Stefan Brijs Andalusisch logboek Recensie Informatie

Stefan Brijs - Andalusisch logboek Recensie Informatie

Stefan Brijs – Andalusisch logboek Recensie Informatie
De Vlaamse schrijver Stefan Brijs woont al weer ruim drie jaar in Andalusië, het meest zuidelijke deel van Spanje. Het land, de mensen, de cultuur, de politiek en de natuur, inspireerde hem aan om Andalusch logboek te schrijven. Sterker nog, het lijkt erop dat 2016 het jaar is dat Stefan Brijs zich vooral heeft beziggehouden met het ontdekken en ervaren van de streek waarin hij al een paar jaar woonachtig is. Andalusich logboek is de weerslag van deze boeiende ontdekkingstocht.

Een zoektocht naar de Andalusische cultuur en natuur en politieke realiteit van Spanje
Stefan Brijs wil Spanje en Andalusië in het bijzonder begrijpen en doorgronden. De verfijnde en gepassioneerde schrijfstijl van Stefan Brijs komen mischien wel het allerbeste tot hun recht in de prachtige beschrijvingen van de weerbarstige natuur en het vogelleven in het bijzonder, vaak in de directe omgeving van zijn eigen huis. Maar ook zijn verslagen van de zoektocht naar schilderijen van Spaanse meesters in, soms moeilijk vindbare, wat afgelegen musea en kerken zijn een genot om te lezen en zelf op reis te gaan. Zijn persoonlijke ontmoetingen en ervaringen met Andalusiërs en de beschrijving van de totaal vastgelopen politieke situatie van Spanje en de worsteling met verleden en het onderlinge vertrouwen vervolmaken dit prachtige boek over Andalusië.

Een prachtig en geïnspireerd boek over het wel en wee van Andalusië
Dat Stefan Brijs kan schrijven heeft hij uiteraard al ruimschoots bewezen met romans als De engelenmaker, Post voor mevrouw Bromley en zijn laatste roman Maan en zon. En met Andalusisch dagboek voegt Stefan Brijs een uitstekend en zeer geslaagd reisboek, annex dagboek aan zijn oeuvre toe. Vrijwel tegelijkertijd is er trouwens nog een boeien reisboek dat Andalusië als bestemming heeft verschenen; Mariet Meester – De tribune van de armen. De reisboeken zijn uitstekend naast elkaar te lezen. Waar Mariet Meester veel meer de focus heeft op de Semana Santa en het leven in de stad Malaga, besteedt Stefan Brijs juist nauwelijks aandacht aan de Semana Santa, maar des te meer aan de natuur en cultuur van Andalusië en bizarre politieke realiteit van Spanje. Beide reisboeken zijn trouwens echte aanraders! Stefan Brijs – Andalusisch logboek is gewaardeerd met ++++ (uitstekend).

Recensie van: Theo Jordaan


STEFAN BRIJS – ANDALUSISCH LOGBOEK INFORMATIE

– Titel: Andalusisch Logboek
– Schrijver: Stefan Brijs (België)
– Soort boek: reisverhalen
– Verschijnt: mei 2017
– Uitgever: Atlas Contact
– Omvang: 320 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 19,99 / € 14,99
– Waardering: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Flaptekst en inhoud Stefan Brijs – Andalusisch logboek
Een Christus zonder gezicht in Alhama de Granada, een postbode in een bezemkast, negen Zurbaráns in de sacristie van een parochiekerk, de laatste uren van Federico García Lorca, tortillitas de camarones in Cádiz, de zomer van de bijeneters en de terugkeer van de bottenbreker. Met het nieuwsgierige oog dat zijn hele oeuvre kenmerkt, kijkt Stefan Brijs voor het eerst naar de rijkdommen van zijn nieuwe thuishaven Andalusië. Brijs verhuisde in het voorjaar van 2014 naar Los Romanes, een dorpje in de bergen ten oosten van Málaga. Een jaar lang hield hij een logboek bij, een bonte verzameling van aantekeningen en impressies, belevenissen en verhalen over de natuur, de cultuur, de geschiedenis en de mensen in het zuiden van Spanje. Vanuit zijn dorp reist hij buiten de begaande paden vier seizoenen lang van oost naar west, van noord naar zuid en vindt vergeten beroemdheden, verborgen meesterwerken en zeldzame natuurgebieden. Voorts beschrijft hij in zijn eigen onnavolgbare stijl het leven van elke dag en schetst zo een beeld van een samenleving die worstelt met zijn verleden maar tegelijk vasthoudt aan tradities.

Bijpassende Boeken en Informatie
Stefan Brijs Boeken en Informatie
Mariet Meester – De tribune van de armen
Nieuwe Boeken Mei 2017
Vlaamse Schrijvers Boeken en Informatie