Daniël Boissevain – Het magische kind

Daniël Boissevain Het magische kind. Op 1 november 2023 verschijnt bij Uitgeverij Pluim het boek van Daniël Boissevain over zijn jeugd in Ruigoord. Op deze pagina zijn de recensie en informatie van de redactie over de inhoud van het boek over opgroeien in Ruigoord te lezen. Bovendien besteden we aandacht aan boekbesprekingen van anderen.

Daniël Boissevain Het magische kind recensie en informatie

Daniël Boissevain is op 29 juni 1969 geboren in Amsterdam. Zijn vader is de beeldend kunstenaar en theatermaker Guus Boissevain en zijn moeder Margrit van der Linden. Op jonge leeftijd reisde hij rond met het theatergezelschap van zijn ouders. Later vestigde ze zich in vrijplaats Ruigoord.

Nadat Daniel Boissevain de Amsterdamse Toneelschool doorliep speelde hij een flink aantal rollen in de film, televisie en in het theater. Zijn bekendste rol is waarschijnlijk die van Johnny Meeuwse in zowel de films als tv-serie All Stars. Zijn eerste boek over zijn ervaringen en herinneringen aan het leven Ruigoord verschijnt in oktober 2023 bij Uitgeverij Pluim.

Ruigoord is een voormalig eiland en later dorpje ten oosten van Amsterdam waarvan vanaf 1839 mensen woonden. Nadat het Houtrak werd ingepolderd in 1873 voor de aanleg van het Noordzeekanaal was het geen eiland meer. In 1964 kreeg het gebied een havenbestemming met de bedoeling dat de bewoners zouden vertrekken. Bovendien werd de grond van de eigenaren gekocht. Enkele bewoners werkten niet mee aan de plannen en bleven er wonen. Vanaf 1972 werd een deel van Ruigoord gekraakt door een aantal kunstenaars. Op 24 juli 1973 kwamen de machines om het dorp plat te gooien, wat mislukt en nog dezelfde dag werd de sloop vergunning ingetrokken en konden de bewoners en krakers er blijven wonen, zij het met de nodig conflicten onderling.

Uiteindelijk werden de plannen voor de aanleg van de Afrikahaven in 1997 opnieuw uit de kast gehaald. De bewoners vochten deze beslissing aan tot aan Europees Gerechtshof in Luxemburg. Echter voordat hier een uitslag over was, kwamen de machine om de eerste werkzaamheden te verrichten. Actiegroep GroenFront verzette zich hevig en maakte overal blokkades om de sloop te bemoeilijken. Desondanks werd het terrein ontruimd. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad in 2000 om Ruigoord niet helemaal te slopen en een groot deel van het intact te houden.

Daniël Boissevain is een van de kinderen die opgroeide in Ruigoord. In zijn eerste boek beschrijft hij hoe het was om als kind van twee behoorlijk vrijgevochten hippieouders op te groeien in deze bijzondere omgeving. Over de vrijheid die hij ervoer, maar tegelijkertijd ook over beperkingen die zo’n onorthodoxe opvoeding met zich meebracht. Over de reizen die hij maakte met een hippie dubbeldekker door India.

Op een prettige wijze is Daniël Boissevain erin geslaagd zijn jeugdherinneringen op schrijven. Zowel de voordelen als de nadelen van zijn anarchistische jeugd brengt hij over het voetlicht. En dat ook in deze omgeving de traditionele patriarchale verhoudingen tussen vrouwen en mannen nog alom aanwezig waren. Het is een liefdevol verslag geworden van een bijzondere jeugd, in een prettige stijl opgeschreven. Gewaardeerd met ∗∗∗ (zeer goed).

Daniël Boissevain Het magische kind recensie

Het magische kind

Mijn jeugd in Ruigoord

  • Auteur: Daniël Boissevain (Nederland)
  • Soort boek: autobiografisch boek, memoir
  • Uitgever: Uitgeverij Pluim
  • Verschijnt: 1 november 2023
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Uitgave: paperback / ebook
  • Prijs: € 21,99 / € 12,99
  • Boek bestellen bij: Bol / Libris
  • Waardering redactie: ∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van het boek over opgroeien in Ruigoord van Daniël Boissevain

Een groep vrijbuiters kraakt eind jaren zestig een dorpje vlak bij Amsterdam, Ruigoord. Ze hebben zich ontworsteld aan het truttige bestaan van hun ouders en verzetten zich tegen alles wat burgerlijk is. Daniël groeit op als stiefzoon van de artistiek leider van de groep. Wanneer er een bus aan het dorp wordt geschonken, besluiten ze over land naar China te reizen.

Het magische kind neemt de lezer mee naar Daniëls jeugd, op reis met de bus tussen volwassenen, spelend in de shows die op straat worden gegeven, thuis in Ruigoord met zijn afwezige vader die in een huwelijkscrisis zit, op school waar hij wordt gepest en weer mee op reis door India. Nooit is er rust in zijn chaotische omgeving. Wat betekent het voor een kind als ouders bezig zijn met hun vrijheid?

Als een speelbal rolt hij mee, tot hij een drastische beslissing neemt.

Bijpassende boeken en informatie