Chris Polanen Waterjager Recensie

Chris Polanen Waterjager Recensie

Chris Polanen Waterjager Recensie Roman over Suriname
Waterdrager is de boeiende dystopische debuutroman van Chris Polanen. Ergens in de toekomst is Paramaribo geteisterd door een overstroming. En de stad is onder water blijven staan. De meeste inwoners hebben de stad verlaten. Een klein aantal mensen is er, ondanks alles blijven wonen; vissers, goudzoekers en hoeren. De overheid heeft geen zeggenschap meer in Paramaribo. Deze lacune is inmiddels ingevuld door Jean Christophe die op gewelddadige wijze zijn macht uitoefent.

Fascinerende zoektocht naar broederliefde en verdwenen jeugd in een overstroomd Paramaribo
De jongere broer van Jean Christophe, Joshua, is zo’n twintig jaar eerder met zijn moeder naar Nederland geëmigreerd en is er arts geworden. Hij heeft zich echter nooit thuis gevoeld in De Bijlmer en zijn verlangen naar Suriname is in de loop van de jaren alleen maar sterker geworden. Het dat verlangen is zo groot dat hij besluit zijn broer Jean Christoph, die hij twintig jaar niet meer heeft gezien, in Paramaribo te bezoeken. Van het Paramaribo uit de jeugd van Joshua is nauwelijks meer wat over. Een overstroming heeft de stad grotendeels onder water gezet. Hier en daar steekt er letterlijk nog wat boven het water uit wat herinneringen oproept. Paramaribo is in werkelijkheid een anarchistische, grotendeels verlaten stad geworden, waar geweld en rechteloosheid regeert. Dromen waarin een overleden jongen Ambrose de hoofdrol schetsen een onheilspellende toekomst. De terugkomst van de tweelingsbroers Ray en Roy laat de geweldsspiraal verder culmineren. Weliswaar kan Joshua een enigszins nuttige rol als arts vervullen. Maar zijn zoektocht levert meer vragen dan antwoorden op. Heeft broederliefde in zo’n gewelddadige situatie nog betekenis? Wat levert de zoektocht, ingegeven door heimwee en verlangen op?

Waterjager is een goed geschreven, geslaagde, dystopische debuutroman
De waterjager is een fascinerende, geslaagde, dystopische debuutroman waarin de zoektocht van een man naar zijn geboortegrond, culmineert in een confrontatie met consequenties van broederliefde en de zin en waanzin van het leven. De schrijver, Chris Polanen, is zelf geboren en opgegroeid in Paramaribo. Op twintigjarige leeftijd is hij geëmigreerd naar Nederland. Hij werd dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. Zijn eigen verlangen en heimwee naar Suriname zetten hem aan om te gaan schrijven. En nadat hij een aantal verhalen en columns heeft gepubliceerd. En nu is er de geslaagde, lezenswaardige en fascinerende debuutroman Waterjager die gewaardeerd wordt met +++ (zeer goed).

CHRIS POLANEN – WATERJAGER INFORMATIE
– Titel: Waterjager
– Schrijver: Chris Polanen ♂ (Suriname)
– Soort boek: dystopische roman, Suriname roman, debuutroman
– Uitgever: Lebowski
– Verschenen: 15 mei 2017
– Omvang: 256 pagina’s
Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 22,50 / € 9,99
– Waardering: +++ (zeer goed) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestellen >

Flaptekst Chris Polanen – Waterdrager
Paramaribo, ergens in de nabije toekomst. Na een dijkdoorbraak is de stad onder water komen te staan. De bewoners zijn weggetrokken: alleen de goudzoekers, prostituees en criminelen zijn gebleven. De stad wordt geregeerd door eigen wetten, met in het middelpunt Jean Christoph, die met harde hand de orde probeert te handhaven. Dan verschijnt zijn broer Joshua in de stad. Twintig jaar eerder vertrok hij met zijn moeder naar Nederland, op de vlucht voor het water. Hij heeft nooit kunnen aarden in het koude land en probeert na de dood van zijn moeder een nieuw thuis te vinden. Joshua wordt ondergedompeld in een chaotische samenleving waarin het recht van de sterkste geldt. Hij maakt kennis met flamboyante figuren als de adembenemende Aparecida, de flegmatieke schipper Ralph en de gewelddadige tweelingbroers Roy en Ray. Ambrose, een overleden jongen die in hun dromen verschijnt, doet verontrustende voorspellingen die telkens uit lijken te komen. Als de situatie in de stad steeds grimmiger wordt, verandert Joshua’s concrete zoektocht naar een thuis in een spirituele zoektocht naar de zin van het leven. In Waterjager schept Polanen een exotische, droomachtige wereld en neemt hij de lezer mee in een wervelend verhaal over broederliefde, ontheemding en heimwee.

Bijpassende Boeken en Informatie
Surinaamse Schrijvers Schrijfsters Boeken en informatie
Nieuwe Boeken Mei 2017