De schilders van Limburg

De schilders van Limburg recensie en informatie over de inhoud van het kunstboek geschreven door Ad Himmelreich. Op 12 april 2022 verschijnt bij uitgeverij WBOOKS een nieuw deel in de reeks Kunstenaarskolonies en kunststromingen in Nederland, deze keer staan de schilders van Limburg centraal.

De schilders van Limburg recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op de pagina de recensie en waardering vinden van het kunstboek De schilders van Limburg. Het boek is geschreven door Ad Himmelreich. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van dit nieuwe deel in de reeks Kunstenaarskolonies in Nederland, deze keer over Limburg.

De schilders van Limburg Boek Recensie

De schilders van Limburg

  • Schrijver: Ad Himmelreich (Nederland)
  • Soort boek: kunstboek
  • Uitgever: WBOOKS
  • Verschijnt: 12 april 2022
  • Omvang: 240 pagina’s
  • Prijs: € 24,95
  • Uitgave: gebonden boek
  • Waardering redactie∗∗∗∗ (uitstekend)
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol

Flaptekst van het boek van Ad Himmelreich over de schilders van Limburg

Glooiende heuvels, kastelen en carréboerderijen, blaasmuziek en katholieke volksverhalen. Lang gold het arcadische van Limburg als leidraad voor de kunst uit de regio. Maar weinig mensen weten hoezeer het gebied juist dankzij kunstenaars die identiteit heeft opgebouwd. En hoezeer die identiteit ook dankzij Limburgse kunstenaars de provincie weer voorbij is gegroeid.

Vanaf 1860 kregen katholieken de vrijheid om aan kerken te bouwen. Ongeveer tegelijkertijd werd het spoorwegnet uitgebreid naar Zuid-Limburg en werden de Staatsmijnen opgericht. Nu Limburg beter te bereiken was, kwamen Noord-Nederlandse landschapsschilders af op het pastorale palet van het Zuid-Limburgse heuvellandschap — lang was Limburg een exotische inspiratiebron voor schilders uit de andere provincies.

Limburgse kunstenaars opereerden juist binnenshuis — zij werkten aan neogotische bouwwerken, kerken en openbare gebouwen met allure. Absoluut hoogtepunt was het door de Roermondse architect Pierre Cuypers ontworpen Rijksmuseum in Amsterdam. Het succes van de Limburgse bouwwijze zorgde voor een grote vraag naar kerkgebouwen en kerkdecoratie en creëerde daardoor talloze ateliers en werkplaatsen in midden-Limburg waar glas-in-lood werd gezet, hout werd gesneden en boeken werden gebonden. Dan treden ook de Limburgse schilders naar buiten — met een bijzondere mengeling van enerzijds de moderniteit van een industriële samenleving en anderzijds het ‘typisch’ Limburgse Arcadië.

De schilders van Limburg is een bloemlezing. Een keuze uit het rijke aanbod van Limburgse en door Limburg geïnspireerde kunstenaars: van schilders uit de Haagse tot de Limburgse school, wand- en glasschilders, expressionisten en realisten, traditionalisten en vernieuwers. Het boek biedt een kleurrijke kijk op een veelzijdige en verrassende kunstwereld.

Bijpassende boeken en informatie