Robert-Jan Friele De Pizarro’s Recensie

Robert-Jan Friele De Pizarro's Recensie

De Pizarro’s

Eén familie, drie generaties en honderd jaar strijd in Colombia

  • Schrijver: Robert-Jan Friele (Nederland)
  • Soort boek: familiegeschiedenis
  • Uitgever: Meulenhoff
  • Verschijnt: 7 oktober 2021
  • Omvang: 512 pagina’s
  • Uitgave: gebonden boek / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Recensie en waardering van het boek

  • “Robert-Jan Friele geeft een boeiend en soms schrikwekkend beeld van een eeuw Colombiaanse geschiedenis, aan de hand van het verhaal van één familie: de Pizarro’s.” (∗∗∗∗, De Morgen)
  • “Een familiekroniek die de geschiedenis van een heel land omvat, met gezinsleden die je stuk voor stuk even dierbaar worden als Colombia zelf.” (HUMO)

Flaptekst van het boek over de Pizarro familie van Robert-Jan Friele

Men dacht na vijftig jaar een einde te kunnen maken aan een van de langstlopende conflicten ter wereld: de FARC (in Nederland bekend door Tanja Nijmeijer) tegen de Colombiaanse regering – maar de situatie in het land verslechtert alleen maar, en de geschiedenis blijft het volk achtervolgen.

Drie generaties, tientallen kleurrijke personen, talloze bijzondere verhalen: met de kroniek van de familie Pizarro wordt de recente geschiedenis van Colombia meeslepend uit de doeken gedaan.

Hun vader was de opperbevelhebber van het Colombiaanse leger, en geloofde in evolutie. Zijn zoons en dochter werden guerrillero’s, en predikten de revolutie. Nergens kwam een eeuw Colombiaanse geschiedenis zo samen als in de familie Pizarro.

Hun verhaal begint in de jaren veertig, als de vader trouwt met de chique Margot. Ze krijgen vier zoons en een dochter. Die beleven hun adolescentie in de jaren zestig. Onder invloed van de Koude Oorlog wordt hun jeugdrebellie al snel politiek. Drie van de Pizarro’s gaan bij de guerrilla, een vierde groeit uit tot bekend intellectueel. Ze studeren in Moskou of volgen guerrillatraining op Cuba. En, revolutie of niet, ze krijgen kinderen – die moeder Margot maar moet opvoeden. Gevoed door de opkomende cocaïnehandel komt Colombia de decennia erop terecht in een spiraal van geweld. Een van de zoons is ooggetuige van een verschrikkelijke moordpartij, om later zelf te worden gedood. Een ander besluit in 1990 de wapens in te ruilen voor de politiek. Zodra hij mag dromen van het presidentschap, wordt ook hij vermoord.

De achtergebleven familie rest niets anders dan de scherven bijeen te rapen. Ze missen hun broers en vader. En de revolutionaire droom heeft geen einde kunnen maken aan de schrijnende ongelijkheid of het drugsgeweld. Eén ding blijft van generatie op generatie gelijk: de Pizarro’s streven nog steeds naar een ander Colombia.

Bijpassende boeken en informatie