Richard Russo Allemans gek Recensie ★★★★ Waardering

Richard Russo Allemans gek Recensie ★★★★ Waardering

Richard Russo Allemans gek Recensie ★★★★ Waardering
Is het vanwege het klamme hete weer, is het vanwege de verwaarlozing en het verval van North Bath, is het vanwege het te dicht op elkaar wonen, dat de inwoners van North Bath hun leven leiden zoals zij dat doen? Vanwege het gebrek aan zogenaamde “grote vooruitzichten, hoop op vooruitgang, het ontberen van de mogelijkheden een andere draai aan het leven te geven” laat Russo zien hoe het kan gaan in een gemeenschap waarin elk perspectief op verbetering c.q verandering ontbreekt. Dit betekent niet dat de inwoners van Bath onverschillig zijn, een onbetekenend leven leiden. Eerder is het omgekeerde het geval. Russo laat ons kennismaken met een kleine kring aan bewoners die op de een of andere manier erg met elkaar betrokken zijn. Soms vanwege positieve ervaringen maar vaker vanwege misleiding, argwaan, oplichting, diefstal, overspel en dronkenschap. Hij neemt ons mee om te leren weten van deze cultuur. De cultuur van achterstandswijken in de grote steden, het verwaarloosde platteland waar er vanwege veranderende economische prioriteiten leegloop en wanhoop op de loer liggen. Waarin alledaagse leefomstandigheden verslechteren vanwege het langzaam maar zeker ontberen van faciliteiten die het leven toch wel makkelijk en overzichtelijk maken. Daardoor ontstaat een leven van Gods water over Gods akker laten stromen. Terwijl ik God maar weinig ben tegengekomen in dit boek.

Er was de begrafenis van de rechter, een gebeurtenis waar maar geen einde aan leek te komen
Alhoewel? Er was de begrafenis van de rechter. Een gebeurtenis waar maar geen einde aan leek te komen. Op een snikhete dag. De dominee was goed op dreef. Eerwaarde Gewaad, wordt hij genoemd. Hij kweelde over rechtschapenheid en ervoor zorgen dat de droom van deze grote man, de rechter, werkelijkheid zou worden. Maar dan pas in het hiernamaals. Douglas Raymer, de politiecommissaris uit Bath in vol ornaat, is op nadrukkelijk verzoek van de burgemeester ook bij deze uitvaart. Hij wil niet. Ziet ertegenop als een berg. Nog niet zolang geleden is zijn vrouw Becka daar begraven. Zijn prachtige vrouw, die hij nauwelijks kende, die overspel pleegde. Maar met wie?

Sinds de dood van Becka was hij op drift geraakt, het geloof kwijtgeraakt, maar ook zijn geloof in gerechtigheid, zowel in deze wereld als in het hiernamaals (zoals vermeld in de voorflap van dit boek). En ja, het ergste gebeurt. Raymer valt flauw tijdens deze begrafenis en stort voorover in het open liggende graf van de rechter. Out. Deze Raymer is een van de ontroerendste personages uit dit boek. Hij is trouw, een volger van de wet, politieman immers. Onzeker over zichzelf, zijn capaciteiten, zijn acties, zijn plaats in de gemeenschap. Gelukkig is daar Charice, een slimme vrouw die op het politiebureau de scepter zwaait, haar pappenheimertjes goed kent, zorgt dat alles min of meer op z’n pootjes terecht komt. Raymer keer op keer laat weten dat hij zijn gewicht in goud waard is. Iets dat hij maar niet kan geloven. Gelukkig voor de bewoners van North Bath zijn er plekken in het dorp waar je de alledaagse zorgen van je af kunt drinken. Dit zijn ook voor de lezers de beste plekken om kennis te maken met het zooitje ongeregeld uit dit dorp. Daar leren we Ruth kennen, die samenwoont met Zack en een stiekeme relatie heeft met Sully. Ruth draait de tent, alleen of soms samen met haar dochter Janey, die een kind heeft van Roy Purdy, de grote slechterik uit het dorp. Hij slaat graag vrouwen en haat zijn schoonmoeder. Daar komt ook Carl, de grote matennaaier c.q. aannemer. Die zijn erfenis erdoorheen jaagt, probeert foute bouwprojecten naar zich toe te trekken, zijn personeel een oor aan naait. En niet te vergeten Rub, het maatje van Sully toen Sully nog een armoedzaaier was. Maar nu het hem beter gaat zo af en toe geen zin heeft in hem.

De zwartste ideeën en impulsen van de bewoners worden omgezet in daden
Dit boek is een plezier om te lezen. De zwartste ideeën en impulsen van de bewoners worden omgezet in daden. Waar in de zogenaamde beschaafde wereld de mens zich afvraagt of dit nu allemaal wel goede plannen zijn trekken de inwoners van Bath zich hier kennelijk niet van aan. God zegen de greep en erop af lijkt eerder het motto dan in wijsheid de situatie eens goed te overdenken. De moraal van het verhaal is wel dat bijna iedereen zich verantwoordelijk weet en houdt voor de consequenties van het handelen. Dit maakt dit boek een ontroerend en ook liefdevol relaas over een dorp waar ik als lezer graag een poos zou willen vertoeven maar waarbij ik tegelijkertijd denk dat het je als buitenstaander moeilijk lukt het vertrouwen te winnen. Ik heb er erg van genoten. Richard Russo Allemans gek is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie door Mieke Koster

RICHARD RUSSO – ALLEMANS GEK
– Titel: Allemans gek
– Schrijver: Richard Russo ♂ (Verenigde Staten)
– Soort boek: psychologische roman, sociale roman
– Origineel: Everybody’s Fool (2016)
– Nederlandse vertaling: Kees Mollema
– Uitgever: Signatuur
– Verschenen: 27 juni 2017
– Omvang: 464 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Richard Russo – Allemans gek
Het nieuwe gezag in het verpauperde industriestadje North Bath is politiechef Douglas Raymer. Doug heeft het niet makkelijk: vlak voor zijn pensioen verongelukt zijn vrouw die op het punt stond om met haar geheime minnaar te verdwijnen. Hij is vastbesloten die minnaar te vinden, maar met grafschennis, ontsnapte slangen, brand en tegenwerking komt hij nauwelijks toe aan zijn missie. De laatste dagen van zijn carrière worden een slopende achtbaan die hem doen twijfelen of stoppen met werken wel zo verstandig is. Sully, de onaangepaste held uit Niemands gek, hoeft niet meer te werken, en heeft inmiddels zware hartproblemen. Koppig weigert hij behandeling terwijl hij zijn klachten voor zijn geliefden probeert te verbergen. Wie is hier nou de gek? Russo laat op tragikomische wijze zien wat er in de onderbuik van de maatschappij gebeurt en waar al die stemmen voor populistische leiders als Donald Trump vandaan komen.

Bijpassende Boeken en Informatie
– Amerikaanse Schrijvers Nieuwe Boeken
– Beste Boeken 2017
– Nieuwe Boeken Juni 2017