Tommy Wieringa De dood van Murat Idrissi Recensie

Tommy Wieringa De dood van Murat Idrissi Recensie

Tommy Wieringa De dood van Murat Idrissi Recensie
Tommy Wieringa heeft met zijn nieuwe boek De dood van Murat Idrissi, na Dit zijn de namen weer een geëngageerde roman geschreven over vluchtelingen. Twee vrouwen smokkelen vanuit Marokko een vluchteling mee in de kofferbak van hun auto. Echter dit gaat helemaal fout. Murat, een straatarme 19 jarige Marokkaanse jongen wordt verborgen op de plek in de kofferbak waar normaal gesproken het reservewiel te vinden is. Echter aan boord van de ferry tussen Afrika en Spanje blijkt hij te zijn gestikt. De twee Nederlands-Marokkaanse vrouwen die tegen hun zin hebben ingestemd om hem mee te nemen zitten nu met een probleem opgezadeld.

Tommy Wieringa opent de roman door op een overdonderende wijze het ontstaan van de Straat van Gilbraltar te beschrijven. Het is een soort van Bijbelse vertelling die een beperkt aantal pagina’s prachtig vanuit het verre verleden inzoomt naar het heden. Na de indrukwekkende inleiding belanden we in het verhaal van twee Nederlands-Marokkaanse vriendinnen Ilham en Thouraya. Zij zijn aan boord van de ferry tussen Afrika en Spanje onderweg terug naar Nederland. Wat volgt is een korte thrillerachtige roman waarin het verhaal verteld wordt over hoe de twee jonge vrouwen er toe gekomen zijn om een kansloze vluchteling mee te smokkelen. Hoe de mechanismen werken die tot deze naïeve beslissing geleid hebben. Wat de dramatische gevolgen zijn van hun handelen en de problematische dilemma’s van hun handelen. Knap is de manier waarop Tommy Wieringa met schijnbaar onbelangrijke beelden in zijn verhaal gebruikt om verlangens, gevoelens en emoties te accentueren.

Uitstekend geschreven roman, een actuele, spannende, indringende, overtuigende en fatale roadtrip
De korte roman geeft een indringend en overtuigend inzicht in de drijfveren van vluchtelingen en smokkelaars en de consequenties van hun handelen. Zeer overtuigend en plastisch zijn de beschrijvingen van de langzaam tot ontbinding komende lijk achterin de auto. En bovenal is het een uitstekend geschreven korte roman. Niet alleen een geëngageerd verhaal over het vluchtelingenvraagstuk maar ook een spannende, indringende en overtuigende fatale roadtrip in een door hitte geteisterd Zuid-Spanje. Tommy Wieringa – De dood van Murat Idrissi wordt beoordeeld met ++++ (uitstekend).

TOMMY WIERINGA – DE DOOD VAN MURAT IDRISS INFORMATIE
– Titel: De dood van Murat Idrissi
– Schrijver: Tommy Wieringa ♂ (Nederland)
– Soort boek: sociale roman
– Uitgever: Hollands Diep
– Verschijnt: 3 maart 2017
– Omvang: 128 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 16,99 / € 9,99
– Oordeel: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst en inhoud Tommy Wieringa – De dood van Murat Idrissi
De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman. Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woestijn. Wat begon als lichtzinnig avontuur, is hun noodlot geworden. In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor De dood van Murat Idrissi. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen. Na Dit zijn de namen vertelt Wieringa opnieuw een migratiegeschiedenis; een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood.

Bijpassende Boeken en Informatie
Tommy Wieringa – De heilige Rita Recensie
Nieuwe Nederlandse Romans 2017
Nieuwe Boeken Maart 2017