Owen Donkers Dryocopus Recensie

Owen Donkers Dryocopus Recensie

Owen Donkers Dryocopus Recensie

In maart 2018 is bij Uitgeverij Thomas Rap de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Owen Donkers Dryocopus verschenen. Zodra het boek gelezen is door een van onze redacteuren kun je op deze pagina de Owen Donkers Dryocopus recensie waardering en boekbespreking lezen. Uiteraard is informatie over de roman en over de inhoud ervan hier nu al te vinden.

Een schrijver in doodsnood reflecteert op zijn weinig opzienbarende leven

In Frankrijk daar wil de schrijver en verteller uit het vierde boek van Owen Donkers wonen. Het verlangen naar de zorgeloze Franse vakanties van zijn jeugd is de belangrijkste motivatie hiervoor. Zijn vrouw is wetenschapper en krijgt een baan in de Duitse stad Saarbrucken, niet ver over de grens met Frankrijk. Ze gaan in Frankrijk wonen. De vrouw die zich een slag in de rondte werkt, ziet hij alleen in bed. Ze is al heel vroeg op pad en kom ’s avonds laat thuis. De schrijver die in het verleden al wel enig succes heeft geboekt, krijgt nauwelijks meer een letter op papier. Toch lijkt hem dat niet te deren. Hij stort zich vol overgave op het kijken naar de vogels in de natuur rondom Metz. Vooral de zwarte specht, dryocopus, wil hij een keer te zien krijgen.

Stijlvolle, poëtische, spannende en overtuigende roman zonder opsmuk

De schrijver wil zich beter verstaan met de Fransen. Hij gaat hiervoor op Franse les. De lerares blijkt een bijzondere vrouw die samenleeft met haar zoontje die ze regelmatig meeneemt naar de les. Langzamerhand ontstaat er een genegenheid en een soort van zielsverwantschap tussen de schrijver en zijn lerares. Maar als hij samen met het zoontje van de lerares een ruïne in het bos bezoekt, krijgt de schrijver een ongeluk. Een zeer ernstig en misschien wel noodlottig ongeluk. Vanuit het perspectief van de gewonde schrijver heeft Owen Donkers de roman opgebouwd. In korte zinnen bouwt hij het verhaal op. Zonder opsmuk, maar desondanks poëtisch, laat hij de man die zwaargewond en alleen in het bos ligt en nauwelijks kan bewegen op reflecteren op zijn leven. Dryocopus is een overtuigende roman waarin Owen Donkers erin slaagt om met weinig opsmuk en in een mooie stijl een weinig opzienbarend leven toch spannend te maken. Owen Donkers Dryocopus is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Theo Jordaan

Owen Donkers – Dryocopus Informatie

– Titel: Dryocopus
– Schrijver: Owen Donkers (Nederland)
– Soort boek: psychologische roman
– Uitgever: Thomas Rap
– Verschenen: maart 2018
– Omvang: 148 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
– Prijs: € 18,99 / € 12,99
– Waardering: ★★★ (uitstekend) Theo Jordaan

Owen Donkers Dryocopus Inhoud Roman

Een jonge Nederlandse schrijver vestigt zich in Frankrijk, samen met zijn vrouw. Zijn baan in Nederland heeft hij opgezegd, voortaan kan hij zich volledig aan de literatuur wijden. Maar bij gebrek aan inspiratie besteedt hij zijn tijd voornamelijk aan een andere, nieuwe liefde: vogels. Dagenlang struint hij in verrukking door bos en veld. Daarnaast volgt hij Franse les bij een veredeld huiswerkinstituut, waar hij tot zijn eigen verwarring onder de indruk raakt van de lerares. Zijn vrouw werkt ondertussen en is steeds minder thuis. Wanneer zijn schrijfimpasse ineens doorbroken lijkt en hij weer serieus aan het werk slaat, brengen zowel de vogels als zijn lerares hem in een lastig, beslissend parket. Met trefzekere pen neemt Donkers de lezer mee in een verraderlijk lichtvoetige, maar duistere vertelling.

Bijpassende Boeken en Informatie

Nieuwe Nederlandse Romans