David Sedaris Gestolen voorwerpen Dagboek Recensie

David Sedaris Gestolen voorwerpen Dagboek Recensie Waardering

David Sedaris Gestolen voorwerpen Dagboek Recensie Waardering
David Sedaris heeft met zijn vele, vaak hilarische en droogkomische verhalen veel fans aan zich weten te binden. Zijn stijl is eerlijk, vol zelfspot, en ondanks het feit dat hij helemaal niet het leven van Jan met de pet leidt, zou hij je buurman kunnen zijn. En dan zo één met wie het wel gezellig is een avond door te zakken, maar die je liever niet vraagt te helpen met het plaatsen van de schutting.

De situaties en observaties zijn rauw en direct op papier terecht gekomen
Sedaris groeit op in Raleigh, North Carolina, in de jaren 60 en 70 met zussen, broer, en – laten we het netjes houden – enigszins aparte ouders. Later verhuist hij naar Chicago, New York en uiteindelijk Frankrijk en Engeland, waar hij met zijn partner Hugh gaat wonen. In zijn voorgaande boeken kijkt hij terug op bepaalde periodes in zijn leven en beschouwt deze met de blik van een buitenstaander. Het fijne aan deze dagboekfragmenten is het feit dat de beschreven situaties en observaties rauw en direct op papier terecht zijn gekomen. Je voelt zijn hoofd hameren als hij schrijft over zijn kater na teveel drank en drugs. Je proeft de vieze koffie die hij in zijn dagelijkse hangout de IHOP drinkt. En je ziet de figuren die in zijn achterbuurt in Chicago rondhangen helemaal voor je.

Zijn scherpe observaties en het geschetste tijdsbeeld maken dit boek zeer de moeite waard
Want hoezeer Sedaris nu ook een gevierd schrijver is, het begon met veel drugs, altijd te weinig geld, achterbuurten met louche types en grote onzekerheid. Over zijn toekomst, bestaanszekerheid en zijn talent als schrijver. De jaren 70 en 80 waren dan ook geen gemakkelijke jaren voor een beginnend artiest. Reagan, aids, grote werkloosheid, allemaal van grote invloed op de democratische, homoseksuele, geld schrapende jonge Sedaris. Zijn scherpe observaties en het geschetste tijdsbeeld maken dit boek zeer de moeite waard, voor de doorgewinterde Sedaris-lezer, en voor degenen die voor het eerst kennismaken met zijn werk, helemaal als je bedenkt dat het voorlezen van fragmenten uit deze dagboeken zijn doorbraak betekenden in het radioprogramma van Ira Glass (This American Life). David Sedaris Gestolen voorwerpen Dagboeken 1977-2002 is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van: Annika Brandenburg

DAVID SEDARIS – GESTOLEN VOORWERPEN. DAGBOEKEN 1977-2002
– Titel: Gestolen voorwerpen
– Schrijver: David Sedaris ♂ (Verenigde Staten)
– Soort boek: dagboek
– Origineel: Theft by Finding (2017)
– Nederlandse vertaling: Theo Schoemaker, Monique ter Berg, Lydia Meeder, Annette van der Heijden, Bart Graavendaal, Gerda Baardman
– Uitgever: Lebowski
– Verschenen: 22 juni 2017
– Omvang: 512 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Annika Brandeburg
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst David Sedaris – Gestolen voorwerpen
Sinds 1977 houdt David Sedaris dagboeken bij waarin hij zijn gedachten over en observaties van alledaagse perikelen bijhoudt. Als je Sedaris live hebt gezien weet je dat zijn dagboeklezingen de hoogtepunten van de avond zijn; nu zijn die hoogtepunten eindelijk voor iedereen beschikbaar. Gestolen voorwerpen, een selectie grappige, verhelderende en altijd intrigerende verhalen uit de dagboeken, geeft een volledig beeld van een van de grootste humoristen van onze generatie.

Bijpassende Boeken en Informatie
Amerikaanse Schrijvers Nieuwe Boeken 2017
Nieuwe Boeken Juni 2017