Donald Niedekker – Zo zie je alles ∗∗∗∗

Donald Niedekker – Zo zie je alles recensie en informatie over de inhoud van de roman. Op 15 augustus 2019 verschijnt bij Uitgeverij Koppernik de nieuwe roman van Donald Niedekker.

Donald Niedekker – Zo zie je alles Recensie en Informatie

Donald Niedekker is zo’n Nederlandse schrijver die regelmatig geprezen is, maar nog geen groot lezerpubliek gevonden lijkt te hebben. Wellicht is het een auteur voor fijnproevers. Toch die je hem met die omschrijving tekort. Met zijn bijzondere verbeelding en prachtige stijl verdient hij een veel grotere schare lezers die zijn boeken lezen. En met een beetje geluk, gaat die lukken met deze uitzonderlijke nieuwe roman.

Het verhaal van Zo zie je alles is vrij eenvoudig. De verteller van de roman is een man die als potloodslijper werkzaam is bij de Groningse vestiging van woonwarenhuis IKEA. Hij heeft nog een paar maanden te gaan voordat hij met pensioen gaat. Naast zijn werk is het een gepassioneerd bouwer van maquettes. Vele tientallen, zo niet honderden heeft hij in zijn leven gemaakt.

Richtte hij zich in eerste instantie op bijzonder historische momenten die hij in zijn maquettes probeerde te vangen, inmiddels ligt zijn focus op het vastleggen van schijnbaar gewonen momenten in alledaagse situaties waarbij hij oog heeft voor alle details. Als afscheidscadeau is hij aan het werk om een maquette te maken van de IKEA waar hij werkzaam is.

Donald Niedekker Zo zie je alles Recensie

We volgen de man tijdens een zondag en maandagochtend in zijn leven. Nog steeds woonachtig op de boerderij van zijn ouders die inmiddels overleden zijn, mijmert de verteller over zijn maquettes, zijn leven en reflecteert hij op het Friese platteland waar hij woonachtig is. Met een verbeeldingskracht neemt Donald Niedekker ons op overtuigende wijze mee in de rijke denkwereld van zijn verteller. Steeds meer lijken realiteit en fantasie in elkaar over te lopen.

Fascinerende, hypnotiserende roman die getuigt van een grote verbeeldingskracht

Niedekker heeft een zeer fascinerende, bijna hypnostiserende roman geschreven die getuigt van een rijke verbeeldingskracht en een groot schrijverstalent. Een roman die het verdient om een groot lezerspubliek te krijgen. Bovendien verdient de kleine uitgeverij Koppernik veel lof voor het redelijk bescheiden maar kwalitatief zeer hoogwaardige fonds dat ze opgebouwt heeft. Zo zie je alles is een bijzondere roman die de redactie met ∗∗∗∗ (uitstekend) waardeert.

Recensie van Theo Jordaan

Zo zie je alles

  • Schrijver: Donald Niedekker (Nederland)
  • Soort boek: psychologische roman
  • Uitgever: Koppernik
  • Verschijnt: 15 augustus 2019
  • Omvang: 152 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗ (uitstekend)

Flaptekst van het boek

Al dertig jaar slijpt de verteller van Zo zie je alles in een Ikeavestiging dagelijks drieduizend potloodjes. Nu hij voor zijn pensioen staat bouwt hij als afscheid voor zijn collega’s een maquette van de vestiging in Groningen. Een kolfje naar zijn hand. In de deel van zijn Friese boerderij heeft hij immers in zijn vrije tijd alles op schaal gevangen: historiestukken, mytische taferelen, alledaagse voorvallen, treinromantiek, operascènes.

Zo zie je alles toont een zondag uit het leven van de potloodslijper. Een zondag zoals alle zondagen voor hem de afgelopen dertig jaar zijn verstreken, met zijn tangetjes, pincet en lijmpot achter de werktafel. En ’s avonds op de dijk uitkijkend over de Waddenzee.
De volgende ochtend brengt de Ikea in minituur hem echter op het spoor van een mogelijke aanslag. Werkelijkheid? De 1:87 fantasie van een modelbouwer? Paniek op dwergofrmaat ofreële dreigen? Zijn we zelf zetstukken in een modellandschap geworden?

Bijpassende Boeken en Informatie