Bruce Coville – De huiself

Bruce Coville De huiself recensie en informatie van dit boek voor kinderen vanaf 7 jaar. Op 26 juni 2020 verschijnt bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf de Nederlandse vertaling van The Enchanted Files, geschreven door de Amerikaanse kinderboekenschrijver De huiself.

Bruce Coville De huiself Recensie en Informatie

Met zijn bijna droge humor weet Bruce Coville met De Huiself een geweldig grappig, innemend en spannend verhaal te schrijven.

Een huiself en een vreselijke vloek

Als zijn mens Sarah overlijdt, moet huiself Angus naar haar verre achternicht Alex, om haar te helpen. Angus wil helemaal niet weg uit zijn geliefde Schotland, en al helemaal niet naar het in zijn ogen barbaarse Amerika! De tienjarige Alex blijkt ook nog eens een enorme sloddervos te zijn, tot grote ergernis van Angus. Tot overmaat van ramp, blijkt de vreselijke vloek die hij met zich meedraagt, weer van zich te laten horen. Samen met Alex probeert hij die vloek ongedaan te maken, maar dat is nog niet zo makkelijk!

Bruce Coville De huiself Recensie kinderboek

De Huiself heeft wel iets weg van een Engels verhaal als Mary Poppins, maar dan in deze tijd. Niet zo gek, aangezien Bruce Coville vroeger dit boek verslonden heeft. Met Angus creëert hij een waanzinnig leuk wezentje. Een eigentijdse Mary Poppins: slim, vindingrijk en niet helemaal normaal Je kunt niet anders dan hem leuk vinden, met zijn ondeugende streken, driftbuien, scherpe zinsneden en hart van goud. Met de eigenzinnige Alex vormt hij een goed team. Het verhaal wordt vertelt door de verschillende dagboeken die je leest, voornamelijk die van Angus en Alex. Hierdoor wisselt het perspectief zo nu en dan, wat de dynamiek in het boek versterkt. De teksten van Alex broer en vader zijn zo slecht dat ze hilarisch worden. Het vleugje magie maakt de wereld die Coville creëert, compleet.

Veel zeggen zonder gedoe is een kracht van dit originele en spannende kinderboek

Het knappe van De Huiself is dat er niet een enorm groot drama is. Natuurlijk is er de vloek, en de zoektocht van Alex en Angus om deze ongedaan te maken, stuurt wel degelijk het plot. Maar de kracht zit hem vooral in taalgebruik en de sterke karakters. Je waant je echt even bij Alex en Angus, of in het Betoverde Rijk. Veel zeggen zonder gedoe is een kracht. Aangezien dit boek bedoeld is voor kinderen vanaf een jaar of 7, maakt dit het extra geschikt voor de doelgroep. Het plot is goed te volgen, heeft genoeg spanning en is vooral uitermate grappig. De huiself is gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

De huiself

  • Schrijver: Bruce Coville (verenigde Staten)
  • Soort boek: kinderboek
  • Leeftijd: 7+ jaar
  • Origineel: The Enchanted Files (2015)
  • Nederlandse vertaling: Ineke van Bronswijk
  • Uitgever: Van Holkema & Warendorf
  • Verschijnt: 26 juni 2020
  • Omvang: 248 pagina’s
  • Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Bijpassende boeken en informatie