Yvonne Toeset Innerlijke rust met EFT Recensie

Yvonne Toeset Innerlijke rust met EFT recensie boekbepreking waardering en informatie over de inhoud van het boek. In april 2018 is bij Uitgeverij Spectrum het boek van Yvonne Toeset Yvonne Toeset Innerlijke rust met EFT verschenen.

Yvonne Toeset Innerlijke rust met EFT Recensie

Yvonne Toeset Innerlijke rust met EFT Recensie

Innerlijke rust met EFT – het handboek om jezelf te bevrijden met Emotional Freedom Techniques een boek geschreven door de Nederlandse schrijfster Yvonne Toeset, de Nederlandse EFT autoriteit. In dit boek zet zij op heldere wijze uiteen wat EFT is en waar het voor te gebruiken is. Haar enthousiasme over de veelzijdigheid van deze eenvoudig toepasbare methode spreekt duidelijk uit dit boek. De titel “Innerlijke rust met EFT” is dan ook zeer utnodigend. Wie wil er nu geen innerlijke rust? EFT, Emotional Freedom Techniques, is een methode om jezelf te bevrijden van negatieve emoties.

EFT, ontwikkeld door Gary Craig, en gebaseerd op de TFT (Thought Field Therapy) van dr. Roger Callahan, is in de Verenigde Staten ontstaan in 1997.  De methode is gebaseerd op het meridianensysteem en de stelling “De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring in het energiesysteem van het lichaam”. Kennis van meridianen is niet noodzakelijk om EFT te kunnen toepassen, als de juiste kloppunten maar worden aangeleerd.

Goede introductie tot EFT

Yvonne Toeset deelt het EFT-basisprotocol met de lezers: er wordt gestart met een opstartzin en een SUD-score, daarna volgt het bekloppen van de diverse acupressuurpunten in een bepaalde volgorde. De kloppunten staan beschreven en er staan foto’s in het boek, waarin ze worden getoond. Mijn eigen ervaring is dat het leren van de kloppunten en ook de manier van kloppen (hoe hard, hoe zacht, hoe lang) het beste geleerd wordt als het wordt voorgedaan. Dat kan prima met een filmpje en dat mis ik eigenlijk wel een beetje bij dit boek.  Na de eerste klopronde volgt de 9-Gamut procedure, omdat alles beter werkt als de linker- en rechterhersenhelft goed in balans zijn. Vervolgens volgen diverse kloprondes, tot iemand bij de SUD-test op 0 uitkomt.

Er staan veel oefeningen in het boek en er worden verschillende situaties beschreven waarvoor EFT toepasbaar is, van beperkende overtuigingen over bijvoorbeeld geld tot aan fysieke klachten, zoals rug- en schouderpijn. Naar de methode is nog niet heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan , maar vonne noemt een aantal ondezoeken in haar boek, die wel al gedaan zijn, met positieve resultaten.

Zelf heb ik al op een eerder moment kennis gemaakt met deze methode en ik ben er enthousiast over: het werkt namelijk gewoon echt en er is bijna niets simpelers te bedenken. Ik heb EFT gebruikt bij angstaanvallen en bij beperkende overtuigingen die ik bij mezelf tegenkwam in mijn werk en privé-leven. Het vergt vermoedelijk wel een bepaalde levensinstelling, bijvoorbeeld de overtuiging dat alles energie is en dat intentie een grote kracht is.

Een prettig boek om te lezen

Ik vond Innerlijke rust met EFT een prettig boek om te lezen en een waardevolle aanvulling op wat ik al eerder leerde over EFT: er wordt helder en duidelijk in uitgelegd wat EFT inhoudt, hoe je het toe kunt passen en er staan veel oefeningen en praktijkvoorbeelden in het boek. Als je geïnteresseerd bent in helingsmethodes, manieren om persoonlijke blokkades op te lossen en persoonlijke ontwikkeling, dan is dit boek zeker een aanrader. Yvonne Toeset Innerlijke rust met EFT is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Yvonne Toeset – Innerlijke rust met EFT

  • Titel: Innerlijke rust met EFT
  • Schrijfster: Yvonne Toeset (Nederland)
  • Soort boek: levenskunstboek, zelfhulpboek
  • Uitgever: Spectrum
  • Verschenen: april 2018
  • Omvang: 280 pagina’s
  • Uitgave: Paperback / Ebook
  • Waardering∗∗∗∗∗ (zeer goed) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie