Alexandra Heminsley Duik erin Recensie Boek over Zwemmen

Alexandra Heminsley Duik erin Recensie Boek over Zwemmen

Alexandra Heminsley Duik erin Recensie Boek over Zwemmen
Duik Erin van Heminsley, woonachtig in Brighton, gaat over hoe het is om door het water te glijden, één te worden met het water, je over te geven aan de natuur. In een flow las ik dit boek uit: bijna net zo fijn als zwemmen zelf. Het eerste deel vertelt over hoe Heminsley begon met zwemmen, en dan met name openwaterzwemmen. Hoewel haar verhaal soms best verdrietig is – een zwaar traject van ivf-behandelingen verweeft zich met haar zwemavonturen – is het meestal een vrolijkmakend boek om te lezen. Alleen al de perfect beschreven scene waarin ze voor het eerst haar wetsuit aantrekt is hilarisch, net als haar pogingen om te leren crawlen én normaal ademhalen tegelijk. Ik zou bijna het woord droogkomisch willen gebruiken, als dat in deze context niet een beetje flauw was. Het is prettig om te lezen hoe Heminsley niet de supervrouw is die als een hedendaagse Odysseus naar Ithaca zwemt (want dat doet ze wel), maar een gewone vrouw van vlees en bloed, die zich onzeker voelt over haar zwemtechnieken, die worstelt met wetsuits en die een lans breekt voor alle vrouwen die zich onzeker voelen in zwempak. Zo iemand van wie je wél wil aannemen dat je het zelf ook zou kunnen.

Kun je jouw lichaam accepteren zoals het is en durf je jouw grenzen op te zoeken
Het tweede, kortere, deel is meer van informatief van aard: hoe pak je het aan als je zelf wil gaan zwemmen in open water, welke uitrusting heb je nodig, technische tips, etcetera. Dit deel is echt bedoeld voor diegenen die daadwerkelijk zich in wetsuit willen gaan hijsen en de zee, een rivier of een meer in willen duiken. Daarbij heeft Heminsley (of de vertaler) voor de Nederlandse vertaling uitgebreid rekening gehouden met de Nederlandse situatie en worden Nederlandse websites en wedstrijden aangehaald. Hulde daarvoor, want zo heb je er ook echt wat aan. Maar uiteindelijk gaat dit boek niet over zwemmen. Het gaat erover of je je lichaam kunt accepteren zoals het is, of je grenzen durft op te zoeken en dat je uiteindelijk veel meer kunt dan je zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Alexandra Heminsley Duik erin is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Annika Brandenburg

ALEXANDRA HEMINSLEY – DUIK ERIN
Zwemmen voor meer rust, vrijheid en energie
– Titel: Duik erin
– Schrijfster: Alexandra Heminsley   (Engeland)
– Soort boek: autobiografische verhalen, sportboek
– Origineel: Leap In 
– Nederlandse vertaling: Inge Pieters
– Uitgever: De Arbeiderspers
– Verschenen: augustus 2017
– Omvang: 222 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 17,50
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Annika Brandenburg
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Alexandra Heminsley – Duik erin
Alexandra Heminsley dacht dat ze kon zwemmen. Tot ze op een dag de zee in dook, en erachter kwam dat ze het niet écht kon. Haar watervrees ging ze te lijf en ze doorstond de schaamte van het aantrekken van een wetsuit.
Tijdens een zware periode van ivf-behandelingen behaalde Alexandra een persoonlijke triomf door als een eigentijdse Odysseus in de Ionische Zee naar Ithaka te zwemmen. Ondertussen probeerde ze haar lichaam te accepteren zoals het is en haar geest tot rust te brengen.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Augustus 2017
Nieuwe Sportboeken Overzicht
Boekrecensies November 2017