Özcan Akyol – Afslag 23

Özcan Akyol Afslag 23 recensie en informatie over de inhoud van de autobiografische roman. Op 16 oktober 2023 verschijnt bij Uitgeverij Prometheus de derde roman van de Nederlandse schrijver Özcan Akyol.

Özcan Akyol Afslag 23 recensie en informatie

Özcan Akyol is op 7 april 1984 geboren in Deventer. Hij is zoon van een Turkse moeder en vader met wie hij een moeilijke relatie had door zijn alcoholverslaving. Sterker nog hij mishandelde zijn zoons. Op school ging het niet best met Özcan Akyol en hij werd chauffeur van een criminele Roma-familie. Hierdoor kwam hij in de gevangenis terecht waar hij als geluk bij een ongeluk kennismaakte met de literatuur en ging zelf schrijver.

Na de publicatie van een aantal korte verhalen verscheen in 2012 zijn debuutroman Eus. Gevolgd in 2016 door zijn tweede roman Turis. Beide boeken hebben een autobiografisch karakter. In 2020 wordt hij gevraagd het boekenweekessay te schrijven het wordt Generaal zonder leger. Op nieuwe roman van Özcan Akyol  hebben we vrij lang moeten wachten, wat mede veroorzaakt zal zijn door zijn vele werkzaamheden als columnist, radiomaker en tv-presentator van programma’s als De neven van Eus, Onze man in Deventer, Sterren op het doek en De geknipte gast.

Özcan Akyol Afslag 23 nieuwe roman recensie

Afslag 23

  • Schrijver: Özcan Akyol (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman
  • Uitgever: Prometheus
  • Verschijnt: 16 oktober 2023
  • Omvang: 264 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 22,50 / € 13,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris

Flaptekst van de nieuwe roman van Özcan Akyol

Als Emre het huis van bewaring verlaat, veel eerder dan hij had verwacht, moet hij een nieuwe koers voor zijn leven bedenken. Hij belooft de mensen die hij teleurstelde, van zijn moeder tot zijn jeugdliefde, dat hij ook anders kan zijn: een rechtschapen burger.

De samenleving is wat minder vergevingsgezind, Alle sollicitatieprocedures stranden op zijn verleden, dat een patroon van onverzadigbaarheid, nihilisme en gekte verraadt. Door creatief om te gaan met de werkelijkheid lukt het hem evenwel een baan te vinden bij een elektronicabedrijf, als lokale vertegenwoordiger.

Hele dagen zit Emre in de auto. Onderweg komt hij van alles tegen: kruimeldieven, drugsdealers en vrouwen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze hem interesseren en verleiden, ondanks zijn goede voornemens. Vrij eenvoudig sluit Emre zich af van het milieu waarin hij opgroeide. Zijn dominante familie en zijn ontspoorde vrienden accepteren zijn transformatie zonder problemen, maar de grootste uitdaging blijkt om het monster in hemzelf tot bedaren te brengen.

Afslag 23 is de derde roman van de succesvolle schrijver Özcan Akyol, Net als Eus (2012) en Toerist (2016) is Afslag 23 een semi-autobiografische roman. Ook dit keer weet Akyol de lezer te boeien met zijn originaliteit en scherpzinnigheid. Afslag 23 vormt een waardige toevoeging  aan het oeuvre van een literair toptalent.

Bijpassende boeken en informatie