Maarten Prak – Stadsburgers

Maarten Prak Stadsburgers recensie en informatie over de dit geschiedenisboek. Op 25 november 2019 verscheen bij Uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van historicus Maarten Prak.

Maarten Prak Stadsburgers Recensie en Informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Stadsburgers, geschreven door Maarten Prak. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud dit nieuwe geschiedenisboek van historicus Maarten Prak.

Maarten Prak Stadsburgers Recensie001Boek-Bestellen

Stadsburgers

Stedelijk burgerschap voor de Franse Revolutie

  • Schrijver: Maarten Prak (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschenen: 24 november 2019
  • Omvang: 352 pagina’s
  • Uitgave: Paperback

Flaptekst van het boek van Maarten Prak

Burgers grepen de macht in de Franse Revolutie en legden zo de basis voor onze moderne democratie. Of zat het toch anders? In Stadsburgers presenteert Maarten Prak een nieuwe visie op dit gangbare beeld. Al ver voor 1800 was er sprake van lokaal verankerd burgerschap, in een formele status van stadsburger, maar vooral in talrijke organisaties van stedelijke burgers zoals gebuurten, gilden, broederschappen en schutterijen.

De Franse Revolutie maakte een einde aan het stedelijk burgerschap en verving het door een nationaal burgerschap. Dat had voordelen, zoals grotere gelijkheid en democratie, maar intussen blijkt nationaal burgerschap ook zijn nadelen te hebben: bureaucratie en vreemdelingenhaat.

Hoog tijd, kortom, om na te denken over de verhouding tussen landelijk, Europees en stedelijk burgerschap. Daarvoor biedt Stadsburgers stimulerende en inspirerende voorbeelden.

Bijpassende Boeken en Informatie