Optimisme is dodelijk

Susin Nielsen Optimisme is dodelijk recensie

Susin Nielsen Optimisme is dodelijk recensie review. Optimisme is dodelijk is het aangrijpende boek van Susin Nielsen. Een boek over liefde, schuldgevoelens, dood, vriendschap en “afwijkingen”. Geen lichte onderwerpen, maar o zo goed geschreven. 

Optimisme is dodelijk: tragedie en komedie meesterlijk verweven

Petula de Wilde is op zijn zacht gezegd nogal voorzichtig. Haar plakboek met allerlei krantenknipsels over dodelijke ongelukken onderschrijft dat. Ze neemt omwegen naar school, heeft altijd een flesje desinfecteergel bij de hand en gaat liefst alleen thuis naar de wc. Na de dood van haar zusje Maxime, voelt ze zich volledig verantwoordelijk voor het gezin. Ze probeert het haar vader en moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken. Op school is ze een buitenbeentje zonder vrienden. Op de creatieve therapie waar ze heen moet, wordt ze beschouwd als freak. Totdat Jacob in haar leven verschijnt. Zowel in de klas, als bij de therapie. Hij weet haar uit haar isolement te halen. Jacob is grappig, lief en slim. Maar vertelt hij wel alles? Susan Nielsen combineert de tragische gebeurtenissen met een komische, haast cynische vertelstijl op een meesterlijke manier.

Sterke dialogen, personages om van te houden

Toen ik de titel Optimisme is dodelijk las, was ik direct nieuwsgierig. De ondertitel “pas op: levensgevaarlijk” deed daar nog een schepje bovenop. Het boek is komisch en droevig tegelijk. En dat is precies wat dit boek zo goed maakt. Elke zin, elke dialoog is raak. Hierdoor leer je de personages ontzettend goed kennen. Het zijn beslist geen lieverdjes. Maar ze zijn ontzettend echt en eerlijk, met het hart op de goede plaats. Je kunt niet anders, dan van ze gaan houden. Ze slepen je mee in hun verhaal, je gaat hun soms lelijke handelen begrijpen. Je leeft mee met hun ontwikkelingen. Een prachtig boek over hoe gewone mensen door de omstandigheden soms volledig van hun pad kunnen raken. En ook over hoe ze dat pad weer kunnen vinden.

Eindoordeel Optimisme is Dodelijk

Meesterlijk geschreven verhaal. Wat mij betreft een kunst als je best zware onderwerpen met een zekere lichtheid kunt brengen. Iets waar Susin Nielsen volledig in geslaagd is. De karakters zijn grappig, vervelend, bizar, doodnormaal, gek, suf en scherp tegelijk. Zij maken het verhaal tot wat het is. Een psychologische, romantische, cynische, indrukwekkende feelgood roman in de beste zin van het woord! +++++ (uitstekend)

Recensie optimisme is dodelijkOptimisme is dodelijk

 • Schrijfster: Susin Nielsen (Canada)
 • Soort boek: young adult, psychologische roman
 • Origineel: Optimists Die First (2017)
 • Leeftijd: 13+ jaar
 • Uitgever: Lemniscaat
 • Verschenen: februari 2017
 • Omvang: 262 pagina’s
 • Uitgave: Gebonden Boek 
 • Prijs: €15,95
 • Inhoud boek: Iedere week is het raak. Dan moet de zestienjarige Petula volstrekt tegen haar zin naar een therapeutisch kunstklasje met de kneusjes van de school.Niet dat er iets mis met haar is. Petula is gewoon realistisch, vindt ze: overal ligt het ongeluk op de loer, dus ze schudt het liefst geen handen, zal nooit een straat schuin oversteken en loopt liever een blok om dan langs een steiger te wandelen… Toch is ze niet altijd zo geweest: een ongeluk heeft de ooit vrolijke Petula in deze doemdenker veranderd. Maar dan verschijnt Jacob in het klasje – een ongeleid projectiel met een bionische arm. Hij weet Petula met een bizar en hilarisch project langzaam maar zeker weer de gewone wereld in te trekken. Maar ook hij draagt een geheim met zich mee…
 • Oordeel redactie: +++++ (uitstekend) Jolien Dalenberg
 • …Meer Informatie en Bestellen >

Bijpassende Boeken en Informatie