Manon Uphoff – Vallen is als vliegen Recensie ∗∗∗∗∗

Manon Uphoff Vallen is als vliegen recensie waardering en informatie over de inhoud van de nieuwe roman. Op 19 maart 2019 is bij Uitgeverij Querido de nieuwe roman uitgegeven van Manon Uphoff.

Manon Uphoff Vallen is als vliegen Recensie

Buitelend, struikelend, naar adem happend, boos, machteloos, verdrietig, raast Manon Uphoff door haar familiegeschiedenis. Jarenlang absoluut niet van plan in deze fucking hit rond te roeren. Wat geweest is, is geweest. Daar moet je het dan maar gewoon mee doen. En….het was toch ook niet alleen maar gevaarlijk daar?

Buitelend, struikelend, naar adem happend, boos, machteloos, verdrietig

De dood van haar zusje Henne Vuur maakt dat zij er niet meer onderuit kan. Zij blijft struikelen. Dondert net zo hard de afgrond in als haar zus met anorexia van de trap valt en niet wil dat er een ambulance wordt gebeld om haar weer op te lappen. Zo is het ook met de schrijfster. Kan niet meer voor of achteruit, de enige te kiezen weg is de weg door de hel.

Het labyrint, waarin haar vader, de eeuwig hongerige minotaurus de dienst uitmaakt. Het Ka-ti-qi-wah, het universum dat met een krachtige explosie is ontstaan in de onrustige geest van M.M.Holbein. “Wat kan ik zeggen over het ontzag waarmee het leven daar gepaard ging, in die ruimte met het bewegende behang, waarin het beefde van de zuchtjes, kreuntjes, pufjes. Het konijnenhol van Escher, waarin onrustige cellen zochten naar verbinding en ontbinding…en onze lichamen werden verenigd met de minotauris, in elkaar gedrukt en uit elkaar getrokken tijdens de sterrenfonkeldans…

Manon Uphoff Vallen is als vliegen Recensie001Boek-Bestellen

Wie ben je in de onderwereld? Ben je onderwerp en lijdend voorwerp of beiden tegelijk? En hoe zit dat dan in de bovenwereld? Wie, wat waar, ben je dan? Prachtige, angstaanjagende, beeldende metaforen gebruikt Uphoff om deze verstikkende wereld woorden te geven. Deze zoektocht naar eventuele veilige plekken in dit labyrint, samengesteld uit vieze stinkende gangen/ ondoordringbare krochten waar geen gezond mens zijn heil zou zoeken.

Hoe is het mogelijk om zo’n schrijnende familiegeschiedenis met zoveel schoonheid onder woorden te brengen?

Schokkend maar o zo natuurlijk, denk ik, dat er een aardbeving in het gezin van Uphoff nodig was om het rottende gewapende beton waaronder stikkende familiegeschiedenis, of beter het gore gezinsdrama lag te verstikken, te laten scheuren of barsten. En nee, vader is blijkbaar nog lang niet dood genoeg. De littekens groeien nooit dicht. Dat blijkt ook elk jaar weer wanneer het resterende gezin bij elkaar komt om de dode vader alsnog in veel kleine stukken te scheuren, te knippen. Het liefst met een nagelschaar zodat de resterende stukken zo klein worden dat hij nooit meer één zal worden.

Prachtig, hartverscheurend, misselijkmakend. Hoe is het mogelijk om zo’n schrijnende familiegeschiedenis met zoveel schoonheid onder woorden te brengen. Dit boek heeft mij verpletterd. Vallen is als vliegen is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Mieke Koster

Vallen is als vliegen

  • Schrijfster: Manon Uphoff (Nederland)
  • Soort boek: psychologische roman
  • Uitgever: Querido
  • Verschenen: 19 maart 2019
  • Omvang: 192 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (uitmuntend)

Manon Uphoff over Vallen is als vliegen bij Nooit meer slapen

Op 30 maart 2019 was Manon Uphoff te gast bij het radioprogramma Nooit meer slapen om te spreken over haar roman Vallen is als vliegen.

Bijpassende Boeken en Informatie