Peter Lenssen Pleisterplaats Belleville Recensie

Peter Lenssen Pleisterplaats Belleville Recensie Waardering en Informatie. In maart 2018 is bij Uitgeverij In de Knipscheer de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Peter Lenssen verschenen. Op deze pagina kun je de Peter Lenssen recensie waardering en informatie over het boek lezen.

Peter Lenssen Pleisterplaats Belleville Recensie

Wat kan die man toch schrijven, deze Peter Lenssen. Na Mijnverdriet en Bitterdagen is dit het derde boek dat ik van hem lees. Elke keer voel ik mij, door beschrijvingen van het landschap, de plekken waar hij rondloopt, maar ook de interacties tussen, en de mijmeringen van zijn personages het verhaal ingezogen. Dit even als voorafje aan mijn verhandeling over dit boek.

Peter Lenssen Pleisterplaats Belleville Recensie

Wat kan Peter Lenssen toch schrijven!

Iemand, we weten nog niet wie, zwoegt zich een weg door Belleville. Hij gromt, rouwt, monstert deze wijk. ”Je zou willen dat de straatkeien er al lenteachtig bij lagen. Met hun gladgewreven glimkoppen doen ze het meest denken aan een stoet schildpadden. Straks zullen de schaduwen als ineengekrompen pochels aan de voeten van de bomen samenballen” (pagina 8). Hoezo een revolutionair verleden? Voor hem geen glorie, slechts zwart, zwart, zwart, alles! Paul, hij heeft inmiddels een naam, van beroep journalist, die zich bezighoudt met het verhalen van alle ver weggestopte en vervolgde mensenrechtenactivisten van over de hele wereld, is diep in rouw. Zijn grote liefde John is oeverleden, Op dezelfde dag als de terroristische aanval in Parijs op Charlie Ebdo. Zijn wereld staat op zijn grondvesten te schudden. Zijn grote liefde, die hij nodig had om zijn werk te kunnen doen, die in hem geloofde en in wat hij deed. Die hem aanspoorde naar Aysel te gaan. Een onbekende Turkse vrouw, net uit de gevangenis, die Paul haar verhaal wilde vertellen. Zij had zijn artikelen gelezen, geloofde in hem. Zij sleurt hem mee naar een demonstratie, op naar het Taksimplein en het naastgelegen Gezi Park. Paul raakt in  de ban van al deze mensen. Jonge en oude Turken die geloven in hun kracht. De optelsom van hun overtuiging dat het niet de goeie kant op gaat in Turkije. Maar dan, het bruut geweld waarmee deze demonstratie uit elkaar wordt geslagen. Door nietsontziende bloedhonden worden de mensen achtervolgd en als het kan, verpulverd. In deze oververhitte chaos raakt Paul Aysel kwijt, letterlijk en figuurlijk? Kortom, wat heeft het allemaal voor zin. Zijn wortels zijn hem ontnomen, veel van geïnterviewde mensenrechtenactivisten verdwenen, of ergens op de wereld, onder onmenselijke omstandigheden achter tralies.

Pleisterplaats Belleville is een briljant pleidooi voor alertheid

Zo zit hij met zijn zus Martha op een terras in Amsterdam. Zij probeert toegang tot hem te krijgen, deze oester, haar broertje, die in zo’n zwart gat lijkt rond te zwemmen. Moet hij niet een poos naar Parijs. Daar waar hij mooie herinneringen heeft liggen met zijn John. Proberen zijn leven weer op te pakken. Maar ook daar sluit hij zich op. Groet de medebewoners van de appartementen als het niet anders kan. Maar uiteindelijk komt er toch beweging in hem. Zijn oude buurvrouw Félice heeft hem nodig, om eens samen een boodschapje te doen. Hierover schrijft Lenssen zo ontroerend mooi; Félices tempo dwong mijn gehaaste pas tot een stroperig voortbewegen dat nog het meest leek op de manier waarop een schildpad zich verplaatst. Rugschild gebogen, kop vooruit, pootjes tergend traag crawlend. En een stukje verder; Ze dwong, hoewel onbedoeld, tot toewijding en overgave en dat betekende voor iemand zoals ik, die volledig in zichzelf en zijn eigen sores gevangen zat, een emotionele draai en een wederopstanding. Belleville krijgt weer kleur. Zelfs zoveel dat Paul zich op een avond terugvindt in een dancing waar hij Barry ontmoet. Hoop en verlangen, durft Paul weer toe te laten. Is dat terecht? Laten we het hopen. Peter Lenssen schreef met Pleisterplaats Belleville een supernoodzakelijk boek. Een pleidooi om alert te blijven. Je niet te laten misleiden door mooie praatjes van wie dan ook, je niet te laten indommelen door mooie beloften. Altijd wakker te blijven, je mondje te roeren teen discriminatie op welk terrein dan ook. Geweldig! Peter Lenssen – Pleisterplaats Belle Ville is gewaardeerd ★★★★★ (uitmuntend).

Recensie van Mieke Koster

Peter Lenssen – Pleisterplaats Belleville

  • Titel: Pleisterplaats Belleville
  • Schrijver: Peter Lenssen (Nederland)
  • Soort boek: politieke roman, sociale roman
  • Uitgever: In de Knipscheer
  • Verschenen: maart 2018
  • Omvang: 352 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Prijs: € 19,50
  • Genomineerd voor: Halewijnprijs (2018)
  • Waardering★★★★★ (uitmuntend) Mieke Koster

Bijpassende Boeken en Informatie