Tommy Wieringa De heilige Rita Recensie

Tommy Wieringa De heilige Rita Recensie

Tommy Wieringa De heilige Rita Recensie Waardering
Inspiratie voor zijn nieuwe roman De heilige Rita vond Tommy Wieringa in Twente, zijn eigen geboortegrond. Hoofdpersoon Paul Krüzen handelt in militaire artikelen en uniformen. Hij is opgegroeid bij zijn vader nadat zijn moeder er vandoor is gegaan met een Russische vluchteling toen hij acht jaar oud was. Veel gebeurt er niet in zijn leven alhoewel Paul zich er wel van bewust is dat het grensgebied een broeinest is van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Met zijn boezemvriend Hedwiges Geerdink, de kruidenier van het dorp, brengt Paul avonden door in het Chinese restaurant annex café of in Club Pascha, een bordeel van oud-klasgenoot Laurens Steggink, dat net over de grens in Duitsland ligt. In Club pascha vindt Paul enige genegenheid in de armen van de prostitué Rita.

Tommy Wieringa dringt overtuigend door tot in de haarvaten van de rafelrand van Nederland
Nadat Hedwiges Geerdink tijdens een bordeelbezoek pocht over zijn rijkdom, wordt hij thuis overvallen. Laurens Steggink wordt van de daad verdacht. Na deze traumatische gebeurtenis gaat de angst en behoefte aan wraak het leven domineren. Tommy Wieringa baseert zich in De heilige Rita voor een deel op zijn eigen jeugd die hij doorbracht in Twente en gebeurtenissen die er toen, maar ook later, zijn voorgevallen. In zijn welbekende stijl dringt hij door tot in de haarvaten van deze rafelrand van Nederland. Soms spannend, altijd invoelend weet Wieringa op overtuigende wijze de tragische levens te verwoorden die zich afspelen in een bijna vergeten stukje Nederland. Tommy Wieringa – De heilige Rita is gewaardeerd met ★★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan


TOMMY WIERINGA – DE HEILIGE RITA

– Titel: De heilige Rita
– Schrijver: Tommy Wieringa ♂ (Nederland)
– Soort boek: psychologische roman, sociale roman
– Uitgever: De Bezige Bij
– Verschijnt: 26 oktober 2017
– Omvang: 304 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99
– Waardering: ★★★★ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Inhoud Tommy Wieringa – De heilige Rita
Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige. De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Bijpassende Boeken en Informatie

Tommy Wieringa – De dood van Murat Idrissi Recensie
Nieuwe Nederlandse Romans 2017
Nieuwe Boeken Oktober 2017