Jonathan Balcombe Het geheime leven van vissen Recensie ★★★★★

Jonathan Balcombe Het geheime leven van vissen Recensie

Jonathan Balcombe Het geheime leven van vissen Recensie ★★★★★

Begin maart verschijnt bij Uitgeverij Meulenhoff het zeer bijzondere boek over het leven van vissen van Jonathan Balcombe Het geheime leven van vissen. Zodra het boek gelezen is door de recensie kun je hier de Jonathan Balcombe Het geheime leven van vissen recensie waardering en boekbespreking lezen. Uiteraard kun je ook uitgebreide informatie over dit bijzondere boek vinden op deze pagina.

Vissen worden al eeuwenlang ondergewaardeerd

Vissen hebben geen oogleden en kunnen geen emotie uitdrukken met hun gelaatstrekken. Contact met vissen is daardoor voor de mens lastig en algemeen werd tot voor kort aangenomen dat vissen weinig intelligentie hebben en geen pijn ervaren. Eeuwenlang vond de mens hierin de rechtvaardiging van de brute en vaak dieronvriendelijke wijze waarop vissen worden gevangen, gekweekt en in een aquarium worden gehouden. Echter recent onderzoek heeft aangetoond dat deze perceptie volkomen verkeerd is. Vissen kunnen heel slim zijn, emoties hebben, pijn ervaren en bijzondere samenwerkingen aangaan.

De fascinerende gecompliceerde leefwereld van de vis overtuigend verklaard

Jonathan Balcombe weet op zeer overtuigende wijze in Het geheime leven van vissen, op basis van veel recent onderzoek en persoonlijke ervaringen van hem zelf en anderen, de fascinerende leefwereld van de vis bloot te leggen. Niet vaak kom je een boek tegen dat je een totaal andere blik geeft en je beeld doet kantelen. Echter Het geheime leven van vissen weet dat precies te bewerkstelligen. Het legt het leven van de vis op een indringende wijze uit. John Balcombe laat zien dat vissen intelligente individuen zijn die emoties en pijn ervaren, een rijk sociaal leven kunnen hebben, bijzondere symbiotische gemeenschappen sluiten, kunnen spelen, herinneringen hebben en zelfs gereedschap gebruiken. En dit is nog maar een deel van de onderwerpen in de leefwereld van de vissen die de revue passeren in dit boek. Kortom Het geheime leven van vissen doet je op een totaal andere manier kijken naar vissen, de visserij en de wijze waarop de mens met de oceaan omgaat. Sterker nog je gaat je na het lezen van het boek of je nog wel kunt verantwoorden dat je vis eet of andere visproducten gebruikt. Jonathan Balcom – Het geheime leven van vissen is een prima geschreven. mooi uitgegeven en belangrijk boek dat is gewaardeerd met ★★★ (uitmuntend).

Recensie van Theo Jordaan

JONATHAN BALCOMBE – HET GEHEIME LEVEN VAN VISSEN
Hoe vissen leven, liefhebben, samenwerken en communiceren

– Titel: Het geheime leven van vissen
– Schrijver: Jonathan Balcombe (Verenigde Staten)
– Soort boek: boek over het gedrag en leven van vissen
– Origineel: What a Fish Knows (2016)
– Nederlandse vertaling: Gertjan Wallinga, Eefje Bosch, Aad Janssen
– Uitgever: Meulenhoff
– Verschenen: 2 maart 2018
– Omvang: 334 pagina’s (met foto’s)
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 24,99
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Flaptekst Jonathan Balcombe – Het geheime leven van vissen

Perfecte mix van wetenschap, interessante feiten en onverwachte wetenswaardigheden. Zowel Nature als Forbes koos Het geheime leven van vissen als een van de beste wetenschappelijke boeken van 2016. Het geheime leven van vissen onthult wat maar weinigen weten: dat vissen gevoelig en slim zijn, een sociale dynamiek kennen en veel meer zijn dan alleen hun instinct. Zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vissen pijn kunnen voelen en de beruchte mythe ontkracht dat het geheugen van een vis maar drie seconden beslaat. Vissen maken plannen, gebruiken gereedschap, vereffenen rekeningen, babysitten, geloven, misleiden en hebben zelfs opvallende seksuele gewoonten. Hun leven is veel complexer dan wij denken. Het geheime leven van vissen ontsluit een fascinerende en tot nu toe grotendeels onbekende onderwaterwereld.

Bijpassende Boeken en Informatie

Boeken over Vissen
Boeken over Dieren