Lidy Nicolasen De geuzendochter Recensie Kiste Trui Roman

Lidy Nicolasen De geuzendochter Recensie Kiste Trui Roman

Lidy Nicolasen De geuzendochter Recensie Kiste Trui Roman
Deze historische roman van Lidy Nicolasen vertelt het verhaal van de legende van Kiste Trui. De hoofdpersoon van dit boek. Kiste is een meisje van rond de tien jaar. Door haar ogen kijken wij mee naar de slag op de Mookerheide.Een waargebeurd verhaal. Dat zich afspeelde op de 3de paasdag in 1574. De opstand van de geuzen onder leiding van Lodewijk en Hendrik van Oranje, broers van Willem van Oranje, tegen de jarenlange onderdrukking van Spanje. Een oorlog die gevoerd wordt in de naam van God. De opstand tegen de katholieke doctrines mede ingekleurd door de beeldenstorm en andere verschrikkingen.

Kiste Trui is de ideale hoofdpersoon van deze boeiende historische roman
Waarom is Kiste eigenlijk de aangewezen persoon van alle dorpsbewoners om ons aan de hand te nemen? Omdat zij en haar moeder in het dorp Mook buitenbeentjes waren. Geen meelopers. Zij trokken zo hun eigen plan en moeder Nella Pluympot gaf het voorbeeld hoe je zoiets doet. Al snel in het verhaal wordt duidelijk dat Nella geen goede partij is voor Frenske van Bronckhorst. De rijke boerenzoon. Moeder van Bronckhorst is daar stellig over. Frenske vertrekt naar Antwerpen en later naar Engeland. Nella wordt wees, moet het huishouden draaiende houden en doet dat o.a. Door middel van verhuur. Zo wordt de betalende gast Wolter Schrijlenburg al snel Nella’s echtgenoot. Helaas wordt dit huwelijk niet bezegeld met de geboorte van een kind. Hoe hard Nella de heilige maagd Maria aanroept. Het gaat niet gebeuren. Op een van de eerste mooie lentedagen rond 1564 loopt Nella op de Mokerheide te genieten en te mijmeren over alles wat de aankomende lente zeker gaat brengen. En ja…daar ontmoet zij een mooie jongeling (de prins op het witte paard). Zij raken in gesprek en meer. Wanneer blijkt dat Nella zwanger is ziet zij zowel de ontmoeting met haar prins als de daaruit voortkomende zwangerschap als een geschenk van de heilige maagd. Zo wordt Kiste geboren als een bastaard dochter van Hendrik van Oranje. Ook wij kennis met meester Stein. De meester van de dorpsschool die zich toelegt op het beschrijven van de hedendaagse geschiedenis. Hij volgt de al jaren durende opstand van de geuzen tegen de Spanjaarden op de voet. Hij heeft daar theorieën over, gebaseerd op eerder gevoerde veldslagen en realiseert zich dat dit geweld langzaam maar zeker dichterbij komt. Meester Stein verwerft zijn kennis vooral op gesprekken met vreemdelingen die voor het geweld uit zijn gevlucht of erger. Hij leest de grote denkers. Hij zoekt zijn plek binnen, en bekritiseert tegelijkertijd de katholieke leer en haar rituelen. Hij houdt een dagboek bij waarin de grote strijd tussen Spanjaarden en Geuzen door hem geboekstaafd worden. Vooral gebaseerd op ervaringen uit de dagelijkse werkelijkheid. Verhalen van dorpsbewoners, vluchtelingen en andere passanten. Op basis hiervan heeft hij een plattegrond van de omgeving op het schoolbord gemaakt waarin de vorderingen van beide legers genoteerd worden. Zo weet hij zeker dat een slag op de Mokerheide onafwendbaar is.

Ik heb De geuzendochter met rode oortjes gelezen. Heerlijk en uitmuntend!
Wat een uitstekend idee van Lidy Nicolasen om in de huid te kruipen van een tien jarig meisje dat ooggetuige is van deze veldslag. Dit is een erg prettige manier om ruim 400 jaar mee teruggenomen te worden de geschiedenis in, waardoor ik als lezer bijna kan ruiken, voelen, proeven hoe zo’n veldslag verlopen kan zijn. Waarin de verschillen tussen zij die “wat”zijn en degene die nooit wat zullen worden haarscherp neergezet worden. Waarin helder wordt dat opportunisme een onlosmakelijk onderdeel is van deze oorlog maar natuurlijk van welke oorlog dan ook. Een boek dat deze geschiedenis in ieder geval voor mij, zeer toegankelijk heeft gemaakt. Ik heb het met rode oortjes gelezen. Heerlijk! Lidy Nicolasen De geuzendochter is gewaardeerd met de maximale ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van: Mieke Koster

LIDY NICOLASEN – DE GEUZENDOCHTER
De legende van Kiste Trui en de slag van de Mokerhei
– Titel: De geuzendochter
– Schrijfster: Lidy Nicolasen ♀ (Nederland)
– Soort boek: historische roman
– Uitgever: Balans
– Verschenen: 13 april 2017
– Omvang: 288 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,95
– Waardering: ★★★★★ (uitmuntend) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Historische Romans
Beste Boeken van 2017
Nieuwe Nederlandse Romans 2017
Nieuwe Boeken April 2017