Willem van Toorn – Morgenrood

Willem van Toorn Morgenrood recensie en informatie over de inhoud van de nieuwe Nederlandse roman. Op 15 februari 2022 verschijnt bij uitgeverij Querido de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Willem van Toorn.

Willem van Toorn Morgenrood recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van de roman Morgenrood. Het boek is geschreven door Willem van Toorn. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden te vinden. Bovendien kun je op deze pagina informatie over de inhoud van de nieuwe roman van de Nederlandse schrijver Willem van Toorn.

Willem van Toorn Morgenrood Recensie

Morgenrood

  • Schrijver: Willem van Toorn (Nederland)
  • Soort boek: Nederlandse roman
  • Uitgever: Querido
  • Verschijnt: 15 februari 2022
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Prijs: € 20 – € 25
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Recensie en waardering van de roman

  • “Virtuoos verknoopt hij particuliere levens van mensen uit vier generaties met de tijd waarin ze leven.” (De Limburger, ∗∗∗∗)

Flaptekst van de nieuwe roman van Willem van Toorn

Op een dag ontvangt Thomas Corbelijn, 27 jaar, dagboeken van zijn overgrootvader. Daarin beschreef Maarten Corbelijn wat hij zag tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij Klaartje, die als verpleegster naar het front ging, achternareisde omdat ze zijn brieven niet meer beantwoordde. Thomas, die méér begrijpt van de socialistische toon in het dagboek dan van zijn cynische vader, reist met zijn vriendin Susan naar Ieper, Duinkerken en Verdun, waar die oorlog nog alom aanwezig is. Meer en meer vraagt hij zich af of al die mensen toen omgekomen zijn voor de materialistische wereld waarin we nu leven.

En de schrijver zelf? Tussen de dagboekfragmenten en het reisverhaal door trekt hij fel van leer tegen de almaar populistischer wordende maatschappij. Waar is de hoop van de wederopbouw gebleven, toen er geïnvesteerd werd in onderwijs en controleerbare feiten nog een rol speelden?

Willem van Toorn (1935) is dichter, schrijver en vertaler. Hij publiceerde een groot aantal romans en verhalen- en gedichtenbundels. Daarnaast schreef hij de biografie van Emanuel Querido, de grondlegger van Uitgeverij Querido. Zijn roman Een leeg landschap (1988) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de roman Het verhaal van een middag (1994) voor de Libris Literatuur Prijs. Eind 2010 ontving Van Toorn de prestigieuze Groeneveldprijs van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, voor zijn unieke en kritische bijdrage aan het debat over de groene ruimte.

Bijpassende boeken en informatie