Dorothée Albers Zeemansgraf voor een kort verhaal Recensie

Dorothée Albers Zeemansgraf voor een kort verhaal Recensie Waardering en Informatie. De debuutroman van de Nederlandse schrijfster Dorothée Albers Zeemansgraf voor een kort verhaal is begin september verschenen bij Uitgeverij Cossee.

Dorothée Albers Zeemansgraf voor een kort verhaal Recensie

Dorothée Albers Zeemansgraf voor een kort verhaal Recensie

Een geslaagde en mooie debuutroman, zeker het lezen waard, schreef Dorothée Albers met Zeemansgraf voor een kort verhaal. Een vlot lezend, mooi geschreven en rakend verhaal over drie generaties van musici, over verschillende muziekstijlen en instrumenten en mèt als bonus een playlist van alle muziek die in het boek voorkomt! Heerlijk!

De muziek staat altijd op nummer één en vraagt grote offers

De roman is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over Jet, een beginnend concertpianiste die uit een streng kerkelijk milieu komt. Als zij zwanger wordt van Zev, een Joodse cellist, wordt ze door haar ouders naar een klooster gestuurd en daar wordt het kind haar direct na de bevalling ontnomen. Jet krijgt weliswaar een mooie carrière als pianiste en trouwt met een vroegere dorpsgenoot die haar op handen draagt. Altijd blijft zij zich afvragen wat er van haar kindje is geworden. Deel 2 gaat over de zoon van Jet; Jurre. Hij blijkt in een boerengezin in Noord Nederland terecht te zijn gekomen – zijn muziek is daar een vreemde eend in de bijt. Jurre kan niet anders dan kiezen voor de saxofoon, het is zijn leven, zelfs al houdt dat aanvankelijk een breuk met zijn stiefvader in. Jurre gaat op zoek naar informatie over zijn echte moeder. Aangeland in deel 3 maken we kennis met Fine, de dochter van Jurre. Zij kiest weer heel bewust voor klassieke muziek en wil violiste worden, ondanks enorme podium-angst die haar keer op keer overvalt.

Een geslaagde muziekroman met veel lading

Zeemansgraf voor een kort verhaal is roman met veel lading, ooral omdat het nooit tot een ontmoeting tussen Jet en haar zoon komt of tussen Jurre en zijn vader Zev. Waarom niet, is iets wat mij het hele boek heeft bezig gehouden. En als het tot een ontmoeting was gekomen, was het leven van alle drie de hoofdpersonen dan anders geweest? Zouden ze steun aan elkaar gehad hebben? Zouden ze begrip bij elkaar hebben gevonden voor de keuzes die ze maken in het leven? Centraal thema in het boek is de grote zuigkracht van de muziek voor deze getalenteerde musici – de muziek staat eigenlijk altijd op nummer één  in hun leven en de muziek vraagt offers. Ik werd meegesleurd in het leven van deze drie musici, geboeid door de vreemde afstand die door de hele roman heen blijft bestaan, omdat ze elkaar nooit ontmoeten. Een boek die ik zeker zou aanraden, vooral aan mensen die van muziek houden! Dorothée Albers – Zeemansgraf voor een kort verhaal is gewaardeerd met ★★★★★ (zeer goed).

Recensie van Monique van der Hoeven

Dorothée Albers – Zeemansgraf voor een kort verhaal

  • Titel: Zeemansgraf voor een kort verhaal
  • Schrijfster: Dorothée Albers (Nederland)
  • Soort boek: psychologische muziekroman, debuutroman
  • Uitgever: Cossee
  • Verschenen: september 2018
  • Omvang: 283 pagina’s
  • Uitgave: Paperback
  • Waardering: ★★★★★ (zeer goed) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie