Juan Gabriel Vasquez De vorm van ruines

Juan Gabriel Vásquez - De vorm van ruïnes Recensie en informatie

Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes Recensie en informatie
In april 2017 verschijnt de nieuwe roman van de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Signatuur. Op deze pagina zijn de Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes recensie en informatie opgenomen.

JUAN GABRIEL VÁSQUEZ – DE VORM VAN RUÏNES INFORMATIE
– Titel: De vorm van ruïnes
– Schrijver: Juan Gabriel Vásquez (Colombia)
– Soort boek: sociale roman
– Origineel: La forma de las ruinas
– Nederlandse vertaling:
– Uitgever: Signatuur
– Verschijnt: 8 maart 2017
– Omvang: 560 pagina’s
– Uitgave: Paperback / Ebook
– Prijs: € 24,99 / € 14,99
– Oordeel redactie: ++++ (uitstekend) Theo Jordaan
…Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes Recensie
De nieuwe roman van de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes kun je gerust een uitdaging voor de lezer noemen. Allereerst is er de omvang van de roman, ruim 500 pagina’s en ten tweede het onderwerp en ten derde de opbouw van het boek. Een aantal jaren geleden is Juan Gabriel Vásquez teruggekeerd in zijn vaderland Colombia na ruime tijd in verschillende Europese landen te hebben gewoond. Hierdoor werd Juan Gabriel Vásquez weer geconfronteerd met de gewelddadigheid van de Colombiaanse maatschappij en rees bij hem de vraag waardoor deze ontstaan is. De roman De vorm van ruïnes is een onderzoek naar het ontstaan van de deze gewelddadigheid.

Fascinerend onderzoek naar de oorsprong van de Colombiaanse gewelddadigheid
Centraal in het de roman staat de moord op twee Colombiaanse politieke leiders die het verschil zouden hebben kunnen maken. Generaal Rafael Uribe Uribe werd in 1914 vermoord en de liberale politicus Jorge Eliécer Gaitán waarop in 1948 een aanslag werd gepleegd. Vooral de moord op Jorge Eliécer Gaitán op 9 april 1948 zorgde ervoor dat er in Colombia een periode van geweld uitbrak die leidde tot een burgeroorlog in de jaren vijftig van de vorige eeuw en een strijd met de guerrillabeweging FARC die pas in de afgelopen jaren tot een einde lijkt te zijn gekomen. Wat Juan Gabriel Vásquez in de De vorm van ruïnes is een uitputtend onderzoek doen naar beide moorden en vooral naar de effecten die beide dramatische gebeurtenissen hebben voor Colombianen tot op de dag van vandaag.

Persoonlijke verhalen en historisch onderzoek op een meesterlijke wijze verweven
De vorm van ruïnes is een breed uitwaaierende roman waarin autobiografische verhalen worden afgewisseld met historische verslagen en onderzoek. Juan Gabriel Vásquez doet geen enkele poging om de lezer te behagen. Het uithoudingsvermogen van de lezer wordt behoorlijk op de proef gesteld doordat hij veel tijd neemt om de verhalen te vertellen. Desondanks blijft de roman fascineren. De thrillerelementen en de stijl waarin Juan Gabriel Vásquez de roman heeft geschreven zorgen ervoor dat je toch wil blijven doorlezen. Alhoewel dit misschien niet voor iedereen geldt. Uiteindelijk wordt de lezer die doorleest rijkelijk beloond. Het laatste gedeelte van de roman waarin de moord op Gaitán centraal staat is niet minder dan briljant te noemen. Al met al is De vorm van ruïnes een uitstekende roman waarin echo’s doorklinken van het eerdere werk van de Colombiaanse schrijver. Wellicht had de roman misschien iets korter had gemogen om aan kracht te winnen. Desondanks heeft Juan Gabriel Vásquez de persoonlijke verhalen en het historisch onderzoek op een meesterlijke wijze tot één geheel weten te smeden. Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes wordt beoordeeld met ++++ (uitstekend).

Inhoud Juan Gabriel Vásquez – De vorm van ruïnes

Juan Gabriel Vásquez besluit na jaren terug te keren naar Colombia. Al die tijd had hij zijn vaderland ontzien, de chaos en terreur achter zich gelaten. Maar bij terugkomst merkt hij dat Columbia’s verleden springlevend is. Hij wordt geconfronteerd met allerlei samenzweringstheorieën rond de moord op Jorge Eliécer Gaitán in 1948, die het startschot was voor jaren van onrust en geweld en waarvan het motief altijd een vraagteken is gebleven. Vásquez verdiept zicht in dit keerpunt van de Colombiaanse geschiedenis. Want die moord begrijpen is niet alleen Colombia vandaag begrijpen, maar ook zijn eigen lot en dat van zijn kinderen.

Bijpassende Boeken en Informatie
– Colombiaanse Schrijvers Schrijfsters Boeken en Informatie
– Nieuwe Boeken April 2017