Elizabeth Jane Howard Cazalets Deel 3 Verwarring Recensie

Elizabeth Jane Howard Cazalets Deel 3 Verwarring Recensie Waardering en Informatie. In mei 2018 is Cazalets deel 3 Verwarring van de Engelse schrijfster Elizabeth Jane Howard verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Op deze pagina kun je de Elizabeth Jane Howard Cazalets Deel 3 Verwarring recensie waardering en informatie over de inhoud van de roman lezen.

Elizabeth Jane Howard Cazalets Deel 3 Verwarring Recensie

 

Elizabeth Jane Howard Cazalets Deel 3 Verwarring Recensie

En dan is ook deel 3 van de Cazalets Kronieken in het Nederlands vertaald! Verwarring, onderdeel van de 4-delige serie van de Cazalet-Kronieken, werd geschreven door de getalenteerde Britse schrijfster Elizabeth Jane Howell. Howell brengt met prachtige, uitgebreide beschrijvingen een hele familie in het post-Victoriaanse Engeland tot leven brengt. De boekenserie, die in totaal 4 delen beslaat, is autobiografisch, en gebaseerd op Howell’s eigen, welgestelde familie. Ze begon in 1982 aan dit uitgebreide werk. Het vijfde deel schreef ze op haar 90ste, een jaar voor haar dood in 2014. Het verhaal verscheen ook als dramaserie bij de BBC. Ook dit deel van de serie start met een inleiding, voor de lezer die de eerste twee delen niet heeft gelezen – of voor wie het al langer geleden las. Het is handig om weer even ingeleid te worden in de familie-relaties.

Een vloeiend organisch familieverhaal

Verwarring  speelt zich af in de jaren 1942 – 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Polly’s moeder Sybil, de vrouw van Hugh, is net overleden en Polly is haar spullen aan het uitzoeken. Er wordt gesproken over de dood – die met het overlijden van Sybil ineens heel dicht bij komt voor de Cazalets. Ook de dood is een onderwerp waarover door de volwassenen niet gesproken wordt en al zeker niet tegen de kinderen. Net als in de vorige twee delen, neemt Howard ons moeiteloos mee van het ene personage naar het andere, dwars door de generaties en de lagen van afkomst heen. Ik blijf het een ingenieuze manier van schrijven vinden, waardoor er een een vloeiend en organisch verhaal ontstaat. De jongere generatie komt veel aan het woord, Polly en Clary, die door de oorlog misschien wel erg snel volwassen moeten worden. Ze zijn nu 17 jaar oud. Er ontstaat een verliefdheid van de beide dames op Archie, de vriend van Clary’s vader. Rupert zelf is nog altijd niet uit de oorlog teruggekeerd, er is ook niets van hem vernomen. Clary doet een verrassend geemancipeerde uitspraak: “Het gáát er om, dat als vrouwen even verantwoordelijk waren voor oorlogen, dat die er waarschijnlijk niet zouden zijn”. We lezen ook weer een poosje mee in het dagboek van Clary. Clary voelt zich niet damesachtig of mooi vergeleken bij Polly.

Dwars door generaties, rangen en standen, boeiend van begin tot eind

Louise gaat trouwen met Michael Hadleigh – aan de buitenkant lijkt dit een droomhuwelijk, maar Louise is uiteindelijk dood-ongelukkig met haar schoonfamilie en vereenzaamt. Ze krijgt al snel een kind. Villy mist Sybel meer dan ze had gedacht – ook zij voelt zich eenzaam in Home Place. Rachel realiseert zich, dat de steeds groeiende groep ouderen op Home Palace er op een bepaald moment niet meer zal zijn. Archie gaat steeds meer de rol van vertrouwenspersoon innemen bij alle familieleden. Archie neemt zich voor Rupert, als die niet meer terug komt uit de oorlog, zoveel mogelijk te vervangen. Regelmatig vragen ze zich allemaal af, hoe hun leven geweest zou zijn zonder de oorlog. Ik vind de personages in dit deel menselijker uit de verf komen, dan in voorgaande delen – vermoedelijk komt dat doordat de vele strenge omgangsregels veel minder nauw in acht worden genomen door de oorlog en de familieleden zich meer realiseren dat het leven eindig is en er dus meer van maken. Het is ook de kracht van de boeken van Howell dat we zijdelings meegenomen worden in de geschiedenis van Engeland voor, in en na de oorlog. Ik kijk weer heel erg uit naar de vertaling van het volgende deel, het deel dat zich afspeelt na de Tweede Wereldoorlog. Elizabeth Jane Howard Cazalets Deel 3 Verwarring is gewaardeerd met ★★★ (uitstekend).

Recensie van Monique van der Hoeven

Elizabeth Jane Howard – Cazalets Deel 3 Verwarring

 • Titel: Cazalets Deel 3 Verwarring
 • Schrijfster: Elizabeth Jane Howard (Engeland)
 • Soort boek: familieroman, historische roman
 • Origineel: Confusion (1993)
 • Nederlandse vertaling: Inge Kok
 • Uitgever: Atlas Contact
 • Verschenen: mei 2018
 • Omvang: 490 pagina’s
 • Uitgave: Paperback / Ebook
 • Prijs: € 24,99 / € 12,99
 • Waardering★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven

Bijpassende Boeken en Informatie