Florence Tonk IJsheiligen Recensie

Florence Tonk IJsheiligen Recensie

Florence Tonk IJsheiligen Recensie
De roman van Florence Tonk – IJsheiligen begint met de kennismaking met Nora, de moeder, en Meindert, de zoon. Nora leeft voor een deel in een ontoegankelijke wereld, begint de dementeren. Meindert, haar zoon merkt dat bij Nora door barsten in haar dagelijks decorum zo af het toe het zgn “moeilijke, onzegbare, afgeschermde” steeds vaker tevoorschijn komt. Het Grote, waar hij ook alles over wil weten. Zijn weggemoffelde halfbroertje, daar gaat het over. Wat is er gebeurd? Waar loopt zijn moeder toch haar hele leven mee te sjouwen? Nora heeft vanwege een buitenechtelijk kind haar eerste zoon Erik moeten achterlaten bij haar ex. De grote schaamte hierover vult haar innerlijk voor de rest van haar leven. Het lijkt erop dat zij deze schaamte en het grote gemis omzet in een bijna verstikkende relatie met Meindert. Zo zijn zij alle drie slachtoffer van dit grote geheim.

Door het wegmoffelen van het onzegbare is er een onoverbrugbare pijnlijke kloof ontstaan
Nu moeder wat loslippiger begint te worden, haar oudste zoon steeds vaker begint te benoemen besluit Meindert op zoek te gaan naar zijn halfbroer. Daarbij geholpen door een tuinvriend en vriendin. En natuurlijk gaat dat lukken. Meindert , klusjesman en minimalist, lukt het om een opdracht te krijgen van zijn broer om klussen te doen in diens huis. Meteen wordt duidelijk dat deze twee broers beiden een ander uiterste van het universum bewonen. Er ontstaat een toenadering, begrip, misschien zelfs bewondering voor de levensstijl van de kluskabouter door de grote, verloren broer van Meindert. Als lezer begin je te hopen dat deze twee broers elkaar echt kunnen gaan vinden. Maar niets is minder waar. Wanneer duidelijk wordt voor Erik (die al jaren Harry heet) dat Meindert zijn verloren broer is begint de argwaan. Wederzijds. Ingekleurd door jarenlang niet mogen weten, ongelimiteerd verlangen. het wegmoffelen van het onzegbare is er een onoverbrugbare pijnlijke kloof ontstaan.

Vrijheid, een beladen fenomeen altijd gevolgd door de ingewikkelde consequenties
Wanneer Erik voor het eerst zijn stervende moeder bezoekt krijgen wij een inkijkje hoe groot het verlangen van Nora naar haar eerste altijd is geweest. Vanwege haar kwetsbare geestelijke conditie krijgt zij het Grote er niet meer onder. Zij verwart Erik met Meindert. Zwaait hem alle lof toe voor de zorg die zij altijd van hem heeft gekregen, gevoeld. En Meindert staat erbij en kijkt ernaar. In deze fase van haar leven laat zij Meindert achter, zoals zij eerder haar oudste achterliet. De twee broers gaat het ook niet lukken, de vrijheid die zij nu hebben om elkaar te vinden, elkaar echt te ontmoeten, elkaar mee te nemen door de afzonderlijke levens die zij geleefd hebben, op een constructieve manier te gebruiken. Vrijheid, een beladen fenomeen. Altijd gevolgd door de ingewikkelde consequenties. Altijd verantwoordelijk voor het handelen dat daaruit voortvloeit. Het lukt hen alle drie niet op cruciale momenten hun vrijheid in te zetten waardoor de mogelijkheden zouden kunnen ontstaan zich zo met elkaar te verbinden dat altijd ook echt voor altijd is. Daar is veel moed voor nodig. Moed die hen alle drie ontbreekt door de onherstelbare beschadigingen opgelopen tijdens de lange reis die leven heet.

Ik heb de roman van Florence Tonk – IJsheiligen met plezier gelezen. Het boek leest lekker weg. Ik vind het thema, de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk, wel wat dun vind aangezet. De simpele oplossing dat alles kapot gemaakt moet worden en dan wellicht hoop op inzicht… Daar heb ik zo mijn twijfels over. Toch is Florence Tonk – IJsheiligen een prettige leeservaring die is gewaardeerd met ★★★ (zeer goed).

Recensie van: Mieke Koster

FLORENCE TONK – IJSHEILIGEN INFORMATIE

– Titel: IJsheiligen
– Schrijfster: Florence Tonk ♀ (Nederland)
– Soort boek: familieroman, sociale roman
– Uitgever: Nieuw Amsterdam
– Verschenen: 17 mei 2017
– Omvang: 240 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 18,99
– Waardering: ★★★ (zeer goed) Mieke Koster
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Florence Tonk – IJsheiligen
Actuele roman over botsende wereldbeelden binnen één familie. Meindert heeft ergens een halfbroer over wie hij nooit mocht praten, maar die wel zijn jeugd ̶ en meer nog het leven van zijn moeder ̶ aanzienlijk heeft bepaald. Nu zijn moeder ouder en vergeetachtiger wordt, begint ze opeens, in flarden, over haar oudste zoon te vertellen. Meindert besluit zijn halfbroer te gaan zoeken, al was het maar omdat die misschien een antwoord heeft op de vraag waar Meinderts vader vandaan kwam. Hij vindt Erik, een totaal ander type dan hij. Zij voeren vanaf het eerste ogenblik een koude oorlog met elkaar. Beide mannen worden op meedogenloze wijze geconfronteerd met een wereld buiten hun eigen comfortzone. IJsheiligen is een indringende en urgente roman over ouderlijke onmacht, klasseverschillen en de krochten in de menselijke ziel.

Bijpassende Boeken en Informatie
Nieuwe Nederlandse Romans 2017
Nieuwe Boeken Mei 2017
Nederlandse Schrijfsters Boeken en Informatie