Steven Bulté – Vredeskoers

Steven Bulté Vredeskoers recensie en informatie over de inhoud van het wielerboek met verhalen over de ronde van de witte duif. Op 4 april 2023 verschijnt bij uitgeverij Ertsberg het geschiedenisboek over de Vredeskoers, geschreven door de Vlaamse politicoloog Steven Bulté.

Steven Bulté Vredeskoers recensie en informatie

Door sommigen werd de wielerronde De Vredeskoers gezien als de Tour de France achter het IJzeren Gordijn. Maar hoe fascinerend de koers is geweest, tippen aan de grootsheid van de Ronde van Frankijk is nooit echt gelukt. Maar dat neemt niet weg dat het een fascinerend evenement was dat voor een deel in nevelen is gehuld.

De allereerste editie van de Vredeskoers, voor zover je daarvan kon spreken, werd verreden in 1948 en de allerlaatste keer in 2006. De Vlaamse schrijver van het boek Steven Bulté, is gefascineerd geraakt door deze koers. Zelf geboren in 1983 heeft hij de “hoogtijdagen” van de Vredeskoers nooit echt kunnen ervaren. Echter dat lijkt eerder een voordeel dan een nadeel omdat het hem mogelijk maakt om een soort van onbevangen op zoek te gaan.

Om te pogen dichterbij de geschiedenis van de koers te komen stapt hij zelf op de fiets om de editie van 1967 te volgen. En dit boek is een persoonlijke weerslag van de tocht. Hij verweeft op goede wijze zijn eigen waarnemingen en ontmoetingen onderweg met historische feiten en wetenswaardigheden. Hierdoor weet hij als het ware de bijna vergeten koers weer tot leven te brengen. Een geslaagd boek dat niet alleen voor wielerliefhebbers een aanbeveling is maar ook voor geïnteresseerden in Oost-Europa en is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Steven Bulté Vredeskoers recensie

Vredeskoers

De ronde van de witte duif

  • Schrijver: Steven Bulté (België)
  • Soort boek: wielerverhalen
  • Uitgever: Ertsberg
  • Verschijnt: 4 april 2023
  • Omvang: 204 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 27,50 € 14,00
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van het boek over de Vredeskoers

‘De Ronde van Frankrijk achter het IJzeren Gordijn.’ Een koers voor coureurs van graniet en staal. Miljoenen televisiekijkers, honderdduizenden mensen langs de kant, in sportpalasten en wielerbanen. Renners uit alle windstreken aan de start. Alles voor één ideaal: vrede tussen alle volkeren.

In Vredeskoers wekt Steven Bulté de beruchte ‘Ronde van de witte duif’ opnieuw tot leven. De meest prestigieuze wielerronde in het communistische Oostblok werd elk jaar in mei tussen Warschau, Berlijn en Praag gereden. Bulté fietst de editie van 1967, in het spoor van de enige Belgische eindwinnaar van de Vredeskoers ooit: Marcel ‘de vredesduif’ Maes.

Gepakt en gezakt, een moraal in het zenit maar met een deplorabele conditie, fietst Bulté recht doorheen de politieke geschiedenis van de 20ste en 21ste eeuw. In Vredeskoers vertelt Steven Bulté op een luchtige toon de verhalen die de nauwe vervlechting tussen sport en politiek tijdens de Koude Oorlog illustreren.

Bijpassende boeken en informatie