Lucas Hirsch De Weinigen Recensie

Lucas Hirsch De Weinigen recensie boekbespreking waardering en informatie over de inhoud van de roman. Op 18 februari 2019 verschijnt bij Uitgeverij In de Knipscheer de nieuwe roman van Lucas Hirsch De Weinigen.

Lucas Hirsch De Weinigen Recensie

Lucas Hirsch De Weinigen Recensie

Lucas Hirsch heeft in het afgelopen decennium al enige aandacht op zich gevestigd met een aantal interessante poëziebundels. Met De Weinigen heeft hij zich nu ook gewaagd aan een roman. Of het een dichter lukt om een goede roman te schrijven is altijd de vraag. Maar Lucas Hirsch heeft met De Weinigen een ambitieuze, maar geslaagde eersteling afgeleverd. De roman schetst een overtuigend beeld van de onverkwikkelijke machtsverhoudingen binnen de financiële wereld en de weerslag hiervan op zowel het beroepsmatige als privéleven van zijn hoofdpersoon. Een wereld  Lucas Hirsch trouwens maar al te goed kent en aan den lijve heeft ervaren omdat hij er zelf werkzaam is geweest.

Overtuigende beschrijving van een wereld vol machtsmisbruik en machinaties

Als de bank waar hoofdpersoon Jonas Staal als Intelligence Officer tijdens de financiële crisis in de problemen komt is een overname onvermijdelijk. Tijdens deze heikele periode doet Jonas Staal diverse onderzoeken tot in de diepe krochten van de financiële wereld. Onderzoeken die die zich meestal in het grijze gebied van wat wettelijk is toegestaan bevinden en met regelmaat de grens ervan overschreiden. De overname en zijn rol zorgen ervoor dat hij zelf een pion wordt in een enorme machtsstrijd die verstrekkende gevolgen en waarbij zelfs het persoonlijke verleden van Jonas Staal een rol gaat spelen. Bovendien komt ook zijn privéleven in het gedrang. Zijn huwelijk dreigt definief op de klippen te lopen en een slippertje tijdens een bedrijfsuitje doet hieraan bepaald geen goed.

Zeer goede debuutroman die leest als een betere crime noir novel!

De stijl die Lucas Hirsch kiest om het verhaal van De Weinigen te vertellen is uitstekend gekozen. Korte, bondinge zinnen, soms maar een paar woorden lang, gegoten in stijlvolle roman. De Weinigen doet trouwens in veel opzichten denken aan de betere crime noir novel, waarin de hoofdpersoon het lot niet kan ontlopen. Je proeft door de gehele roman heen dat de kans dat het fout afloopt voor Jonas Staal. Zowel beroepsmatig als privé loop alles langzaam maar zeker op de klippen. Toch doet dit gegeven geen enkele afbreuk aan de spanningsboog. Sterker nog het verhoogd de spanning. Kortom Lucas Hirsch heeft met  Weinigen een geslaagde debuutroman geschreven die smaakt naar meer. Lucas Hirsch De Weinigen is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van theo Jordaan

Lucas Hirsch – De Weinigen

Of de bankier in de buik van het beest

  • Titel: De Weinigen
  • Schrijver: Lucas Hirsch (Nederland)
  • Soort boek: psychologische roman, debuutroman
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschenen: 13 februari 2019
  • Omvang: 223 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Tags: bankwereld, Haarlemfinanciële wereld
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Theo Jordaan

Bijpassende Boeken en Informatie