Michael Palin – Noord-Korea dagboek ∗∗∗

Michael Palin Noord-Korea dagboek recensie en informatie over dit boek met nieuwe reisverhalen, Op 26 september 2019 verscheen bij Uitgeverij Spectrum het nieuwe boek met reisverhalen uit Noord-Korea van Michael Palin.

Michael Palin Noord-Korea dagboek Recensie en Informatie

Monty Python lid Michael Palin is tegenwoordig misschien wel bekender als maker van reisprogramma’s voor televisie dan als komiek en acteur. Al enige decennia maakt bij bijzondere, vaak lange reizen en doet dit op een aansprekende wijze die een groot publiek aanspreekt. Bovendien verschijnt er naast de tv-serie ook een boek van zijn hand waarin hij verslag doet van zijn ervaringen.

Michael Palin is inmiddels ook uitgegroeid tot een begenadigd schrijver die op aanstekelijk wijze verslag doet van zijn belevenissen en ervaringen. Zijn nieuwste reisdoel was Noord-Korea, één van de laatste, bijna hermetisch afgesloten communistische dictaturen ter wereld. Samen met een team van Britse televisiemakers bezoekt Michael Palin deze exotische bestemming en doet er in zijn Noord-Korea dagboek verslag van.

Michael Palin Noord-Korea Dagboek Recensie

Verwacht geen diepgravende analyse van de politieke situatie van het land en haar bevolking. Wat Michael Palin vooral doet is met een zo open mogelijke blik zijn persoonlijke ervaringen tijdens het veertiendaagse bezoek aan Noord-Korea weergeven. Dit doet hij op een aanstekelijke, bijna lichtvoetige wijze wat zo nu en dan in schril contrast staat tot de schrijnende zaken die buiten zijn blikveld blijven. Voor zover mogelijk probeert hij contact te krijgen met de plaatselijke bevolking. Natuurlijk is er vrijwel altijd sprake van vooraf geselecteerde modelbewoners van het land. Maar zo nu en dan weet de ontwapendende Michael Palin achter de façade door te dringen.

De open, bijna naïeve, benadering maakt het Noord-Korea dagboek tot een prettige leeservaring

Toch is het Noord-Korea dagboek een leuk en interessant reisboek geworden. De mooie foto’s voegen nog een extra dimensie toe en je krijgt als lezer toch een soort van inkijkje in dit van de buitenwereld afgesloten land en haar bevolking. Voor zover mogelijk probeert Michael Palin dit te doen zonder vooroordelen en vingerwijzingen, zonder dat hij zijn ogen sluit voor de wantoestanden die er ook moeten zijn. En juist dat maakt het boek tot een prettige leeservaring. Het Noord-Korea dagboek van Michael Palin is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Noord-Korea dagboek

 • Schrijver: Michael Palin (Engeland)
 • Soort boek: reisverhalen
 • Origineel: North Korea Journal (2019)
 • Nederlandse vertaling: Annemie de Vries
 • Uitgever: Spectrum
 • Verschenen: 26 september 2019
 • Omvang: 191 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)


Flaptekst van dit boek over Noord-Korea

In 2018 bracht voormalig Python-lid en fervent wereldreiziger Michael Palin twee weken door in Noord-Korea. Een land dat volkomen is afgesloten van de buitenwereld, een land zonder internet en een telefoonsignaal. Een land waar het plattelandsleven zich nog altijd wanhopig vastklampt aan eeuwenoude tradities terwijl de steden zijn volgebouwd met hypermoderne wolkenkrabbers en luxueuze ondergrondse treinstations. Kortom: een land dat zich uitermate goed leent voor een paliniaans reisverslag.

In zijn Noord-Korea dagboek beschrijft Palin zijn reis van dag tot dag. Hij doet niet alleen verslag van wat hij zag – en alles wat de autoriteiten voor hem verborgen probeerden te houden – maar deelt ook de gesprekken die hij voerde met inwoners, zijn ontmoetingen met officials, en zijn overpeinzingen over een land dat zo volkomen anders is dan alle landen die hij tijdens zijn eerdere reizen heeft bezocht – een land waar angst en fascinatie voor hem hand in hand gaan.

Het resultaat is een rijkgeïllustreerd reisverslag en een zeldzaam kijkje achter de schermen in Noord-Korea. En met zijn kenmerkende humor en warmte is er geen betere reisleider dan Palin om kleur te geven aan deze sombere maar toch unieke regio.

Bijpassende Boeken en Informatie

Honden huilen niet

 • Schrijfster: Anne Moraal (Nederland)
 • Anne Moraal Honden huilen niet RecensieSoort boek: sociale roman
 • Uitgever: Lebowski
 • Verschijnt: 10 april 2019
 • Omvang: 304 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Inhoud roman: Jin Kyoung groeit op in Noord-Korea als kind van een beroemd wetenschapper. Na zijn dood stort Jins wereld in en wil ze maar één ding: ontsnappen aan haar verdriet. Dan wordt ze uitverkoren om te gaan werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa en verruilt ze Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en centrum van haar wereld, voor Pyongyang, een restaurant in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp…lees verder >