Key Tengeler – De vluchteling uit Damascus

Key Tengeler De vluchteling uit Damascus recensie en informatie over de inhoud van deze historische roman. In december 2020 verschijnt bij Uitgeverij Historische verhalen deze novelle van de Nederlandse schrijver Kay Tengeler.

Key Tengeler De vluchteling uit Damascus recensie en informatie

De lezer komt het verhaal binnen in de zomer van het jaar 750 in de plaats Kufa aan de Euphraat, ten zuiden van Damascus en hij verlaat het boek in 755 aan de haven van Sebta aan de Straat van Gibraltar. Op weg naar Andalusië. De hoofdpersoon is prins Abdel, die beschouwd wordt als de stichter van het Emiraat van Cordoba, dat tot 1031 lag in het grootste deel van Spanje, Portugal en Noord-Afrika.  Zijn familie is uitgemoord door de Abbasiden na de val van het Umayyaadse Rijk. Hij en een vriend moesten vluchten door Afrika, steeds door verraad achternagezeten en met het brandend verlangen naar wraak. Van deze vlucht is niet zoveel bekend. Daarom heeft de auteur geprobeerd in deze novelle allerlei historische puzzelstukjes bij elkaar te leggen. En zo is een geloofwaardig verhaal ontstaan dat de gaten in de geschiedenis zou kunnen opvullen.

Geloofwaardige historische novelle, overtuigend en spannend verteld

Key Tengeler heeft zich verdiept in de Arabische cultuur. Hij heeft veel gebruikt gemaakt van Arabische citaten, namen en gebruiken. Daarom grote waardering voor Tengeler om het goed geschreven korte verhaal over een tamelijk onbekende historische figuur uit een even minder bekende periode uit de wereldgeschiedenis. (Overigens valt in Spanje nog veel te genieten van de overblijfselen uit dit tijdvak). Het boek (novelle) leest makkelijk en het verhaal is spannend met een onverwachte gebeurtenis aan het eind.

Kay Tengeler De vluchteling uit Damascus Recensie

Zoals gebruikelijk bij deze uitgever is er in het boek een uitgebreide verklaring opgenomen van de historische achtergronden en bronnen. Daar krijgen we te lezen over het ontstaan van het Islamitische Rijk, waar Mohammed, die tot de stam van de Abbasiden behoorde, niet alleen de religieuze leider was, maar ook de militaire leider. Hij had een tegenstander Banu Umayya geheten. Dat leverde tijdens het leven van Mohammed en na zijn dood een hevige strijd op.

De Abbasiden lieten geen steen op de andere staan en geen kop op de schouders van een Umayyaadse edele. De nieuwe kalief Abul Abbas kreeg niet voor niets de bijnaam as-Saffah, de vergieter van bloed. Op 22 juni 750 werden tachtig prinsen van de Umayyaadse familie uitgenodigd voor een banket. Het zou een teken van respect en hereniging zijn, maar de prinsen werden zonder genade vermoord tijdens het diner.

Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitmuntend) en besproken door Jos van Raan.

De vluchteling uit Damascus

Een historische novelle

  • Schrijver: Key Tengeler (Nederland)
  • Soort boek: historische roman, novelle
  • Uitgever: Historische verhalen
  • Verschijnt: december 2020
  • Omvang: 159 pagina’s
  • Uitgave: Paperback  
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Flaptekst van de historische novelle van Key Tengeler

In één bloedige nacht raakt de jonge prins Abd al-Rahman alles kwijt: zijn thuis in Damascus, zijn gehele familie en zijn toekomst aan het hof van het Umayyaadse Rijk. Hij slaat op de vlucht, met alleen zijn kleine broertje en zijn trouwe dienaar aan zijn zijde. Daarna lijkt Abd al-Rahman uit de geschiedenisboeken te verdwijnen. Tot hij zes jaar later opduikt in al-Andalus, aan de andere kant van de Middellandse Zee, machtiger dan ooit tevoren. Hoe wist de jonge prins aan zijn vijanden te ontkomen? Welke gevaren moest hij doorstaan? En wat dreef hem naar al-Andalus? In deze novelle vult Key Tengeler, historicus en co-auteur van de verhalenbundel Korte verhalen uit de Oudheid, de gaten in de geschiedenis op. Het blijkt een verhaal van een onmogelijke vlucht, een brandend verlangen naar wraak en een heilige wens om de familie-eer van de Umayyaden te herstellen.

Bijpassende boeken en informatie