António Lobo Antunes Reis naar het einde Recensie Roman

António Lobo Antunes Reis naar het einde Recensie Roman

ANTÓNIO LOBO ANTUNES – REIS NAAR HET EINDE RECENSIE ROMAN
In oktober 2016 verschijnt de Nederlandse vertaling van António Lobo Antunes – Reis naar het einde. Deze roman verscheen oorspronkelijk in 1980. Op deze pagina is de António Lobo Antunes Reis naar het einde Portugese recensie en informatie te vinden.

– Titel: Reis naar het einde
– Schrijver: António Lobo Antunes
– Genre: psychologische roman
– Origineel: Conhecimento do inferno (1980)
– Nederlandse vertaling:
– Uitgever: Ambo | Anthos
– Verschijnt: 13 oktober 2016
– Omvang: 288 pagina’s
– Uitgave: Gebonden Boek /
– Prijs: € 22,99
– Oordeel redactie: +++ (zeer goed) Lia Sluijs
…Meer Informatie en Bestellen >

António Lobo Antunes Reis naar het einde Recensie
“Geschreven in Antunes’ kenmerkende stijl, gaat Reis naar het einde over herinneringen en willen vergeten.” Het gaat over zijn jeugd, tijd als soldaat in Angola en werk als psychater in inrichtingen. Afwisselend in de ik-vorm en hij- vorm of pratend tegen zijn dochter Joana leest het verhaal moeizaam. In bijna elke (lange) zin zit een vergelijking: Het landschap is een decor van gemaakt van “grotpapier van de kerststal” en…”terwijl de invallende avond de randen van de horizon oprolde als een blad papier en de zon leek op het fletse mandarijntje van een stilleven op de kruin van een kurkeik.. “

Herinneringen als een soort van nachtmerrie
De schrijver reist van Albufeira naar Lissabon en denkt terug aan zijn jeugd en werkzame leven als een soort nachtmerrie. Soms zijn er twee verhalen gelijkertijd. “ De heer Valentim zal nu een gedicht van eigen hand voordragen.” Meestal is hij de dokter en maar soms is ook de ik-persoon verward en wordt opgenomen. Zijn dat herinneringen van anderen? Er zijn ook grappige beschrijvingen van bewoners van het gesticht die vliegtuigen nadoen maar eigenlijk is het triest hoe verwarde mensen werden behandeld voor de jaren 70. De schrijver vertelt over het nieuwe inzicht om spiegels te gebruiken in de instelling. Hij kijkt neer op collega’s die herhalen dat de psychiatrie het mooiste vak vinden. Hij vraagt zich af waarom hij geen tandheelkunde is gaan doen.: “Spoelt u maar zeggen en alles is goed,….”

Kleurige metaforen
Veel metaforen die gebruikt worden in de roman zijn kleuren en op het eind van het boek worden deze verdund. “De regen met de kracht om alles kleuren te vervagen heeft de dag volkomen blank gemaakt, als een mislukt fotorolletje.” Tot slot komt hij aan in het huis waar hij opgroeide in Praia das Macas vlak bij Lissabon. Daar valt hij in slaap, nadat zijn vader de lamp uitdoet.

De reis naar het einde is al in 1980 in het Portugees uitgegeven en om alles te begrijpen zou woordenlijst wel handig zijn geweest. Mensen onder veertig jaar weten denk ik niet wat een pierrot is. Wat zijn trajes de luces? Wat deden Portugese soldaten in Angola en de PIDE-agenten? Wat is een cacimbo? Dit boek is zeer persoonlijk en wordt vast duidelijker als je meer van de boeken van António Lobo Antunes leest. Maar voor mij was dit de eerste kennismaking. Er zijn er al tien eerdere werken van de vooraanstaande Portugese schrijver vertaald in het Nederlands. António Lobo Antunes Reis naar het einde wordt gewaardeerd met +++ (zeer goed).

Inhoud António Lobo Antunes – Reis naar het einde
‘Reis naar het einde’ is de indringende roman van António Lobo Antunes. In dit boek maakt een psychiater een autorit vanaf zijn vakantieadres in de Algarve naar het strand Praia das Maçãs, nabij Lissabon – de reis neemt een middag en een deel van de avond in beslag. Hij denkt terug aan zijn kinderjaren, aan zijn stukgelopen huwelijk en de vakanties met zijn ex in de Algarve, aan de oorlog, en vooral aan het leven in de psychiatrische kliniek waar hij werkte. ‘Reis naar het einde’ is geschreven in António Lobo Antunes’ kenmerkende stijl en het gaat over herinneren en willen vergeten. De boeken van António Lobo Antunes worden altijd lovend besproken.

Gerelateerde Informatie
Portugese Schrijvers en Schrijfsters Boeken en Informatie
Boeken uit 1980 Beste Romans
Nieuwe Boeken 2016 Overzicht
Nieuwe Boeken Oktober 2016