Chris Houtman De Veleda Trilogie Recensie

Chris Houtman De Veleda Trilogie recensie en informatie historische romans.

Chris Houtman De Veleda Trilogie Recensie

Deze serie bestaat uit drie boeken die gaan over de Bataafse opstand rond 69 nC. Min of meer vormt elk boek een afgerond geheel en mocht je een deel niet gelezen hebben, dan kan je het verhaal toch wel oppakken, maar dat is niet aan te raden.

De hoofdpersoon is de Friese Elfleda, een jonge vrouw, die al sinds haar kinderjaren opgeleid is om priesteres te worden. Ze wordt naar Rome gestuurd om kennis te maken met de Romeinse cultuur. Maar ook om te leren hoe de politiek daar in elkaar zit. In Rome ontmoet ze de oud-militair en schrijver Plinius, bekend in de historie als Plinius de Oude, die haar onder zijn hoede neemt. Ze komt terecht in de meedogenloze wereld rond de nukkige en wrede keizer Nero.

Ondertussen vecht haar vader aan de kant van de Romeinen in Brittannia tegen de opstandige koningin Boudicca. Elfleda heeft grote bewondering voor haar en reist naar de plek waar de koningin, die na enige successen op het slagveld het onderspit moet delven tegen de Romeinen. Ze wordt verslagen, waarna de Romeinen een bloedbad aanrichten.

Elfleda kon het bloedbad niet aanzien. Ze sprong op haar paard…met slechts een gedachte: redden wat er nog te redden viel. Het gevaar interesseerde Elfleda niet meer. Het wordt een overwinning of de dood, had ze Boudicca horen roepen. Als dit het lot was dat de goden voor haar in petto hadden, dan was dat maar zo…

Ze komt terecht bij een groep vrouwen en kinderen, gevlucht voor de wraak van de Romeinen in een kleine nederzetting. Wanneer die ook aangevallen wordt door een groep Romeinse hulptroepen, vechten de vrouwen met hooivorken en puntige takken uit alle macht.

…De cavaleristen die nog op de been waren, vormden een carré. In het midden stond Elfleda’s vader, die bevelen schreeuwde. Het was een kansloze strijd. Van alle kanten werden ze aangevallen met stenen, bijlen, knuppels, hooivorken en houten staken….Dit was precies zoals de Friese zieneres in haar angstvisioenen was onthuld: haar vader omringd door ontketende vrouwen….Machteloos zag Elfleda hoe Sextus (haar vader) om het leven werd gebracht…

Elfleda spreekt met de Germaanse zieneres Veleda en krijgt de opdracht ervoor te zorgen dat de Germaanse stammen in vrijheid kunnen leven. Ze gaat terug naar Rome, waar een strijd losbarst om het keizerschap. Na Nero volgen in één jaar vier keizers elkaar op, allen worden vermoord of plegen noodgedwongen zelfmoord. Na de burgeroorlog blijft Vespasianus als keizer uiteindelijk over. En die vecht op dat moment tegen de Joden. Elfleda had voorspeld dat dit zou gebeuren.

Elfleda ontmoet Julius en Claudius Civilus, de leiders van de Germaanse opstand. De cruciale vraag wordt of alle Romeinen uit de Germaanse streken verdreven moeten worden en geen onderdrukking meer plaats kan vinden door vreemde overheersers: de mening van Julius Civilis. Of een halve opstand om meer zeggenschap te krijgen onder leiding van de Romeinen, wat Elfleda’s denkbeeld is. Elfleda komt hierover in conflict met de Veleda, die hoog in een boom woont en als orakel geraadpleegd wordt.

Het eind van het verhaal is duidelijk. De Bataafse opstand wordt door de Romeinen met groot vertoon neergeslagen en Julius Civilis sneuvelt. Het lot van Elfleda is de verrassing die ik hier niet zal verraden.

Inkijk in het dagelijks leven

Chris Houtman is een geboren verteller. De drie vrij dikke boeken lees je achter elkaar uit. Ondertussen kom je veel te weten over het leven van de Friezen, de Germanen en de Romeinen. Hoe zag Rome eruit en hoeveel soldaten lagen er langs de limes. Hoe dachten de Romeinen over hun goden en geloofden ze er eigenlijk wel in hun bestaan. Hoe heetten de steden in die tijd en hoe nu. Houtman vertelt het door het verhaal heen.

De meeste personages uit het boek hebben werkelijk geleefd en aan hun leven wordt historisch gezien geen inbreuk gedaan. De auteur heeft degelijk onderzoek gedaan. Zijn bronnen van inspiratie worden achter in het boek met afbeeldingen weergegeven.

Veleda

De titel van de drie boeken zal de meeste lezers niet zo veel zeggen. Pas in het derde deel wijdt de auteur er een toelichting aan. De Romeinse schrijver Tacitus, noemt de Veleda in relatie tot de Bataafse opstand, die door haar gesteund werd. Ze is een Germaanse zieneres met de titel Veleda. Mysterieus en invloedrijk. Ze leeft in een boomhut langs de rivier de Lippe, in de buurt van Xanten.

Wie haar raadpleegde, zag haar niet, maar moest de wensen en offers vanonder de boom aanbieden.

De Veleda ging door het gebruik van kruiden in trans en gaf na verloop van tijd een vaak cryptisch antwoord.  In de drie boeken komen er twee voor. De eerste waar Elfleda goed mee kon opschieten en haar opvolger waar ze mee botste. Eigenlijk was Elfelda bestemd voor de Veleda, maar de goden hadden anders beschikt.

Chris Houtman

Chris Houtman verhuisde na de middelbare school naar Amsterdam, waar hij deel ging uitmaken van het Lage Landen Cabaret dat in 1977 het Cameretten-cabaretfestival won. In de periode 1980-1985 was hij werkzaam bij theater De Engelenbak in Amsterdam en organiseerde daar het wekelijks programma De Open Bak. In 1985 had hij de artistieke leiding over het Brederode Festival, een massaal levende geschiedenisevent waaraan werd meegewerkt door 600 acteurs. Daarna werkte hij enkele jaren voor de KRO Radio en Televisie, alwaar hij programma’s maakte als Het Egmond Complex en Lekker Weg. Vervolgens stapte hij over naar IDTV, waar hij als scenarioschrijver/regisseur verantwoordelijk was voor spraakmakende BNN programma’s als Finals en Cut!.  Bij IDTV heeft hij als conceptontwikkelaar en eindredacteur aan de basis gestaan van vele programma’s, zoals Taxi (NCRV) en Surinamers zijn beter dan Marokkanen (NPS).

Vanaf 2005 was Houtman werkzaam als freelance televisiemaker. Voor AT5/NPS werkte hij mee aan de serie West Side. Verder regisseerde en (co)produceerde hij de RTL 4 serie De medisch Specialist en Holland Aan Zee. Daarnaast ontplooide hij ook activiteiten als toneelschrijver. Hij schreef en regisseerde de vrije productie Overgang die in 2005 en 2006 in tal van Nederlandse schouwburgen te zien was. In 2006 richtte hij de Theaterwerkplaats Bergen op, waar hij een aantal historische locatieprojecten maakte, zoals Het Mirakel van Bergen, Oorlog aan Zee, Baduhenna, Verdwaald verleden en Flower Power. Voorts was hij betrokken bij de drie Justerland-festivals die plaatsvonden in de zomers van 2011, 2012 en 2013.

Sinds 2016 legt hij zich volledig toe op zijn schrijverschap. In november 2017 verscheen zijn eerste thriller Akte van berouw, die in 2018 werd genomineerd voor de shortlist van de Gouden Strop en later dat jaar werd bekroond met de Hebban Thrillerprijs. In 2018 volgden twee nieuwe thrillers: Het negende gebod, in 2019 eveneens genomineerd voor de Gouden Strop, en Getal van het beest, evenals de eerste twee titels bekroond in de Vrij Nederland thrillergids met 4 sterren. In juni 2019 verscheen Houtmans eerste historische werk, Het geheim van de goudenregen, een jeugdboek over het leven van Elizabeth Blossom, de in 1620 in Leiden geboren stammoeder van oud-president Obama. En recent de trilogie Veleda.

Stijl van de trilogie

Door de manier van schrijven met veel korte hoofdstukken die zich steeds op andere locaties afspelen, lezen de boeken uitermate vlot en voelt de lezer de spanning in een historische omgeving.

De karakters van de meeste personages zijn goed uitgewerkt en niet te voorspelbaar. Elfleda heeft de hoofdrol en de lezer volgt haar in haar avonturen door het Europa van toen. Zij wordt bijgestaan door de historische Plinius de Oudere, een oud-militair uit het Romeinse leger en op latere leeftijd wetenschapper en schrijver. Zijn bekendste werk is Naturalis Historia, (kennis van de natuur). Een deel van zijn werken is bewaard gebleven. De dialogen zijn uit onze tijd. Logisch want we kunnen niet weten hoe er vroeger met elkaar gepraat werd. Dat geeft enerzijds een vertrouwd gevoel. Elfleda en de anderen staan hierdoor dicht bij de lezer, anderzijds wat vreemd in een antieke wereld.

Zo komt de lezer regelmatig de uitroep tegen: waar ben je in godesnaam mee bezig?

Grapje van de auteur

Elfleda, die van Plinius lezen en schrijven geleerd heeft, probeert haar Friese moedertaal te noteren met klanken die in het latijn bekend zijn.

Ze concentreert zich op de werkwoorden. De uitgang en noteerde ze als ‘an’ hebben werd dus hebban. Maar ook de stomme klinkers aan het eind van een woord rondde ze af met een zwakke a-klank…Daarna probeerde ze de beginregel van een traditioneel liefdesliedje van haar stam op te schrijven: Hebban olla vogela nestaz bagunnan…   

Vlotte en sfeervolle historische trilogie uit de tijd van de Bataafse opstand, waarin historische figuren ook een belangrijke rol spelen. Boeiend en spannend geschreven De lezer zal veel opsteken van het dagelijks leven die is gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Recensie van Jos van Raan

De Veleda erfenis

Veleda trilogie deel 3

 • Chris Houtman De Veleda erfenis RecensieSchrijver: Chris Houtman (Nederland)
 • Soort boek: historische roman
 • Uitgever: Xander Uitgevers
 • Verschijnt: 24 februari 2021
 • Omvang: 480 pagina’s
 • Uitgave: Paperback 
 • Inhoud roman: De Veleda-erfenis is het nieuwe deel in de Veleda-trilogie, waarin het verhaal van Elfleda, Plinius, Julius Civilis en natuurlijk de Veleda tot een grootse apotheose komt. De Bataafse Opstand tegen Rome kantelt en Elfleda begint te beseffen dat het bijna onmogelijk is om de strijd nog te winnen. Als de Veleda in de boeien dreigt te worden geslagen om in de straten van Rome de ceremoniële wurgdood te ondergaan, neemt Elfleda een gedenkwaardig besluit…lees verder >

De Veleda vloek

 • Schrijver: Chris Houtman (Nederland)
 • Chris Houtman De Veleda vloek RecensieSoort boek: historische roman
 • Uitgever: Xander Uitgevers
 • Verschijnt: 29 september 2020
 • Omvang: 460 pagina’s
 • Uitgave: Paperback
 • Inhoud boek: Twee jaar na de grote stadsbrand van Rome keert Elfleda in het geheim terug naar de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De Germaanse zieneres Veleda heeft haar een belangrijke opdracht gegeven: zorgen dat alle noordelijke stammen in vrijheid kunnen leven. Als keizer Nero vertrekt voor een lange reis door Griekenland en generaal Vespasianus naar Judea wordt gestuurd, beseft Elfleda dat ze haar kans moet grijpen…lees verder >

De Veleda voorspelling

 • Schrijver: Chris Houtman (Nederland)
 • Chris Houtman De Veleda Trilogie RecensieSoort boek: historische roman
 • Uitgever: Xander Uitgevers
 • Verschijnt: 18 november 2019
 • Omvang: 479 pagina’s
 • Uitgave: paperback / ebook
 • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
 • Inhoud roman: De Friese Elfleda wordt op haar zeventiende naar Rome gestuurd voor een klassieke opvoeding aan het hof. Niemand weet echter dat ze daar is met een missie: Elfleda is een spion en moet de Romeinse machtspolitiek proberen te doorgronden. De Veleda, de opperpriesteres, wil een manier vinden om de opmars van de Romeinen een halt toe te roepen. Maar Rome in de eerste eeuw na Christus is een meedogenloze plek: de Romeinen zijn een wreed en machtig volk, die de hele wereld lijken te veroveren…lees verder >

 

Bijpassende boeken en informatie