Wim Daniëls – Het dorp

Wim Daniëls Het dorp recensie en informatie over de inhoud van het boek over het dorpsleven. Op 3 oktober 2019 verscheen bij Uitgeverij Thomas Rap het nieuwe boek van Wim Daniëls.

Wim Daniëls Het dorp Recensie en Informatie

Wim Daniëls beschouwt zichzelf als een echte dorpsjongen. Alhoewel hij er al een half mensenleven in de stad woont, heeft het dorp Aarle-Rixtel in Noord-Brabant waar hij opgroeide hem voor een belangrijk deel gevormd tot wie hij is. Het dorpse gevoel zit diep verankerd in zijn wezen. Maar wat betekent het om op te groeien en te leven in een dorp. En bestaat het dorp nog wel zoals hij dat ervoer tijdens de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw toen Daniëls opgroeide van peuter tot jongvolwassene.

Waarom is het goed om in een dorp te leven?

De ondertitel van het boek, Een geschiedenis, omschrijft precies wat de inhoud van het boek is, waarbij de nadruk bovendien op het woord “een” ligt. Het boek is vooral een persoonlijk verslag van wat het betekent om in een dorp te leven en te wonen.

Wim Daniëls Het dorp Recensie

In het gehele boek sijpelen de zorgen door die Wim Daniëls heeft over het verdwijnen van het echte dorpsleven. Een verschijnsel vooral veroorzaakt door opgaan in steeds groter wordende gemeentes waarin het dorpseigene verwatert. Als een ware “dorpsverzamelaar” beschrijft Daniëls hoofdstuk voor hoofdstuk wat voor hem een mooi dorp maakt. Hij houdt van opsommingen en gebruikt veel voorbeelden. Hier en daar ontneemt dat een klein beetje het leesplezier.

Aardige ode met prachtige foto’s van het verdwijnende Nederlandse dorpsleven

Het dorp is een ode aan het geliefde dorp en weet op een aardige wijze het dorpsleven van heden en verleden te beschrijven. Wat trouwens het boek trouwens vooral tot een plezierige ervaring maakt zijn de vele mooie en aansprekende foto’s die het het leven in het dorp tonen. Al met al heeft Wim Daniëls een aardig boek geschreven dat een klein beetje blijft hangen in anekdotiek. Echter de zeer verzorgde en rijk geillustreerde uitgave zorgt toch voor een prettige leeservaring die gewaardeerd is met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Het dorp

Een geschiedenis

  • Schrijver: Wim Daniëls (Nederland)
  • Soort boek: geschiedenisboek
  • Uitgever: Thomas Rap
  • Verschenen: 3 oktober 2019
  • Omvang: 224 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Bijpassende Boeken en Informatie