Jan van Aken De ommegang Recensie ★★★★ Uitstekend

Jan van Aken De ommegang Recensie

Jan van Aken De ommegang Recensie ★★★★ Uitstekend

Jan van Aken De ommegang is een historische roman zoals een historische roman naar mijn mening hoort te zijn: een boeiend en spannend verhaal, een prachtige schrijfstijl, een boeiende hoofdpersoon en heel veel interessante feiten over het verleden verweven tot een verhaal dat je het liefst in één ruk uitleest. Nou is dat laatste met een boek van maar liefst 626 pagina’s niet helemaal haalbaar, maar de neiging was er zeker..

Een levenslange zoektocht naar kennis

De ommegang vertelt het verhaal van Isidorus van Rillington, die rond 1373 als vondeling wordt gevonden in het klooster van Bellalanda en vandaaruit aan zijn levensreis begint. Giles, de poortwachter van het klooster, voedt Isidorus tijdens zijn eerste levensjaren op en hij leert hem de enorme waarde van het geheugen kennen en vooral gebruiken. Giles leert Isidoor hoe hij alles wat hij leest systematisch – door er bouwsels van te maken – in zijn geheugen kan opslaan en het op die manier altijd kan terugvinden. Isidorus honger naar kennis over het leven leidt hem naar studies in Oxford, Parijs en later naar het Oosten. Op reis richting Konstanz komt hij zijn oude vriend Maelgys en diens dochter Lorea tegen. Maelgys deelt zo’n belangrijk inzicht met hem, dat zijn levenslange zoektocht naar kennis daarmee beëindigd is. Maar het geheugen blijkt uiteindelijk toch niet sterk genoeg en dat komt Isidorus heel duur te staan.

Boeiende historische roman die op een bijzondere manier is opgebouwd

Een boeiende roman die op een bijzondere manier is opgebouwd en met een interessante hoofdpersoon. Isidorus van Rillington komt door zijn honger naar kennis op interessante plaatsen en maakt alles behalve gangbare reizen tegen een schilderachtige Middeleeuwse achtergrond van de 14e eeuw. De schrijfstijl van van Aken is gewoon simpelweg mooi te noemen: mooie zinnen, mooie woorden en toch houdt hij de vaart er in. Hij schildert een geweldige achtergrond voor het verhaal, met ontelbare boeiende feiten en feitjes over het leven en het geloof rond 1400. We gaan als lezer mee op de lange reis die Isidorus maakt om steeds meer kennis te vergaren. Zijdelings maken we bacchanalen mee, en leren over ketterij en bouwkunst. De ommegang van Jan van Aken vind ik een dikke aanrader voor wie van een echte historische roman houdt! Jan van Aken De ommegang is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie: Monique van der Hoeven

JAN VAN AKEN – DE OMMEGANG

– Titel: De ommegang
– Schrijver: Jan van Aken (Nederland)
– Soort boek: historische roman
– Uitgever: Querido
– Verschenen: 1 maart 2018
– Omvang: 628 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 22,50
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie

Nieuwe Nederlandse Romans 2018
Nieuwe Boeken 2018