TJ Klune Het boomhuis in het bos recensie

TJ Klune Het boomhuis in het bos recensie

Het boomhuis in het bos

 • Auteur: TJ Klune (Verenigde Staten)
 • Soort boek: fantasyboek, ya-roman,(15+ jaar)
 • Origineel: In the Lives of Puppets (2023)
 • Nederlandse vertaling: Anneke Bok
 • Uitgever: Uitgeverij Volt
 • Verschijnt: 26 september 2023
 • Omvang: 448 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek / ebook / luisterboek
 • Prijs: € 18,99 / € 9,99€ 12,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het nieuwe boek van TJ Klune

In een klein huis, gebouwd in boomtoppen, wonen drie robots: de vaderlijke androïde Giovanni Lawson, de prettig sadistische verpleegmachine Ratched en de kleine Rambo. Victor Lawson, een mens, woont er ook. Ze vormen een gezin, en ze leven er verborgen en veilig.

Op de dag dat ze een onbekende androïde met het label ‘hap’ repareren, hoort Vic voor het eerst over een gedeeld duister verleden van Hap en Gio – een verleden waarin ze op mensen jaagden. Wanneer Hap per ongeluk robots uit Gio’s vroegere leven informeert over hun verblijfplaats in het bos, is het gezin niet langer veilig. Gio wordt gevangengenomen en teruggebracht naar zijn oude laboratorium.

Samen met de rest van zijn samengestelde gezin gaat Vic op reis om Gio te redden van ontmanteling, of erger nog, herprogrammering. Onderweg, verscheurd door tegenstrijdige gevoelens van verraad en genegenheid, moet Vic voor zichzelf beslissen: kan hij de liefde van Hap accepteren?

TJ Klune Het boomhuis in het bos recensie van Jolien Dalenberg

Ergens op een behoorlijk verlaten plek in het bos, wonen drie androïden en een mens. Giovanni Lawson is uitvinder en creator, hij is de vaderfiguur van het stel. Zuster Ratched is een verpleegrobot, enigszins sadistisch, maar ook slim. De kleine stofzuigerrobot Rambo is aandoenlijk, hulpvaardig en trouw. En tot slot is daar Victor, de mens van het stel. Anders dan de anderen, maar hij voelt zich enorm thuis in het vreemde gezin dat ze vormen. Vic houdt, net als zijn vader Gio van dingen creëren. Op een dag vindt hij een kapotte androïde op de schroothoop nabij hun boomhuis. Hij besluit hem, zonder medeweten van zijn vader, mee te nemen naar huis en te repareren. Ze noemen hem Hap.

Als Gio uiteindelijk ontdekt wie en wat Vic in huis heeft gehaald, lijkt hij te schrikken. Is Hap een oude bekende van Gio? Wat was zijn functiecode?

Op een dag lopen er onbekende robots in het gebied, die lijken op Hap. Ze zijn niet langer veilig. Gio wordt gevangen genomen, maar laat een boodschap voor Vic achter. Die besluit om samen met zijn vrienden Gio te gaan redden. Gedurende de reis moet Victor ook nog eens dealen met de gevoelens die Hap voor hem heeft. En andersom.

Een boek over androïden… het sprak me verre van aan. Gelukkig weet ik dat T.J. Klune een heel fijne schrijver is, waardoor ik toch ben begonnen – en niet meer gestopt voor het uit was. Direct vanaf het begin is de toon gezet en de sfeer gemaakt. De genegenheid tussen de robots en Vic, de aandoenlijke Rambo, ze hilarisch sarcastische zuster Ratched. Ze winden je binnen no time om je vinger. De komst van Hap maakt alles spannender. Je voelt dat er iets broeit. Dat Gio mogelijk een geheim bewaart. Je vraagt je af wat de intenties van Hap zijn. Wat is zijn functiecode? Heeft hij goeds in de zin, of niet?

Tussen neus en lippen door komen er nog actuele thema’s voorbij als aseksualiteit, en gender identiteiten. Voor beiden geldt dat er nog maar weinig representatie is in “normale” boeken, zonder dat het een onderwerp op zich is. Wat mij betreft een groot pluspunt hoe Klune dat in dit verhaal heeft verwerkt. Het is er gewoon, zonder dat het een ding is. Het krijgt geen uitleg, geen drama of worsteling. Het is onderdeel van sommige personages.

Het boomhuis in het bos is een boek wat ontzettend veel in zich heeft: diepgang, ontzettend veel humor, spanning, vriendschap en liefde. De karakters zijn zo goed uitgewerkt, dat ze direct tot leven komen. En ondanks dat het best een kritische noot naar de mens lijkt, met al haar hoogmoed en wens de wereld te controleren (wat uiteindelijk in dit boek niet bepaald goed af loopt), lijkt het tegelijkertijd op te roepen om de menselijke imperfectie te omarmen. En bovenal, is het een spannend feelgood verhaal geworden wat je niet meer weg wilt leggen. Het boek is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Bijpassende boeken en informatie