Eric de Munck – Typisch Carlo & Irene boek

Eric de Munck Typisch Carlo & Irene boek recensie en informatie over de inhoud. Op 5 november 2021 verschijnt bij Noblesse Uitgevers het boek over het tv-duo Carlo Boszhard en Irene Moors, geschreven door Eric de Munck.

Eric de Munck Typisch Carlo & Irene boek recensie en informatie

Als de redactie het boek leest, kun je op deze pagina de recensie en waardering vinden van Typisch Carlo & Irene, 30 jaar een duo. Het boek is geschreven door Eric de Munck. Daarnaast zijn hier gegevens van de uitgave en bestelmogelijkheden opgenomen. Bovendien kun je op deze pagina informatie lezen over de inhoud van het boek over het populaire televisie duo Carlo & Irene, geschreven door Eric de Munck.

Carlo en Irene staan voor jeugdsentiment, het zondagmiddaggevoel en hysterische persiflages

Het televisie duo met de meeste chemie éver… Dat is toch wel Carlo en Irene. Zet deze twee aan een tafel en laat ze “los”, dan komt het hoe dan ook goed. Wat zij met elkaar hebben, dat kun je niet spelen of nadoen, dat is iets ongrijpbaars, iets om te koesteren (geef die twee weer een programma!). Meer dan terecht dat er een boek is gemaakt over dit legendarische tweetal dat na 30 jaar nu even geen project meer samen zal gaan doen. Terecht, omdat Carlo en Irene staan voor jeugdsentiment, het zondagmiddaggevoel en hysterische persiflages.

Het leest als een uitgebreid interview, met Carlo en Irene zelf aan het woord

Typisch Carlo en Irene begint met een brief aan elkaar, waarin ze uitleggen “hoe het toch allemaal zo gekomen is”. En vanaf dan word je als lezer meegenomen in min of meer chronologische volgorde door de tijd. Het leuke is, dat het leest als een uitgebreid interview, met Carlo en Irene zelf aan het woord. Dit wordt aangevuld met verhalen van mensen die nauw met ze hebben samen gewerkt. Denk aan Bert van der Veer, Daphny Muriloff en degene die al jaren verantwoordelijk is voor make up en grime: Barbara van Munster. Zij weten ieder vanuit hun eigen oogpunt een ander lichtje te schijnen op het iconische stel. Je ziet nog beter hoe vaak ze nieuw terrein hebben ontgonnen; eerst door de kindertelevisie naar een compleet nieuw en ongekend niveau te trekken, daarna de zondagmiddag voor altijd te veranderen en tot slot met de TV Kantine een nieuwe televisiehit te creëren. Dat dit niet één lange, gladde weg was, wordt ook duidelijk, maar buiten dat is het vooral een vrolijk, plezierig boek.

Feest der herkenning dat het nostalgische gevoel goed weet over te brengen

Dat gevoel van een grote familie (of buren – Telekids), waarbij het werken aan een programma soms meer een levensstijl lijkt te worden dan alleen maar werk, weet het boek mooi te vangen. Persoonlijk had ik het leuk gevonden om nóg meer anekdotes te lezen. Voor de liefhebbers die Carlo en Irene op de voet volgen, staat er wellicht weinig nieuws in. De seizoenen van de TV Kantine worden in vogelvlucht uitgebeeld door foto’s van alle typetjes. Waarschijnlijk voor de liefhebbers een feest der herkenning. Zelf kijk ik het liefst “gewoon” naar Carlo en Irene zelf. Dit boek is dankzij de persoonlijke verhalen (wat er van mij dus nog véél meer hadden mogen zijn) en de enorme hoeveelheid foto’s een feest der herkenning en weet dat nostalgische gevoel goed over te brengen. Een zeer geslaagd verhaal! Gewaardeerd met ∗∗∗∗∗ (zeer goed).

Recensie van Jolien Dalenberg

Eric de Munck Typisch Carlo & Irene boek Recensie

Typisch Carlo & Irene

30 jaar een duo

  • Schrijver: Eric de Munck (Nederland)
  • Soort boek: portret, boek over televisie
  • Uitgever: Noblesse Uitgevers
  • Verschijnt: 5 november 2021
  • Omvang:
  • Prijs: € 25 – € 30
  • Uitgave: paperback
  • Boek bestellen bij: Boekhandel / Bol
  • Waardering redactie: ∗∗∗∗∗ (zeer goed)

Flaptekst van het boek over Carlo Boszhard en Irene Moors

In Typisch Carlo & Irene nemen Carlo Boszhard en Irene Moors je mee door hun gezamenlijke televisiecarrière aan de hand van hun meest baanbrekende en geliefde typetjes. Het eigen verhaal van twee iconische jeugdhelden die na al die tijd nog steeds 2 maar toch 1 zijn.

In december 2021 zijn Carlo en Irene dertig jaar een duo. Carlo Boszhard ging in 1991 de grote studioshow Hitbingo presenteren, maar werd in die tijd als ‘beschadigd tv-talent’ gezien en daarom moest van Joop van den Ende ‘dat Irene Moors-meisje erbij’. De twee werden al na een jaar vervangen, maar nadat Carlo op zijn knieën bij de programmadirectie van RTL smeekte om Telekids samen met Irene te mogen doen, was het succes niet meer te stoppen. Dankzij legendarische typetjes als Mevrouw Zuurtje en Mevrouw Pruimpje en de GTST-parodie Pittige Tijden groeide het kinderprogramma uit tot een instituut. Ook toen Telekids in 1999 stopte, bleven Carlo en Irene onafscheidelijk op televisie. In onder andere Life & Cooking, De Carlo en Irene Show, Zie ze Vliegen en uiteraard De TV Kantine passeerden ontelbare typetjes de revue. In 2010 werd het duo bekroond met de Gouden Televizier Ring. 

Bijpassende boeken en informatie