Martin Hendriksma De Rijn Recensie Boek over De Rijn

Martin Hendriksma De Rijn Recensie Boek over De Rijn

Martin Hendriksma De Rijn Recensie Boek over De Rijn
De Rijn is de meest tot de verbeelding sprekende rivier van Europa. Een rivier die inspireert tot het vertellen van verhalen. Martin Hendriksma is zelf op pad gegaan om deze verhalen te verzamelen. Vanaf de bron van de Rijn in Zwitserland tot aan de monding in de Noordzee is hij op zoek gegaan naar bijzondere verhalen over deze tot de verbeelding sprekende rivier. Martin Hendriksma is erin geslaagd om deze verhalen op een uitstekende en aansprekende manier op te schrijven.

Caleidoscopisch beeld van een rivier vol boeiende verhalen en kleurrijke rivierbewoners
De ondertitel “Biografie van een rivier” is wel enigszins verwarrend. De Rijn is veel meer een reisboek. Schrijver Martin Hendriksma is zelf volop aanwezig in het boek. Hij vertelt van zijn eigen reis langs de Rijn, de mensen die hij ontmoet op een aan de rivier. In vijf delen, opgebouwd in korte hoofdstukken vertelt hij Rijnverhalen. Zo ontstaat er een caleidoscopisch beeld van de rivier met verhalen van en over kunstenaars, wijnboeren, dijkbewoners, hoteleigenaren, schrijvers, Rijnschippers, componisten en een Rijnzwemmer. Martin Hendriksma laat ook zien dat De Rijn zorgde voor een van de eerste vormen van internationale samenwerking in de De Centrale Commissie voor de Rijnvaart die al meer dan 200 jaar actief is. Uiteraard komen de vervuiling van de rivier gedurende de tweede helft van de vorige eeuw, het gevaar voor overstromingen en de gevolgen van klimaatverandering en de rol van de Rijn als transportader ook aan bod. Al met al is Martin Hendriksma – De Rijn een prima en goed geschreven reisboek dat is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

MARTIN HENDRIKSMA – DE RIJN
Biografie van een rivier
– Titel: De Rijn
– Schrijver: Martin Hendriksma ♂ (Nederland)
– Soort boek: reisboek, geschiedenisboek
– Uitgever: De Geus
– Verschenen: 10 oktober 2017
– Omvang; 416 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
– …Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Martin Hendriksma – De Rijn
We hebben allemaal geleerd dat onze nationale rivier de Rijn bij Lobith het land binnenstroomt. Maar waar komt dat machtige water vandaan en wat komt het onderweg zoal tegen? Martin Hendriksma trok van de bron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de uitmonding in de Noordzee bij Hoek van Holland. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Van de laatste zalmvisser en de gekrenkte havenbaron tot Rijncomponist Robert Schumann die zich in de rivier wilde verdrinken. Schippers, schilders en soldaten brengen het water tot leven. Samen vertellen ze het levensverhaal van de rivier die de geschiedenis van landen, steden en mensen al sinds de Romeinen bepaalt. In De Rijn toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de even verrassende als onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Reisboeken 2017
Nieuwe Boeken Oktober 2017
Nieuwe Geschiedenisboeken 2017