskracht.

Bijpassende boeken