Murat Isik Wees onzichtbaar Recensie Roman over de Bijlmer

Murat Isik Wees onzichtbaar Recensie Roman over de Bijlmer

Murat Isik Wees onzichtbaar Recensie Roman over de Bijlmer
De tweede roman Nederlandse schrijver van Turkse afkomst Murat Isik – Wees onzichtbaar is een autobiografische roman over zijn jeugd in de Amsterdamse Bijlmer. In de roman wordt het verhaal verteld van Merat, een jongen die in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer. De Bijlmer is ooit als idealistisch woonproject gestart. Echter in de jaren 80 is de wijk totaal verloederd en wonen er vooral armen, kanslozen en immigranten uit vele windstreken. De enorme flats gaan aan verval ten onder en junks beheersen het straatbeeld.

Een jeugd met een gewelddadige vader in de verloederende Bijlmer worden op een zeer beeldende wijze verwoord
Als Harun, de vader van het Turkse gezin, het niet is gelukt om zich in Duitsland te vestigen, trekt hij naar Nederland. Hier lukt het hem een woning te krijgen en hij laat zijn vrouw, dochter en zoon overkomen. Harun blijkt een gewelddadige, gokverslaafde vader die zijn vrouw en kinderen met regelmaat slaat en tiranniseert. In deze bedreigende situatie groeit Metin op. Murat Isik vertelt het verhaal van het perspectief van de opgroeiende Metin. In een mooie stijl zonder al te veel opsmuk, neem Murat Isik ruim te tijd om de aangrijpende jeugd en adolescentie te vertellen. Het kan niet anders dan dat je sympathie krijgt voor Metin. De dreigende situatie thuis waarin zijn zelfverklaarde communistische vader de boel totaal verziekt en met geweld zijn gelijk afdwingt, de school, waar Metin al snel de bijnaam “de schoonmaker” krijgt en waar het ook allesbehalve veilig is en het leven totaal verloederde Bijlmer worden op een zeer beeldende en invoelende wijze door Murat Isik verwoord.

Ondanks alles weten Metin, zijn moeder en zijn zus zicht te ontwikkelen en te ontworstelen

Ondanks alles weten Metin, zijn moeder en zijn zus zicht te ontwikkelen. Met de komt van Kaya, ook afkomstig uit Izmir in Turkije, op de middelbare school, lukt het Metin zich meer en meer aan zijn minderwaardigheidscomplex te ontworstelen en en ontwikkeld hij zich zelfs tot een adolescent met zelfvertrouwen. Ook zijn moeder en zus weten zich langzamerhand te ontworstelen aan de tirannieke gezinssituatie. Murat Isik neemt ruim de tijd om in deze roman van bijna 600 pagina’s dit verhaal te vertellen. Veel wordt in detail verteld. En toch heb je nergens het idee dat het boek te lang is. Sterker nog dat er de tijd genomen wordt is een verademing. Natuurlijk lukt dit alleen als de roman goed geschreven is. En dat is nu precies wat uitstekend gelukt is. Murat Isik – Wees onzichtbaar is gewaardeerd met ++++ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan

Libris Literatuurprijs 2018 Winnaar
De jury onder leiding van Abdelkader Benali heeft de roman van Murat Isik – Wees onzichtbaar die is verschenen bij Uitgeverij Ambo | Anthos uitgeroepen tot winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018. 

MURAT ISIK – WEES ONZICHTBAAR
– Titel: Wees onzichtbaar
– Schrijver: Murat isik ♂ (Nederland)
– Soort boek: autobiografische familieroman, sociale roman
– Uitgever: Ambo | Anthos
– Verschenen: 17 mei 2017
– Omvang: 596 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Dwarsligger / Ebook
– Prijs: € 24,99 / € 21,99 / € 12,99
– Waardering: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Murat Isik – Wees onzichtbaar
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer. De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin. Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs.

In het tvprogramma Pauw van woensdag 17 mei 2017 was schrijver Murat isik te gast om over de roman Wees voorzichtig te praten. Je kun Murat Isik – Wees onzichtbaar ook als dwarsligger kopen.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Boeken Mei 2017
Nieuwe Nederlandse Romans 2017