Martine Letterie Nooit meer thuis Recensie

Martine Letterie Nooit meer thuis Recensie Waardering ★★★

Martine Letterie Nooit meer thuis Recensie Waardering ★★★
Nooit meer Thuis. Mooi jeugdboek van kinderboekenschrijfster Martine Letterie. Veel van haar boeken hebben een historisch element en zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. In 2016 vertelt ze in een interview op Leesplein dat ze is gevraagd een boek te schrijven over een Indisch kind dat in de jaren ’50 naar Nederland komt. In eerste instantie dacht ze dat niet te kunnen. Ik ben blij dat ze haar “grenzen heeft verlegd”, zoals ze zelf zegt. Ze heeft er namelijk een heel mooi verhaal van gemaakt.

Gedwongen emigreren naar een land dat je totaal niet kent
Indië is niet meer. Het heet nu Indonesië. En daar zijn Lilly en haar vader, moeder en zus niet meer welkom. Dat Lilly daar haar hele leven heeft doorgebracht doet er niet toe. Ze moet maar zien te wennen aan haar vaderland Nederland. De kou, andere gewoontes, weinig geld, discriminatie, het valt haar niet mee. Maar eerst gaat daar een lange bootreis aan vooraf. Tijdens die bootreis ontmoet Lilly voor het eerst een soort spookverschijning. Het lijkt alsof hij haar iets wil vertellen…

Nooit meer thuis geeft een bijna vergeten stuk geschiedenis op mooie wijze weer
Nooit meer thuis is geen boek waarin heel veel gebeurt. Althans, aan de buitenkant. Binnen in Lilly gebeurt van alles. Martine Letterie neemt je mee in Lilly haar gevoelswereld. Hoe ze tegen de oorlog in Indië aan kijkt. Wat ze ervaart als ze in Nederland komt. Wat ik ontzettend knap vind, is dat het nergens excessief wordt. Maar juist in de subtiliteiten zit de spanning. Lilly haar moeder die schijnbaar ongenaakbaar de veranderingen doorstaat. Haar tante die er juist een Indisch thuis van maakt in Nederland. Door verschillende personages aan het woord te laten, krijg je als lezer een beeld van de oorlog in Indië vanuit verschillende invalshoeken. Een stuk geschiedenis waar in mijn lagere en middelbare schooltijd (jaren ‘80 en ’90) geen aandacht aan is besteed. Het stuk met de man die steeds aan Lilly verschijnt, had wat meer uitgewerkt mogen worden van mij. Dat doet echter niets af aan mijn leesplezier.

Op enkel moment als droge stof. Sterker nog, Nooit meer thuis is een prachtig, kleurrijk verhaal
Geschiedenis kan een uitermate saai schoolvak zijn. Als het echter gebracht wordt op de manier zoals Martine Letterie doet, is het een genoegen. Door een mooi verhaal te vertellen, met levendige personages, voelt het geen enkel moment als droge stof. Sterker nog, Nooit meer thuis is een prachtig, kleurrijk verhaal. De tegenstelling tussen het warme, kleurrijke Indië en het donkere, betuttelende en koude Nederland van de jaren vijftig wordt mooi beschreven. Martine Letterie heeft mooi werk geleverd. Ik ben blij dat ik het gelezen heb. Ben nog wel benieuwd wat de reden is van het toevoegen van de “spookverschijning” en vooral, waarom dat niet iets meer aandacht heeft gekregen. Maar verder: een ★★★ (zeer goed) boek.

Recensie van: Jolien Dalenberg

MARTINE LETTERIE NOOIT MEER THUIS INFORMATIE
– Titel: Nooit meer thuis
– Schrijfster: Martine Letterie ♀ (Nederland)
– Soort boek: historische jeugdroman, YA-boek
– Leeftijd: 13+ jaar
– Uitgever: Leopold
– Verschenen: 18 september 2017
– Omvang: 176 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek
– Prijs: € 14,99
– Waardering: ★★★ (zeer goed) Jolien Dalenberg
…Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Kinderboeken 2017 Recensie Overzicht
Nieuwe Kinderboeken September 2017
Nieuwe Young Adult Boeken 2017