Cassandra Clare – Ketting van ijzer

Cassandra Clare Ketting van ijzer recensie en informatie fantasyboek en deel 2 van de reeks De laatste uren. Op 22 februari 2022 verschijnt bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff de Nederlandse vertaling van Chain of Iron het nieuwe boek van de Amerikaanse fantasyschrijfster Cassandra Clare.

Cassandra Clare Ketting van ijzer recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Ketting van ijzer, De laatste uren deel 2. Het boek is geschreven door Cassandra Clare. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van de nieuwe fantasyroman van de Amerikaanse schrijfster Cassandra Clare.

Schaduwwereld wordt geteisterd door brute moorden

Cordelia is getrouwd met James om hem te beschermen voor grote problemen. Hoewel Cordelia al heel lang van James houdt, lijkt zijn hart aan Grace toe te behoren. Toch is hun huwelijk beter dan je zou verwachten van een verstandshuwelijk. Iets wat bij beiden verwarring geeft. Wat Cordelia ook verward, is haar zwaard Cortana. Het voelde altijd als een perfect verlengstuk van haar arm, maar sinds ze James opa, de gevaarlijke demon Belial, verwondde met haar zwaard, brand ze zich er aan. Ondertussen wordt de Schaduwwereld nog steeds opgeschrikt door brute moorden. Zweeft geest Jesse om haar vriendin en toekomstig parabatai Lucie heen en werkt Lucie samen met Jesses zus Grace om te kijken of ze hem weer tot leven kan wekken.

Ketting van IJzer is direct op stoom

Daar waar De laatste uren deel 1 wat traag op gang kwam en voor mij iets te weinig plottwists en onthulling had, is Ketting van IJzer eigenlijk direct van het begin lekker op stoom. De vaart zit er in, het plot ontvouwt zich, geheimen worden al wat meer onthuld. Zoals altijd is er een onvermijdelijke, maar op het moment onmogelijke romance (James en Cordelia). De spanning tussen die twee knettert van het boek af. Al weet je dat het waarschijnlijk nog wel even gaat duren voor het ook echt goed komt. Je komt meer te weten van de beweegredenen van de personages en leert ze beter kennen. Niet alleen Cordelia en James, maar ook bijvoorbeeld Cordelia’s broer Alastair en James parabatai Matthew.  Ook de verhaallijn van Lucie en Jesse krijgt meer diepgang en uitwerking. Al met al is dit tweede deel veel meer gelaagd en daardoor interessanter. Hier en daar zijn de vele gezichtspunten misschien wat overweldigend, maar dat is wel Clare’s stijl.

Duistere, benauwende sfeer met mooi uitgewerkte karakters smaakt naar meer

Geen boek dat je even tussendoor leest. Daarvoor gebeurt er te veel, zijn de details soms belangrijk die je makkelijk mist. Al is het ook wel zo dat als je bekend bent met het werk van Cassandra Clare, een deel ook wel voorspelbaar wordt. Toch weet ze met Ketting van IJzer wederom te boeien. Liefhebbers van magische fantasy zullen het met plezier lezen. De uitwerking van de karakters is een grote pre in dit boek. Gelukkig zorgen James vrienden zo nu en dan voor een klein beetje comic relief, want verder is het een boek met een constante spanning. Leugens die zich aan elkaar rijgen, geheimen die op springen staan, karakters die door plottwist uit elkaar gedreven worden, het draagt allemaal bij aan de wat duistere en benauwende sfeer van het boek. Maar het smaakt naar meer en gewaardeerd met ∗∗∗∗ (uitstekend).

Recensie van Jolien Dalenberg

Cassandra Clare Ketting van ijzer recensie

Ketting van ijzer

De laatste uren deel 2

 • Schrijfster± young (Verenigde Staten)
 • Soort boek: fantasyboek (15+ jaar)
 • Origineel: Chain of Iron (2021)
 • Nederlandse vertaling: Lia Bell
 • Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 • Verschijnt: 22 februari 2022
 • Omvang: 768 pagina’s
 • Uitgave: gebonden boek / paperback / ebook
 • Prijs: € 24,99 / € 34,99 / € 12,99
 • Boek bestellen bij: Bol / Libris
 • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van De Laatste uren deel 2

Na Ketting van goud van Cassandra Clare is er nu Ketting van ijzer: deel 2 van De laatste uren-serie die zich afspeelt in Clares immens populaire Schaduwjagerswereld.

Alles lijkt goed te gaan in Cordelia’s leven: ze is verloofd met James, ze woont in Londen met haar vrienden en ze ziet haar vader binnenkort weer. Ook heeft ze Cortana, een legendarisch zwaard, in haar bezit. Maar schijn bedriegt: de verloving is een list, ze kan het zwaard niet aanraken zonder zich te branden en er loopt een massamoordenaar rond die het gemunt heeft op de Schaduwjagers. Terwijl ze samen met haar vrienden jacht maakt op de moordenaar, ontdekt Cordelia dat iedereen een geheim met zich meedraagt. Wie kan ze nog vertrouwen?

Cassandra Clare is een van de populairste en best verkopende YA-auteurs ter wereld. Ze brak door met The Mortal Instruments (Kronieken van de Onderwereld). Wereldwijd zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Haar boeken zijn in meer dan 35 talen vertaald en ook succesvol verfilmd.

Bijpassende boeken en informatie