Stephen Fry Mythos Recensie Waardering

Stephen Fry Mythos Recensie

Stephen Fry Mythos Recensie Waardering en Boekbespreking

Op donderdag 8 maart 2018 verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap het nieuwe boek met mythologische verhalen van acteur, presentator en schrijver Stephen Fry – Mythos. Het boek wordt besproken in het tv-porgramma Hier in Adriaan van Dis dat op 8 maart 2018 wordt uitgezonden door De Wereld Draait Door ten gelegenheid van het begin van de Boekenweek. Zodra het boek gelezen is door de redactie kun je hier de Stephen Fry Mythos recensie waardering en boekbespreking vinden.

Stephen Fry Mythos Recensie

Als je denkt dat je de Griekse mythologie wel kent, door bijvoorbeeld Imme Dros en de Prisma pocket uit de jaren tachtig, is dit boek misschien een verrassing. Met veel noten, die vertellen wat je wilt weten, maar de leesbaarheid van de hoofdtekst ten goede komt, herverteld Stephen Fry het Griekse scheppingsverhaal met al die moeilijke namen. Veel woorden van de geneeskunde en wetenschap komen uit het Grieks Maar ook thema’s uit de kunst en literatuur zijn schatplichtig aan de Griekse mythen. Het verleden wordt op deze manier heel levendig. En laat zien dat als je het verleden beter leert begrijpen, je het heden ook beter kan snapt.

Mythos is een onuitputtelijke bron van boeiende informatie

‘Een van de oorspronkelijke Titanen, Mnemosyne (geheugen) kreeg met Zeus negen hoogst intelligente, creatieve dochters, de Muzen, die afwisselend leefden’ (-) op de bergen Helikone en Parnassos en de bron Pieria, ‘die de metaforische oorsprong was van alle kunsten en wetenschappen.’ Mijn dochter oefent elke week viool met haar orkest in Parnossos ‘De Muzen zijn terug te vinden in woorden als ‘muziek’, ‘amusement’, en ‘,’museum’. Ik ga niet alle muzen hier noemen of beschrijven, maar Klio wil ik noemen. Kleio was vroeger in Nederland een geschiedenis tijdschrift. ‘Zij was verantwoordelijk voor bekendmakingen en voor het in binnen-en buitenland verkondigen van de daden van de groten ter aarde. ’En ik noem Thalia, haar naam komt van bloeien. Vroeger had je in Oudewater het Thaliatheater waar het clubleven bloeide. ‘Naar Thalia is het element thallium vernoemd, favoriet bij gifmengers en schrijvers die over gifmengers schrijven. ’Stephen Fry wil heel veel vertellen en buitelt over feitjes en verwijzingen naar Monty Python en Shakespeare heen. En zijn persoonlijke relaas is goed te volgen.

Stphen Fry Mythos is een absolute aanrader

Het boek bestaat uit twee delen. Het begin en De speeltjes van Zeus. Als een oud boek, toen de druktechnieken nog niet zo ver waren dat plaatjes verdeelt in de tekst voorkwamen, zijn er twee katernen met afbeeldingen van Griekse antieke kunstschatten. Achterin is een illustratieverantwoording opgenomen. Dat betekent wel dat als je je wilt verdiepen je veel aan het bladeren bent. Een landkaart en stambomen staan voorin. Dit boek laat wel zien dat marketing een belangrijke rol speelt in de boekenwereld. Stephen Fry was de wensgast van Adriaan van Dis tijdens de Boekenweek van 2018. Bij De Wereld Draait Door kon iedereen zien hoe hij de schrijver bewonderd. In Groot Brittannië is dit boek echter niet de hit die het hier is, terwijl op de BBC nu een serie is over de Titanenstrijd en andere klassieke verhalen. Het Griekse woord voor wanneer je door een god bezeten wordt is enthusiasmos. Het boek is een absolute aanrader. Stephen Fry – Mythos is gewaardeerd met de maximale ★★★★★  (uitmuntend).

Recensie van Lia Sluijs

STEPHEN FRY – MYTHOS

– Titel: Mythos
– Schrijver: Stephen Fry (Engeland)
– Soort boek: mythologische verhalen
– Origineel: Mythos (2017)
– Nederlandse vertaling: Ineke van den Elskamp, Frits van der Waa
– Uitgever: Thomas Rap
– Verschenen: 8 maart 2018
– Omvang: 448 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99 / € 12,99
– Waardering: ★★★★★  (uitmuntend) Lia Sluijs

Flaptekst Stephen Fry – Mythos

Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Maart 2018
Nieuwe Boeken 2018