Lin Jaldati en Eberhard Rebling – Lied van verzet

Lin Jaldati en Eberhard Rebling Lied van verzet recensie en informatie boek met het bijzondere levensverhaal van twee bewoners van ’t Hooge Nest. Op 25 april 2024 verschijnt bij Boom Uitgevers het boek met de oorlogsgeschiedenis van twee bewoners van ’t Hooge Nest, Lin Jaldati en Eberhard Rebling. Hier lees je informatie over de inhoud van het boek, de auteurs, de vertalers en over de uitgave.

Lin Jaldati en Eberhard Rebling Lied van verzet recensie

Als er in de media een boekbespreking of recensie verschijnt van Lied van verzet, geschreven door Lin Jaldati en Eberhard Rebling, dan besteden we er op deze pagina aandacht aan.

Lin Jaldati en Eberhard Rebling Lied van verzet

Lied van verzet

Het bijzondere levensverhaal van twee bewoners van ’t Hooge Nest

  • Auteurs: Lin Jaldati, Eberhard Rebling (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Boom Geschiedenis
  • Verschijnt: 25 april 2024
  • Omvang: 632 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek
  • Prijs: € 34,90
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst boek over twee bewoners van ’t Hooge Nest

De Amsterdamse danseres Lin Jaldati – pseudoniem van Rebekka (Lien) Brilleslijper (1912-1988) – en de Duitse musicus Eberhard Rebling (1911-2008) leidden een bewogen leven. Lin Jaldati groeit op in de Jodenhoek. In Lied van verzet portretteert ze op indringende wijze de Amsterdamse Jodenbuurt met zijn armoede, levendigheid en geborgenheid. De Berlijnse Eberhard Rebling beschrijft als ooggetuige de opkomst van het Derde Rijk. Na zijn emigratie naar Nederland ontmoeten de twee beginnende kunstenaars elkaar en worden verliefd. Als de Duitse bezetting aanbreekt gaan ze in het verzet, net als veel van hun communistische en Joodse vrienden.

Noodgedwongen duiken ze met hun naaste familie onder en komen terecht in villa ’t Hooge Nest in Naarden. Daar worden ze verraden, waarna het Rebling lukt om te ontkomen. Jaldati en haar zus Janny overleven Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Hun ouders en broer niet, kampgenoten Margot en Anne Frank evenmin. In mei 1945 vinden Jaldati en Rebling elkaar terug. Ze beginnen een nieuw, muzikaal en succesvol leven – vanaf 1952 in de DDR – met Jaldati als vertolkster van het Jiddische lied, begeleid door Rebling op de piano. Lied van verzet is de langverwachte vertaling van de autobiografie Sag nie, du gehst den letzten Weg, het bijzondere levensverhaal van dit beroemde kunstenaarsechtpaar voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Johan Meijer, Diete Oudesluijs, Rimco Spanjer en Sander Stotijn hadden ieder hun redenen om juist dít boek te vertalen, en bundelden hun krachten.

Bijpassende boeken